Home > Sittard voorbereid: rellen blijven uit

Sittard voorbereid: rellen blijven uit

jan 29, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Een noodverordening had de gemeente maandag 25 januari al ingesteld, na signalen dat er rellen op komst waren in Geleen.

Die vrees bleek terecht: zo’n 150 tot 200 jongeren zetten maandagavond het centrum van Geleen op stelten en vernielden ruiten van het stadskantoor. De onrust begon die avond al om 17:30 uur. Politie, ME, politiehonden en een helikopter werden ingezet om de jongeren uiteen te drijven en de rellen niet verder te laten escaleren. Tegen de tijd dat de avondklok inging, om 21:00 uur, was de rust in de stad weergekeerd. Burgemeester Hans Verheijen sprak er de volgende dag zijn over uit.

Maar binnen enkele dagen maakte dezelfde gemeente zich dus wéér op voor rellen: dit keer in Sittard. Vrijdagmiddag verscheen er een op de website van de gemeente Sittard-Geleen: de politie was voorbereid en zou in groten getale in de Sittardse binnenstad aanwezig zijn. Wie naar het centrum ging had er rekening mee te houden dat de politie preventief mag fouilleren. Bovendien staan er forse straffen op overtreding van de noodverordening: “Dan kan dat de betrokkene een boete opleveren van 4.350 euro of een gevangenisstraf van maximaal drie maanden. Veroorzaakte schade aan andermans eigendommen kan worden verhaald, bijvoorbeeld door beslag te leggen op loon en goederen.” Ook voor mensen die juist níet willen dat het tot rellen komt, hadden gemeente en politie een boodschap: hoe goed bedoeld ook, blijf thuis.

Maar de Markt bleef rustig. De politie was niet overmatig aanwezig, maar reed wel met verschillende voertuigen door de straten in de binnenstad, zo nu en dan een kijkje nemend op de Markt. Zichtbaar aanwezig, maar niet provocerend. Af en toe liep er een wandelaar met zijn hond, rondom verschillende cafés en andere zaken was wat activiteit te zien van eigenaren of personeel en heel soms liepen er een of twee jongeren met hoodies over het hoofd en de handen in hun broekzakken over het plein. Even na 20:00 uur kwam een wat grotere groep van een man of 30 de Markt op lopen, maar die verdween weer net zo snel als ze gekomen was.

De preventieve aanpak heeft klaarblijkelijk effect gehad: om 21:00 uur kon je in de binnenstad spreekwoordelijk ‘een kanon afschieten zonder iemand te raken’. Het centrum was nagenoeg uitgestorven. Of zoals Hermans Finkers het zou zeggen: “Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Sittard is altijd wat te doen”.

Bron: 1Limburg Nieuws