Home > Nieuwbouw in Limburg opnieuw op laag pitje

Nieuwbouw in Limburg opnieuw op laag pitje

jan 28, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Daarmee staat Limburg landelijk gezien opnieuw onderaan, blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral Midden- en Noord-Limburg zagen het woningaanbod afgelopen jaar groeien. Het aantal woningen in Weert, Nederweert, Leudal, Beesel en Mook en Middelaar groeide met meer dan 1 procent. In het zuiden van de provincie zijn zulke cijfers niet te zien. In Beek, Meerssen, Simpelveld, Vaals en Voerendaal was het aantal nieuwe woningen zelfs op de vingers van een hand te tellen. In absolute aantallen was Maastricht, met 443 nieuwe woningen, de grootste groeier.

De vraag naar woningen ligt in Limburg op dit moment fors hoger dan het aanbod. De woningmarkt zit dan ook volledig op slot. De gemiddelde verkoopprijs voor een koopwoning in Limburg is nu ruim 265.000 euro, bijna 40 procent meer dan in 2015. Ook de markt voor huurwoningen is oververhit.

In heel Nederland werden vorig jaar zo’n 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, iets minder dan een jaar eerder. Daarnaast kwamen er nog zo’n 12.500 woningen bij door bijvoorbeeld opsplitsing van bestaande woningen en het ombouwen van kantoorpanden tot appartementencomplexen. Nederland telt nu iets minder dan 8 miljoen woningen.

Met deze cijfers is de stijgende lijn die de woningbouw sinds 2014 liet zien onderbroken. De daling komt met name door de stikstofcrisis van 2019, waardoor er minder vergunningen werden verleend voor bouwprojecten.

Bron: 1Limburg Nieuws