Home > Strengere regels grensverkeer België: dit moet je weten

Strengere regels grensverkeer België: dit moet je weten

jan 27, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is wat je moet weten:

Vanaf woensdag moet je met een ‘verklaring op eer’ de grens oversteken. Dat is een eenvoudige verklaring die je ondertekent en waarmee je zegt dat je je aan de afspraken houdt en niet voor recreatieve en toeristische doeleinden België bezoekt. Je moet tevens verklaren wat de reden van je reis is en bij een eventuele controle dat kunnen toelichten.

Extra bewijs is volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken niet nodig voor grensbewoners. “We willen die inwoners het leven niet moeilijk maken, want we weten dat ze dagelijks de grens overgaan voor bijvoorbeeld een doktersbezoek”, zegt Annelies Verlinden bij . Alleen de verklaring op eer is dus voldoende. Het ministerie biedt het formulier aan.

Je mag nog gewoon naar België als je gaat voor:

De precieze uitzonderingen kun je raadplegen.

Als je bij de grens woont, dan mag je volgens het statement van de regering reizen voor activiteiten als onderdeel van je dagelijkse leven. Zo lang die activiteiten maar zijn toegestaan in België. De winkels en tankstations zijn er gewoon geopend. Dus zou je in principe geen boete opleveren.

De Belgische regering heeft geen richtlijnen over hoever je van de grens moet wonen om grensbewoner te zijn. Het is dus niet bekend of iemand uit bijvoorbeeld Venlo wel de grens over mag steken voor bepaalde bezoekjes.

Nee, dat mag niet. Als je de grens over steekt voor recreatieve en toeristische doeleinden ga je in overtreding. Dus mocht het bijvoorbeeld weer gaan sneeuwen in de Belgische Ardennen, ben je daar dus niet welkom.

Zowel de burgemeester van Maaseik als Maasmechelen laten weten dat er geen politiecontroles komen aan de grens. De Belgische politie zal steekproefsgewijs mensen controleren op de aard van hun reisgedrag. Daarbij wordt volgens de Maasmechelse burgemeester Terwingen niet alleen gekeken naar gele kentekens. Ook Belgen die terugkeren van bijvoorbeeld een skivakantie in een risicogebied moeten worden gecontroleerd.

De maatregel duurt in ieder geval tot 1 maart. Waar nodig wordt de maatregel verlengd.

Bron: 1Limburg Nieuws