Home > Live: Lichte daling van aantal coronagevallen

Live: Lichte daling van aantal coronagevallen

jan 26, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 26 januari:

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt nog steeds, maar niet zo snel als in voorgaande weken. In de afgelopen week zijn ongeveer 35.000 besmettingen vastgesteld, tegen bijna 39.000 de week ervoor. Dat zou een daling van zo’n 10 procent zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met de exacte weekcijfers.

Het is de vijfde week op rij waarin het aantal positieve tests afneemt. In de week van 16 tot en met 22 december kreeg het RIVM 82.340 meldingen van positieve tests. Vorige week, in de meest recente cijfers, meldde het RIVM 38.776 bevestigde besmettingen. In de zes dagen na die update zijn er 31.661 nieuwe gevallen bij gekomen, gemiddeld bijna 5300 per dag.

Of de daling in de komende weken doorzet, hangt af van de nieuwe en besmettelijkere Britse variant. Als die zich snel verspreidt, kan in de loop van februari het aantal positieve tests weer toenemen. In maart en april wordt de zorg dan misschien weer zwaar belast.

De uitbraak is momenteel het hevigst in Limburg-Noord. Ook in Twente, Noord-Holland Noord en Brabant-Zuidoost zijn relatief veel nieuwe gevallen. De regio Amsterdam-Amstelland heeft de minste besmettingen, vergeleken met het aantal inwoners.

In de weekcijfers meldt het RIVM ook hoeveel mensen zijn opgenomen op verpleegafdelingen (vorige week 1348) en intensive cares (vorige week 252) van ziekenhuizen. Het aantal sterfgevallen bedroeg vorige week 608. Het reproductiegetal stond vorige week een fractie onder de 1. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen tot nu toe zijn tegen het coronavirus. Vorige week stond de teller op 77.000 ingeënte personen.

Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de hevige rellen die maandagavond opnieuw uitbraken in verscheidene steden. PVV-leider Geert Wilders roept premier Mark Rutte op het leger in te zetten, “voordat dit geweld een halve burgeroorlog wordt”.

Wilders noemt de relschoppers “tuig”, dat volgens hem “vaak allochtoon ” is. “Ze hebben niets met Nederland. Ze delen onze waarden niet”, twittert hij. De PVV-leider werd eerder nog door onder anderen GroenLinks-voorman Jesse Klaver medeverantwoordelijk gehouden voor de uit de hand gelopen protesten tegen de avondklok.

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu is eveneens tegen de avondklok. Maar: “het is geen vrijbrief om te rellen met agenten, andermans spullen te vernielen en winkels te plunderen”. Hij roept iedereen op naar huis te gaan en zich aan de regels te houden. “Het maakt geen malle moer uit wat je achtergrond is”, aldus Kuzu.

“Dit doet gewoon pijn”, twittert CDA-Kamerlid Wytske Postma. “Tot nu toe waren winkelplunderingen altijd iets wat in andere landen gebeurde. Niet hier. Niet in ons Nederland.” Winkeliers hebben het volgens Postma al zwaar genoeg door de gedwongen sluiting in verband met het coronavirus. “Waanzin dit.”

“Vreselijk al die beelden van relschoppers, die een spoor van vernielingen achterlaten”, zegt 50PLUS-fractievoorzitter Corrie van Brenk. Ook zij wijst erop dat winkeliers het al moeilijk hebben, en wil dat de daders opdraaien voor de schade. “Van journalisten en politie blijf je af”, voegt zij daar aan toe.

VVD-Kamerlid Bente Becker spreekt van “bizar geweld en plunderingen” in steden in het hele land. “Dit is geen protest, maar je eigen woonplaats slopen ten koste van hulpverleners, winkeliers en agenten. Kap hiermee!”

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch wil een onafhankelijk onderzoek naar de ongeregeldheden in zijn stad maandagavond. Hij wil zo achterhalen of de autoriteiten juist gehandeld hebben. “Het duurde best lang tot de ME beschikbaar was”, zegt Mikkers tegen het Brabants Dagblad. “Dat is geen verwijt, maar een constatering.”

“Zijn de stappen die we gezet hebben de juiste? Wat hadden we meer kunnen doen om de plunderingen te voorkomen? Daarbij staat alles ter discussie. De burgers van Den Bosch hebben er recht op dat de onderste steen bovenkomt over wat er vanavond is gebeurd”, aldus Mikkers. Volgens hem zijn er tientallen arrestaties verricht.

“Mijn hart bloedt. Ik denk dat het hart van iedere Bosschenaar bloedt “, aldus de burgemeester tegen de krant. “Mijn belangrijkste zorg zit nu bij het veiligheidsgevoel in de stad. De beelden die iedereen heeft gezien, doen pijn. Die snijden door je hart. Dat is ook mijn grootste zorg op dit moment: de angst die erin is geslopen bij burgers en ondernemers, die zo hard werken. En dan komen er onverlaten die erop los slaan.”

In Haarlem is de mobiele eenheid ingezet vanwege onrust in het stadsdeel Schalkwijk, laat de politie weten. Op beelden op sociale media is te zien dat mensen stenen gooien, vuurwerk afsteken en dat er brandjes werden gesticht.

Volgens lokale media waren er honderden mensen op de been. Rond 23.20 uur meldde de politie dat het rustiger aan het worden is in de wijk. Ook laat de politie weten dat ze de situatie onder controle heeft. “Er zijn minder mensen op straat en minder incidenten, dat is het totaalbeeld.”

De politie meldt dat er veertien verdachten zijn aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Relschoppers in Rotterdam hebben winkels aan de Groene Hilledijk geplunderd. Ook hebben ze stenen door de ruit van het politiebureau op het nabijgelegen Sandelingplein gegooid, zei een woordvoerster. Ze kon niet zeggen hoeveel winkels geplunderd waren.

Relschoppers probeerden ook brand te stichten in het politiebureau, maar dat is niet gelukt, aldus de woordvoerster. Ook zou er vuurwerk naar binnen zijn gegooid, maar dat kon ze niet bevestigen.

Een agent raakte gewond tijdens de rellen. Hij brak zijn been. Hoe dit gebeurde is niet duidelijk.

Het was de hele avond onrustig. De politie heeft 25 mensen aangehouden. Ook heeft een agent de een waarschuwingsschot gelost toen collega’s in het nauw werden gedreven.

Bron: 1Limburg Nieuws