Home > Joegoslavische landmijn gevonden in kluis Kerkradenaar

Joegoslavische landmijn gevonden in kluis Kerkradenaar

feb 2, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat blijkt uit informatie van L1. Rene zit vast voor afpersing, net als medeverdachten Danny der K. (33) en Brian van den B. (29).

In een eerder stadium berichtte de politie al over de vondst van een explosief. Het blijkt dus om oorlogsgerei uit voormalig Joegoslavië te gaan, een zogeheten antipersoneelsmijn. Een dergelijk explosief wordt doorgaans in de grond verstopt en explodeert wanneer iemand die grond betreedt. Dit specifieke explosief bevatte 200 gram springstof. Dat is net zoveel als twee flinke granaten.

De bijzondere vondst werd op 11 januari gedaan in de woning van Rene in de Kleingraverstraat. Daar bleef het niet bij. De politie vond ruim zeven gram hennep, honderd gram amfetaminepasta en twee vuurwapens. Bij de buurman en medeverdachte Danny werd ruim drie kilo amfetamine gevonden in verschillende vormen.

Aanleiding voor die huiszoekingen was een incident eerder op de dag, waarbij een 24-jarige man in Maastricht zou zijn beroofd van een dure jas, 270 euro cash en minstens vijfhonderd pillen. Het ging om ‘pammetjes’; medicijnen als oxazepam die enkel op recept beschikbaar zijn bij een apotheek. Naar eigen zeggen is het slachtoffer onder schot gehouden en geslagen.

Al gauw kwamen Brian, Danny en Rene in beeld. Het trio beweert echter dat er van afpersing, of diefstal met geweld, geen sprake is. Het slachtoffer zou een paar maanden geleden cocaïne hebben gestolen van Danny en die wilde nu ‘een vergoeding’. De mannen zouden de pillen daarom hebben gekregen van het slachtoffer. Ze ontkennen grof geweld of zelfs wapens te hebben gebruikt.

“Het verhaal van de aangever staat haaks op de verklaringen van de drie verdachten. Die hebben los van elkaar, terwijl ze in alle beperkingen zaten, hetzelfde verhaal verteld”, zegt advocaat Peer Szymkowiak, die Danny bijstaat. Björn Brinkman, advocaat van Rene, bleek maandag niet bereikbaar. Wouter Smeets (advocaat Brian) wil op dit moment niet reageren.

Bron: 1Limburg Nieuws