Home > Beek van Neer omgeleid via bypass vanwege hoogwater

Beek van Neer omgeleid via bypass vanwege hoogwater

jan 31, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Neer ligt helemaal omsloten door dijken die het dorp moeten beschermen tegen hoogwater van de Maas.

De waterveiligheid in Neer is de afgelopen jaren flink verbeterd. De dijken zijn verhoogd en de omleiding van de Neerbeek was al zeker tien jaar niet gebruikt. Tot vandaag. Aan de zuidkant werd de beek afgesloten en via een bypass werd het water via een geul helemaal om het dorp geleid.

De tijdelijke afsluiting van de beek kon op deze zonnige zondagmiddag rekenen op flink wat toeschouwers. Dijktoerisme dat de waterstand even kwam bekijken en de inwerkingstelling van de bypass met eigen ogen kwam inspecteren. “Spannend is het niet echt”, zegt bestuurder Jos Teeuwen van Waterschap Limburg als de laatste coupures in de bypass worden geplaatst en de waterweg zo geschikt wordt gemaakt voor de omleiding. “Maar het is wel mooi om hier dadelijk water te zien stromen.”

“We oefenen heel veel op dit soort situaties.” Toch was het de eerste keer sinds de aanpassingen aan de dijk dat deze maatregelen werden toegepast.

Als de coupures op hun plek zitten, wordt de schuif in de Neerbeek gesloten. De beek kan dan niet meer onder de dijk dwars door Neer, maar wordt rechtsaf om de dijk geleid. Langzaam stroomt het water in de kunstmatige zijarm. Het duurt zeker een halfuur voordat er stroming zichtbaar is. Achter de dijk zakt het waterpeil meteen een centimeter of vijftien. “Dat heeft te maken met het verloop. Normaal stroomt het water door. Nu wordt het waterpas”, stelt een vrijwillige dijkwacht die naar de operatie staat te kijken.

Hoe lang de bypass actief blijft, hangt af van het weer de komende dagen en het waterpeil in de Maas. Teeuwen: “Die ontwikkeling is altijd het spannendst. We hebben vandaag in ieder geval weer even kunnen testen of alles werkt zoals we dat bedacht hebben.”

Bron: 1Limburg Nieuws