Home > Weert pakt GHB aan: Brabantse drugs bedreigen Limburg

Weert pakt GHB aan: Brabantse drugs bedreigen Limburg

feb 1, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Tegenhouden aan de poort lijkt dan niet meer dan een logische zet.

Volgens beleidsadviseur Hilke van Heumen van de gemeente Weert is het een sluimerend probleem. “In de Randstad zie je vaak andere drugs, maar in steden als Eindhoven en dus ook Weert zie je GHB-problematiek,” legt ze uit. “Het aantal vergiftigingen door GHB is in Eindhoven ook heel erg hoog en dan komt dat door de directe verbinding ook in onze gemeente voor. Niet alleen in het uitgaansleven, vooral ook achter de voordeur. En daar willen we grip op krijgen door goed samen te werken met andere partijen.”

Een van de dingen waar de gemeente zich zorgen over maakt, is het gemak waarmee gebruikers naar GHB grijpen. “Het lijkt steeds normaler te worden, maar het is verwoestend en je komt er niet zomaar vanaf,” aldus Van Heumen. “Wij willen veel meer preventief de problemen aanpakken. Via bekende gebruikers proberen we een beter beeld te krijgen van de verborgen problemen. Samen met de politie, maatschappelijke werkers en ervaringsdeskundigen proberen we achter de voordeur te komen en maatwerk te bieden. Voor ons is het project dan geslaagd. “

De invloed van de coronacrisis op het gebruik van GHB is niet bekend. Maar volgens de gemeente Weert ligt de toename van drugsgebruik wel degelijk op de loer. Feestjes zijn weliswaar verboden, maar de omstandigheden zijn voor sommige mensen een reden om naar drugs te grijpen.

Volgens het Trimbos Instituut, dat met de gemeente Weert in dit project, blijven veel gebruikers verborgen achter de voordeur. “En de problemen die spelen op de achtergrond zijn meestal ernstig. Mensen verliezen vaak hun baan, een relatie, een woning. Er is maar een kleine groep in beeld. Dat zijn de mensen die overlast veroorzaken of in het ziekenhuis terecht komen,” vertelt Laura Nijkamp van het Trimbos Instituut. “De groep gebruikers is heel divers. Een aanpak als deze geeft een verslavingsdeskundige de kans om bij die voordeur te komen. En dan is het een kwestie van aanbellen, nog eens aanbellen en blijven aanbellen. Tot je een gesprek aan kan gaan.”

Bron: 1Limburg Nieuws