Home > PvdD: ‘Stop ontheffing avondklok voor jagers’

PvdD: ‘Stop ontheffing avondklok voor jagers’

jan 29, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De provincie Limburg heeft zo’n ontheffing verleend, op verzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Die ontheffing zou noodzakelijk zijn om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan en uit het oogpunt van verkeersveiligheid. Want (nog) meer everzwijnen vergroten het gevaar op verkeersongelukken, zo is de redenering.

In schriftelijke vragen stelt fractievoorzitter Pascale Plusquin dat Afrikaanse Varkenspest niet voorkomt in Nederland en dat everzwijnen ook geen groot risico zouden vormen voor de eventuele verspreiding ervan. “Dit in tegenstelling tot het rondwarende coronavirus dat wel dodelijk is voor mensen en mogelijk verder verspreid wordt door jagers”, aldus Plusquin. “Bovendien hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat de mens de Afrikaanse Varkenspest verspreidt en niet wilde zwijnen.”

Ook het argument van de verkeersveiligheid vindt de PvdD geen hout snijden. Omdat er door de avondklok minder auto’s op de weg zijn, wordt de kans op een aanrijding met een everzwijn aanzienlijk verkleind, zo is de redenering. “De verkeersveiligheid neemt hierdoor juist toe.”

Volgens fractievoorzitter Plusquin is het verder zo dat door de drukte van wandelaars en fietsers in natuurgebieden everzwijnen steeds dieper in de bossen leven. Daardoor zou de jacht ook plaatsvinden op plekken waar everzwijnen normaal niet komen. “Dit gaat dan ook mogelijk gepaard met vernielingen in de natuur en verstoringen van andere wilde dieren”, zo stelt Plusquin in haar schriftelijke vragen.

Zij concludeert dat door de ontheffing jagers in het holst van de nacht zwijnen mogen afschieten “terwijl alle andere Nederlanders thuis moeten blijven. Jagers kunnen zo ongestoord hun gang gaan. Dit verhoogt de schimmigheid rondom de zwijnenjacht.”

Ook het doorgaan van de jacht op vossen tijdens de avondklok, vindt zij niet acceptabel. Het argument dat vossen in de lente nesten van weide- en akkervogels leegroven is niet valide, betoogt de PvdD. Ook in de Tweede Kamer heeft de partij schriftelijke vragen gesteld over de ontheffingen. Dat is gebeurd door kamerlid Frank Wassenberg uit Munstergeleen.

Bron: 1Limburg Nieuws