Home > Live: Etalages Susteren gebarricadeerd met containers

Live: Etalages Susteren gebarricadeerd met containers

jan 26, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 26 januari:

Burgemeester Jos Hessels heeft ook een noodverordening afgekondigd voor de gehele gemeente Echt-Susteren. “Beelden zoals we die op televisie hebben kunnen zien horen niet thuis in een beschaafde samenleving”, zegt Jos Hessels. “De rellen van de afgelopen avonden hebben helemaal niks te maken met de coronamaatregelen. Ik heb met de politie en het Openbaar Ministerie afgesproken dat we de komende weken streng gaan handhaven op de maatregelen uit de noodverordening, maar ook op het samenscholingsverbod.”

Sinds 16:00 uur heeft burgemeester Christine van Basten-Boddin een noodverordening ingesteld voor de gemeente Beek. Ze is door de politie geïnformeerd over mogelijke ongeregeldheden in de gemeente. De noodverordening geldt tot 3 februari 2021.

Ook in Sittard-Geleen, Venlo, Stein en Roermond is een noodverordening van kracht.

Na Maastricht vrezen ook ondernemers in Susteren voor rellen vandaag. Verschillende collega’s in Maastricht brachten eerder vandaag al houten planken aan voor etalages. In Susteren staan sinds vanmiddag enkele containers voor de etalages van verschillende winkels. De containers moeten relschoppers ervan weerhouden om vernielingen aan te brengen aan etalages of winkels binnen te dringen. Volgens een oproep op sociale media zouden relschoppers zich dinsdagavond op het station in Susteren verzamelen.

In het afgelopen etmaal zijn 340 Limburgers positief getest op het coronavirus. Met 30,43 besmettingen per 100.000 inwoners is onze provincie in dat tijdsbestek het hardst getroffen. Dat geldt ook voor de hele afgelopen week met 278,83 positief geteste personen per 100.000 inwoners. In totaal ging het om 3.115 besmettingen. 36 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. 48 personen stierven door het coronavirus.

Vijf mensen zijn afgelopen etmaal opgenomen in het ziekenhuis en zes zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Met name Venray is de afgelopen 24 uur zwaar getroffen met 73,39 besmettingen per 100.000 inwoners.

Bij de politie in Limburg zijn al zo’n honderd tips binnengekomen over de avondklokrellen in onze provincie. Het zijn tips over relschoppers die herkend zijn op beelden, maar ook mensen die beelden van de rellen willen aanreiken. “Dat zijn dat zaken waar wij verder mee kunnen om te kijken of we nog meer mensen kunnen aanhouden”, zegt een politiewoordvoerder.

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, heeft in een video rechtstreeks de relschoppers aangesproken op hun gedrag. De Maasstad was maandagavond het toneel van ongeregeldheden. De politie hield ruim 50 relschoppers aan. Vooral nadat ze tekeer waren gegaan op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid. Er werden vernielingen aangericht, winkels geplunderd en de politie bestookt met onder meer stenen en vuurwerk.

Burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen is bezorgd dat de aanhoudende rellen in onze provincie zijn eigen inwoners op dezelfde ideeën gaat brengen. “Ik heb begrepen dat er Maasmechelse jongeren in Stein aanwezig zijn geweest. We vrezen voor kopieergedrag”, zegt de burgemeester.

Ook in Maastricht worden maatregelen getroffen uit vrees voor rellen. Op sociale media gaan berichten rond die oproepen tot rellen in verschillende plaatsen, zo ook Maastricht. Ondernemers nemen het zekere voor het onzekere en timmeren hun etalages dicht. Onder andere cafés, restaurants en juweliers hebben planken voor hun ramen aangebracht. Ook worden parasols van het terras gehaald.

In de strijd tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus wil Duitsland het reizen praktisch onmogelijk maken. Een van de plannen is het terugbrengen van het vliegverkeer tot “bijna nul”, meldt de Duitse krant Bild.

Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken zou bondskanselier Merkel meerdere scenario’s hebben gepresenteerd. Merkel streeft naar een “reisstilstand”. De regeringsleider zinspeelde al op een sluiting van de Duitse grenzen. Ze wil ook Europese maatregelen, zoals een inreisverbod uit gebieden waar een mutatie woedt.

Bij de Poort van Limburg in Weert worden vanaf 8 februari 150 mensen per dag gevaccineerd tegen het coronavirus. In principe is vanaf dat moment mogelijk om 400 vaccins per dag toe te dienen, maar omdat er minder vaccins geleverd worden dan verwacht is het teruggeschroefd naar 150.

De locatie in Weert is de tweede locatie in de Veiligheidsregio Limburg-Noord waar gevaccineerd wordt, naast de huidige locatie in Blerick. In Venray en Roermond komen ook vaccinatielocaties, bij de coronateststraten.

De mensen die in Weert gevaccineerd worden zijn 85 jaar of ouder. Het gaat om ouderen die zelfstandig naar de vaccinatielocatie kunnen komen. Zij krijgen een uitnodiging van het RIVM.

Fieldlab Evenementen begint vanaf 15 februari in Utrecht met proefevenementen met honderden bezoekers. Tijdens een voorstelling van Guido Weijers, een zakelijk congres en voetbalwedstrijden wordt onderzocht wat nodig is om evenementen in coronatijd veilig te kunnen laten plaatsvinden.

Het eerste onderzoek vindt op 15 februari plaats tijdens een zakelijk congres in het Beatrix Theater in Utrecht. De organisatie nodigt daarvoor 500 bezoekers uit die in drie groepen van 250, 200 en 50 worden verdeeld. Weijers speelt op 20 februari in hetzelfde theater een voorstelling waarvoor het publiek ook wordt verdeeld in groepen van 250, 200 en 50 bezoekers die apart van elkaar tegelijkertijd in de zaal zitten om de verschillen te testen. Via de website van de cabaretier kunnen kaarten worden bemachtigd voor deze show.

Op 21 en 28 februari wordt onderzoek gedaan tijdens voetbalwedstrijden. Dat gebeurt tijdens een thuiswedstrijd van NEC tegen De Graafschap en een thuiswedstrijd van Almere City FC tegen Cambuur. Bij de wedstrijden worden de 1500 aanwezige supporters verdeeld in bubbels van kleinere groepen.

Het kabinet houdt vast aan de avondklok, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Sinds de avondklok zaterdag is ingegaan is het in verscheidene steden onrustig geweest. De politie werd belaagd en winkels geplunderd. De avondklok is nodig voor bestrijding van het coronavirus, aldus de bewindsman die is belast met de handhaving van de coronamaatregelen.

Het deskundigenteam OMT heeft de avondklok geadviseerd. De maatregel blijft tot het einde van de huidige lockdown op 9 februari van kracht, meldde het kabinet eerder. De inzet van de politie zal later worden geëvalueerd, maar volgens de minister kunnen de politie en ME het nog wel samen aan. “We blijven gewoon inzetten zoals de politie dat nu doet.”

De politie toont in Opsporing Verzocht vanavond beelden van relschoppers, in de hoop dat mensen ze herkennen. Ook beelden in Venlo zullen te zien zijn:

Limburgse huisartsen worden vanaf donderdag gevaccineerd tegen het coronavirus.

Dat is eerder dan gepland. De Limburgse dokters waren twee weken geleden nog boos dat ze niet nog deze maand werden gevaccineerd.

De Landelijk Huisartsen Vereniging (LHV) kreeg maandag te horen dat er genoeg vaccins zijn voor de Limburgse huisartsen. “Doordat er zuinig is geprikt, zijn er genoeg vaccins voor Limburg”, aldus een woordvoerder van het LHV. Donderdag, vrijdag en zaterdag worden de ziekenhuizen Maastricht UMC+ en het VieCuri in Venlo ingezet als priklocatie. In een aantal andere regio’s in ons land zijn huisartsen al gevaccineerd. De helft van de huisartsen heeft inmiddels de eerste prik al gekregen volgens de woordvoerster. .

De aanhoudende protesten in Nederland worden ook in buurlanden nog steeds op de voet gevolgd. In België wordt al gevreesd voor vergelijkbare onlusten. Belgen hebben al langer te maken met een avondklok, maar daar bleven grootschalige rellen tot dusver uit. In Maasmechelen werd maandagavond wel een molotovcocktail gegooid naar het huis van een oud-burgemeester. Op sociale media circuleert de oproep om zaterdag over te gaan tot een opstand in Maasmechelen, als afzetting tegen de coronamaatregelen. “Heel Maasmechelen in opstand”, luidt de actie.

‘Waarom Nederland zo hard protesteert tegen de coronamaatregelen (en België niet)’, kopt . Hoofddocent journalistiek en mediastudies Ike Picone van de Vrije Universiteit Brussel zegt in die krant dat Nederland complotdenkers heeft die een netwerk vormen. “Ze staan online met elkaar in contact en versterken elkaars boodschap, door elkaar uit te nodigen.” De krant schrijft dat Nederland met digitale kwesties vaak voorloopt op België. “Spill-over naar Vlaanderen is zeker niet uit te sluiten”, zegt Picone.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft het vertrouwen dat de burgemeesters de rellen van de afgelopen dagen onder controle zullen krijgen. “Chaos zal niet regeren in dit land”, zei Bruls dinsdagochtend op NPO Radio 1. “We moeten kijken hoe deze situatie zich verder ontwikkelt, maar ik heb het vertrouwen dat we dit onder controle gaan krijgen.”

Bruls zegt dit nadat al drie avonden op rij groepen mensen rellend en plunderend door de straten van meerdere steden waren gegaan. Maandagavond trokken tientallen jongeren rellend en plunderend door het stadscentrum van Den Bosch en ook in Rotterdam waren forse ongeregeldheden. De relschoppers richtten vernielingen aan, plunderden winkels en bekogelden de politie met stenen en vuurwerk. Op veel plaatsen moest de ME er aan te pas komen om de boel weer rustiger te krijgen. Ook was het onrustig in onder meer Amsterdam-Oost, Haarlem, Den Haag, Geleen, Zwolle en Almelo.

De politie heeft maandag in Geleen 40 bekeuringen uitgedeeld, bovenop de 12 aanhoudingen die zijn gedaan tijdens de avondklokrellen in het centrum van Geleen.

Dat zegt burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen dinsdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Verheijen vindt het een treurige aanblik om te zien hoe de stadswinkel van Geleen maandagavond doelwit is geworden van relschoppers. “Dat doet veel met mij, dit wens ik gewoon niet te zien in mijn gemeente.” .

Ondanks oproepen in verschillende appgroepen om in verschillende Limburgse steden de straat op te gaan in protest tegen de avondklok, is het maandagavond alleen in Geleen uit de hand gelopen.

In Weert, Roermond en Venlo is het rustig gebleven. In Geleen zijn 12 arrestaties verricht tijdens rellen in het centrum. Een groep van 100 tot 150 relschoppers is daar volgens de politie de straat op gegaan. .

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt nog steeds, maar niet zo snel als in voorgaande weken. In de afgelopen week zijn ongeveer 35.000 besmettingen vastgesteld, tegen bijna 39.000 de week ervoor. Dat zou een daling van zo’n 10 procent zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met de exacte weekcijfers.

Het is de vijfde week op rij waarin het aantal positieve tests afneemt. In de week van 16 tot en met 22 december kreeg het RIVM 82.340 meldingen van positieve tests. Vorige week, in de meest recente cijfers, meldde het RIVM 38.776 bevestigde besmettingen. In de zes dagen na die update zijn er 31.661 nieuwe gevallen bij gekomen, gemiddeld bijna 5300 per dag.

Of de daling in de komende weken doorzet, hangt af van de nieuwe en besmettelijkere Britse variant. Als die zich snel verspreidt, kan in de loop van februari het aantal positieve tests weer toenemen. In maart en april wordt de zorg dan misschien weer zwaar belast.

De uitbraak is momenteel het hevigst in Limburg-Noord. Ook in Twente, Noord-Holland Noord en Brabant-Zuidoost zijn relatief veel nieuwe gevallen. De regio Amsterdam-Amstelland heeft de minste besmettingen, vergeleken met het aantal inwoners.

In de weekcijfers meldt het RIVM ook hoeveel mensen zijn opgenomen op verpleegafdelingen (vorige week 1348) en intensive cares (vorige week 252) van ziekenhuizen. Het aantal sterfgevallen bedroeg vorige week 608. Het reproductiegetal stond vorige week een fractie onder de 1. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen tot nu toe zijn tegen het coronavirus. Vorige week stond de teller op 77.000 ingeënte personen.

Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de hevige rellen die maandagavond opnieuw uitbraken in verscheidene steden. PVV-leider Geert Wilders roept premier Mark Rutte op het leger in te zetten, “voordat dit geweld een halve burgeroorlog wordt”.

Wilders noemt de relschoppers “tuig”, dat volgens hem “vaak allochtoon ” is. “Ze hebben niets met Nederland. Ze delen onze waarden niet”, twittert hij. De PVV-leider werd eerder nog door onder anderen GroenLinks-voorman Jesse Klaver medeverantwoordelijk gehouden voor de uit de hand gelopen protesten tegen de avondklok.

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu is eveneens tegen de avondklok. Maar: “het is geen vrijbrief om te rellen met agenten, andermans spullen te vernielen en winkels te plunderen”. Hij roept iedereen op naar huis te gaan en zich aan de regels te houden. “Het maakt geen malle moer uit wat je achtergrond is”, aldus Kuzu.

“Dit doet gewoon pijn”, twittert CDA-Kamerlid Wytske Postma. “Tot nu toe waren winkelplunderingen altijd iets wat in andere landen gebeurde. Niet hier. Niet in ons Nederland.” Winkeliers hebben het volgens Postma al zwaar genoeg door de gedwongen sluiting in verband met het coronavirus. “Waanzin dit.”

“Vreselijk al die beelden van relschoppers, die een spoor van vernielingen achterlaten”, zegt 50PLUS-fractievoorzitter Corrie van Brenk. Ook zij wijst erop dat winkeliers het al moeilijk hebben, en wil dat de daders opdraaien voor de schade. “Van journalisten en politie blijf je af”, voegt zij daar aan toe.

VVD-Kamerlid Bente Becker spreekt van “bizar geweld en plunderingen” in steden in het hele land. “Dit is geen protest, maar je eigen woonplaats slopen ten koste van hulpverleners, winkeliers en agenten. Kap hiermee!”

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch wil een onafhankelijk onderzoek naar de ongeregeldheden in zijn stad maandagavond. Hij wil zo achterhalen of de autoriteiten juist gehandeld hebben. “Het duurde best lang tot de ME beschikbaar was”, zegt Mikkers tegen het Brabants Dagblad. “Dat is geen verwijt, maar een constatering.”

“Zijn de stappen die we gezet hebben de juiste? Wat hadden we meer kunnen doen om de plunderingen te voorkomen? Daarbij staat alles ter discussie. De burgers van Den Bosch hebben er recht op dat de onderste steen bovenkomt over wat er vanavond is gebeurd”, aldus Mikkers. Volgens hem zijn er tientallen arrestaties verricht.

“Mijn hart bloedt. Ik denk dat het hart van iedere Bosschenaar bloedt “, aldus de burgemeester tegen de krant. “Mijn belangrijkste zorg zit nu bij het veiligheidsgevoel in de stad. De beelden die iedereen heeft gezien, doen pijn. Die snijden door je hart. Dat is ook mijn grootste zorg op dit moment: de angst die erin is geslopen bij burgers en ondernemers, die zo hard werken. En dan komen er onverlaten die erop los slaan.”

In Haarlem is de mobiele eenheid ingezet vanwege onrust in het stadsdeel Schalkwijk, laat de politie weten. Op beelden op sociale media is te zien dat mensen stenen gooien, vuurwerk afsteken en dat er brandjes werden gesticht.

Volgens lokale media waren er honderden mensen op de been. Rond 23.20 uur meldde de politie dat het rustiger aan het worden is in de wijk. Ook laat de politie weten dat ze de situatie onder controle heeft. “Er zijn minder mensen op straat en minder incidenten, dat is het totaalbeeld.”

De politie meldt dat er veertien verdachten zijn aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag 17 aanhoudingen verricht, voor het overtreden van de coronamaatregelen.

Dat meldt de politie dinsdagochtend in alle vroegte. In Roermond is een agent lichtgewond geraakt tijdens een arrestatie. De overtreders hebben een leeftijd van 17 tot 55 jaar.

Deze aanhoudingen staan los van de arrestaties in Geleen. Bij de ongeregeldheden daar zijn maandagavond 12 aanhoudingen verricht. .

Relschoppers in Rotterdam hebben winkels aan de Groene Hilledijk geplunderd. Ook hebben ze stenen door de ruit van het politiebureau op het nabijgelegen Sandelingplein gegooid, zei een woordvoerster. Ze kon niet zeggen hoeveel winkels geplunderd waren.

Relschoppers probeerden ook brand te stichten in het politiebureau, maar dat is niet gelukt, aldus de woordvoerster. Ook zou er vuurwerk naar binnen zijn gegooid, maar dat kon ze niet bevestigen.

Een agent raakte gewond tijdens de rellen. Hij brak zijn been. Hoe dit gebeurde is niet duidelijk.

Het was de hele avond onrustig. De politie heeft 25 mensen aangehouden. Ook heeft een agent de een waarschuwingsschot gelost toen collega’s in het nauw werden gedreven.

Bron: 1Limburg Nieuws