Home > Grootschalige avondklokongeregeldheden blijven uit

Grootschalige avondklokongeregeldheden blijven uit

jan 26, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

In Weert, Roermond en Venlo is het rustig gebleven. In Geleen zijn 12 arrestaties verricht tijdens rellen in het centrum. Een groep van 100 tot 150 relschoppers is daar volgens de politie de straat op gegaan.

:

Bij het gemeentehuis van Sittard-Geleen zijn tijdens de ongeregeldheden 19 ruiten gesneuveld, meldt de wijkagent.

In Roermond is voor de maandagavond een noodverordening afgekondigd, nadat het een avond eerder is misgegaan bij winkelcentrum Donderberg. Burgemeester Rianne Donders heeft aangegeven dat desnoods het leger moet worden ingezet, als er regelmatig protesten tegen de avondklok uitbreken. Donders heeft zondagavond al aangegeven enorm geschrokken te zijn van het geweld in haar stad.

:

Naar aanleiding van de vernielingen bij het Roermondse winkelcentrum heeft de Roermondse politiek maandagavond een verklaring opgesteld, waarin die zich uitspreekt ’tégen geweld en vóór Roermond’. De gemeenteraadsleden, de burgemeester en de wethouders roepen Roermondenaren op om gehoor te geven aan de oproep van de politie om beelden van de onlusten te delen, zodat de schuldigen kunnen worden opgepakt.

In Venlo heeft burgemeester Antoin Scholten in de loop van maandag een noodverordening voor Venlo, Blerick en Tegelen ingesteld, als reactie op de avondklokrellen van zondagavond in zijn stad. Maandagavond is het rustig gebleven in Venlo. Scholten is tot 23:00 uur op pad geweest met de politie. Hij heeft onder meer het vaccinatiecentrum van de GGD bezocht in Blerick. Die vaccinatielocatie wordt uit voorzorg door de Koninklijke Marechaussee beveiligd.

Via Facebook meldt Scholten dat de stad een trieste aanblik heeft, met lege straten en dichtgetimmerde winkelpuien. Die zijn, zoals op meer plekken in Limburg, dichtgetimmerd uit angst voor vernielingen. Hij bedankt onder meer jongerenwerkers en straatcoaches, maar ook supporters van VVV-Venlo ‘en vele anderen die onze mooie stad lief hebben’.

:

In Weert zijn politie, jongerenwerkers en buitengewoon opsporingsambtenaren de straat op gegaan, om te voorkomen dat er rellen uit zouden breken. Volgens kwamen veel jongeren richting het centrum de vlaaienstad, maar die zijn tegengehouden en gevraagd om rechtsomkeert te maken.

In een schriftelijke verklaring geeft waarnemend burgemeester Ina Leppink-Schuitema aan dat ze een noodbevel en noodverordening voor Weert heeft voorbereid, maar dat het niet nodig is gebleken om die in te stellen.

Op verschillende plekken in het land is het maandagavond uit de hand gelopen. In Haarlem heeft de politie traangas ingezet. In Rotterdam heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb, voor het eerst in zijn loopbaan als burgemeester van die stad, de politie eveneens toestemming gegeven om traangas te gebruiken. Uiteindelijk bleek dat niet nodig.

In totaal zijn maandag verspreid over het hele land zeker 151 mensen aangehouden.

Bron: 1Limburg Nieuws