Home > Limburgse winkels dichtgetimmerd uit angst voor rellen

Limburgse winkels dichtgetimmerd uit angst voor rellen

jan 26, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De paniek slaat toe wanneer er ook dinsdag in verschillende appgroepen wordt gesproken om te gaan rebelleren in Maastricht, Beek, Stein en Susteren.

Maastrichtse ondernemers aan de Markt, het Sint Amorsplein, het Vrijthof en in Wyck barricaderen hun zaken met houten planken. L1-verslaggever Sjors Abeling is ter plaatse en zegt dat het beeld beangstigend is. “Het lijkt net alsof ik door een oorlogsgebied loop.” De etalages zijn leeggehaald en alle terrassen zijn opgeruimd.

Horecaondernemer Ron Hameleers vindt het pijnlijk om te zien dat dit zo moet gaan. “Te triest voor woorden. Hoe haal je het in je hoofd om een zaak te vernielen en te plunderen? Dit heeft niks meer met een crisis te maken. Die raddraaiers zoeken sensatie en zijn zich niet bewust van de gevolgen”, zegt de ondernemer ontdaan.

Ronald Costons, eigenaar van friture Reitz op de Markt, sluit zich aan bij Hameleers. Ook hij had het liever anders gezien. “Ik vind het schandalig. Jongeren gaan tegen het gezag in. Ik denk dat ze zich vervelen en gewoon herrie willen schoppen.”

Omdat de bouwmarkten gesloten zijn, worden de planken van carnaval gebruikt om alles veilig te stellen. Ook hebben winkeliers planken ingeslagen in België. Normaliter is de Maastrichtse binnenstad niet toegankelijk voor verkeer, maar omdat de ondernemers hun zaken willen beschermen staan auto’s met aanhangers ’s middags voor de ondernemingen geparkeerd.

De gemeente Maastricht laat in een reactie weten alles rondom de mogelijke avondklokrellen nauwlettend in de gaten te houden en te monitoren.

In Susteren pakken ondernemers het op een andere manier aan. Daar worden grote containers geplaatst zodat relschoppers niet kunnen toeslaan. In Beek worden ook zaken dichtgetimmerd en in Stein zetten ondernemers hun spullen veilig binnen.

Maandag zetten verschillende steden zoals Venlo en Weert zich schrap voor mogelijke rellen. Daar namen de ondernemers het zekere voor het onzekere. Ramen werden dichtgetimmerd en het terrasmeubilair werd naar binnen gehaald. Uiteindelijk bleef het in die steden rustig; alleen in Geleen liep het uit de hand.

In Geleen ging een groep van 100 tot 150 relschoppers volgens de politie de straat op. Bij de stadswinkel in Geleen sneuvelde een groot aantal ruiten. In totaal heeft de politie 14 aanhoudingen verricht en 40 relschoppers op de bon geslingerd.

Bron: 1Limburg Nieuws