Home > Politie in spagaat door rellen: ingrijpen én verbinden

Politie in spagaat door rellen: ingrijpen én verbinden

jan 26, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat zegt de plaatsvervangend politiechef Inge Godthelp van de Eenheid Limburg dinsdag in in reactie op de rellen de afgelopen dagen in Stein, Roermond, Venlo en Geleen.

In Venlo was het zondagavond raak. Jongerenwerkers gaan daar dinsdagavond de straat op om mogelijke relschoppers op andere gedachten te brengen. “Ik vind het supermooi dat jongerenwerkers in Venlo de straat op gaan. We zullen de verbinding weer moeten zoeken in de wijken om hier samen uit te komen.”

Godthelp heeft er geen antwoord op hoe de rellen zo plotseling ogenschijnlijk vanuit het niets zijn opgekomen. “Enkele weken geleden hadden we in Limburg nog de rustigste jaarwisseling sinds jaren en nu, enkele weken later, zitten we in deze situatie.” Volgens Godthelp is al een tijdje te zien dat de steun voor de overheid steeds verder afneemt, mede vanwege de forse coronamaatregelen.

De politie probeert een goed beeld te krijgen van de relschoppers om een inschatting te maken met wie ze van doen heeft. “Het lijkt nu vooral om jongeren te gaan, en niet alleen de tieners.” De politiechef doet een beroep op de ouders van de relschoppende jongeren, om hun kinderen thuis te houden ’s avonds: “Ik denk dat we in een gezondheidscrisis zitten. Iedereen moet daarin zijn verantwoordelijkheid nemen.” de oproep van Godthelp wordt ondersteund door de nationale politie en het landelijke openbaar ministerie.

Bij de rellen in Limburg zijn de afgelopen drie dagen tientallen mensen opgepakt. De politie wil de relschoppers lik op stuk geven. Wie zich schuldig maakt aan openbare geweldpleging zal door het openbaar ministerie worden vervolgd. Maar concrete geweldplegingen toeschrijven aan specifieke personen blijkt in de praktijk een lastige klus, omdat veel relschoppers vermomd de straat op gaan, met sjaals, mondmaskers of hoodies.

De politie waarschuwde dinsdag enkele gemeenten in Limburg voor nieuwe ongeregeldheden. Naar aanleiding van die signalen zijn noodverordeningen ingesteld in de gemeenten Beek, Echt-Susteren en Maastricht. “We krijgen de hele dag duizenden soorten signalen binnen die we steeds proberen te duiden. De afgelopen dagen hebben laten zien dat we het steeds weer op bepaalde plekken voor de kiezen hebben gekregen. We proberen voortdurend goede informatie te krijgen over wat zich afspeelt of gaat spelen.”

De relschoppers overschaduwen volgens Godthelp het recht van mensen om op een fatsoenlijke manier hun stem te laten horen: “We moeten goed onderscheid maken tussen demonstranten en relschoppers. De relschoppers overstemmen nu alles.”

Tussen de openbare onvrede en de oproepen tot rellen door zijn er ook veel geluiden te horen van mensen die de rellen veroordelen. Zo hebben voetbalsupporters van onder andere Roda JC, MVV en VVV-Venlo maandag op sociale media een waarschuwing voor relschoppers geplaatst met de strekking: ‘kom niet aan onze stad, want dat zullen wij niet dulden’. Godthelp staat daar tweeslachtig in: enerzijds vindt ze het mooi dat mensen en groeperingen stelling nemen tegen de rellen, anderzijds waarschuwt ze voor eigenrichting. Het is niet de bedoeling dat mensen het heft in eigen hand gaan nemen. “We moeten de politie ook gewoon hun werk laten doen.”

Bron: 1Limburg Nieuws