Home > Transfers: Drukte, Fortuna-helden verkassen en Grieks drama

Transfers: Drukte, Fortuna-helden verkassen en Grieks drama

feb 2, 2021 | 1Limburg, Sport

Twee transfers waar velen op rekenden bleven juist uit: Georgios Giakoumakis is nog steeds de spits van VVV-Venlo, terwijl de ophanden zijnde overstap van MVV’er Joeri Schroijen naar het Griekse Xanthi FC nog niet beklonken werd. Mogelijk volgt dinsdag alsnog de bevestiging van Schroijens transfer.

Opvallend was dat alle clubs over de gehele transferwindow actiever waren dan tijdens de winterse transferperiode een jaar geleden. Hieronder volgt een overzicht per club, waarbij de transfers die op de slotdag afgerond werden zijn.

Mickaël Tirpan (Kasimpasa (TUR), huur), Thibaud Verlinden (Stoke City (ENG)), Leroy George (clubloos), Dario van den Buijs (Beerschot (BEL), huur)

Jaroslaw Jach (Crystal Palace (ENG)), Branislav Ninaj (Sepsi OSK (ROE)), Adnan Ugur (FC Dordrecht, huur),

Fortuna kon wel wat extra opties op de vleugels gebruiken en dat is te zien aan het aankoopbeleid: Mickaël Tirpan, Thibaud Verlinden en Leroy George kunnen meerdere posities aan de zijkanten invullen. Met Van den Buijs werd bovendien een defensieve versterking gehaald waar de Fortuna-leiding meer heil in ziet dan in Jaroslaw Jach en Branislav Ninaj, die op het tweede plan beland waren.

Tot zover geen verrassingen. De grote surprise diende zich in de laatste uren van de transferwindow aan: de man die het seizoen als aanvoerder en steunpilaar begon, Jorrit Smeets, wilde zijn (inmiddels) reserverol bij Fortuna in de Eredivisie graag verruilen voor een nieuwe uitdaging bij het op promotie azende Almere City in de Keuken Kampioen Divisie. Fortuna wilde Smeets liever niet kwijt, maar gunde hem de nieuwe uitdaging.

Een uur later vertrok ook de overbodige en veelal geblesseerde Djibril Dianessy. Daardoor zijn van het team dat in 2018 promoveerde naar de Eredivisie nu alleen nog Clint Essers en Lisandro Semedo over. Wellicht heeft Fortuna in de as kwantiteit ingeleverd, maar gezien het ongekende puntenaantal dat de afgelopen weken verzameld werd lijkt de club betrekkelijk comfortabel het seizoen uit te kunnen spelen.

Kristopher Da Graca (IFK Göteborg (ZWE)), Leon Guwara (FC Utrecht, huur), Christos Donis (Ascoli (ITA), huur),

Stan van Dijck (Roda JC, huur),

Vroeg in januari haalde VVV-Venlo verdedigers Kristopher Da Graca en Leon Guwara naar De Koel, en dat betaalde zich uit. Zij droegen direct bij aan de wederopstanding van VVV in de afgelopen weken. De Donis-broers Anastasios en Christos werden bovendien met elkaar herenigd; gevoel voor Grieks drama kan de verantwoordelijken in Venlo niet ontzegd worden. Meritan Shabani, opgeleid door Bayern München, werd als verrassende last minute versterking binnengehengeld.

Het betekende dat Stan van Dijck en Aaron Bastiaans hun plekje in de kleedkamer voorlopig moeten afstaan en in de Keuken Kampioen Divisie vlieguren kunnen gaan maken. De derde Evert Linthorst, koos voor een opvallend en vooral lucratief vertrek naar de Verenigde Arabische Emiraten. Linthorst was zoekende naar de vorm die hem een seizoen geleden nog zoveel lof had opgeleverd.

Maar het allerbelangrijkste transfernieuws was dat gigant Giakoumakis ‘gewoon’ in Venlo bleef. De man die een garantie lijkt voor doelpunten én Eredivisie-handhaving hoefde niet zo nodig weg – ook niet van de clubleiding – en kan dus blijven jagen op doelpuntenrecords. De VVV-clubleiding legde naar verluidt nog een miljoenenbod uit Engeland op de Griek naast zich neer.

Stan van Dijck (VVV-Venlo, huur), Ali Messaoud (Vendyssel (DEN)), Dylan Vente (Feyenoord, huur)

Roland Alberg (Hyderabad (IND), huur), Jordy Croux (Avispa Fukuoka (JAP)),

Vergeleken met de andere clubs was het deze transferwindow eens niet Roda JC dat de spotlights opeiste met een legertje nieuwelingen. Technisch directeur Jeffrey van As kende bovendien een gemoedelijke deadlineday. Na het afwikkelen van de verhuur van Livio Milts aan TOP Oss, waar hij mede-huurling Mart Remans gaat vergezellen, was het maandagochtend al klaar in Kerkrade.

De mutaties die er waren, voltrokken zich vooral in de voorhoede. Roda was bepaald niet rouwig om het tussentijds vertrek van grootverdieners Roland Alberg en Jordy Croux, die met hun deze zomer aflopende contracten te duur waren voor een plek op de bank. De club leverde er wel scorend vermogen mee in en hoopt dat te compenseren met de komst van de aanvallers Ali Messaoud en Dylan Vente.

De een komt over van de Deense eerste divisie, de ander was bij Feyenoord vijfde keus voor de spitspositie, dus het is de vraag hoeveel doelpunten er daadwerkelijk van het duo verwacht kunnen worden. Wel is het kraakhelder dat coach Jurgen Streppel over een selectie beschikt die de play-offs om promotie niet mág mislopen: zowel kwalitatief als kwantitatief ziet het er bij Roda goed uit.

Kürsad Sürmeli (FC Dordrecht), Brem Soumaoro (FC Den Bosch), Rico Zeegers (Jong PSV, huur), Manuel Angiulli (Poli Iasi), Sven Blummel (De Graafschap, huur),

Bill Lathouwers (Waasland-Beveren), Jelle Duin (Jong AZ), George McEachran (Chelsea), Zak Swanson (Arsenal),

Begin januari rees de vraag hoe moeilijk het zou worden voor MVV om volwaardige wedstrijdselecties op de been te kunnen brengen: Engelse huurlingen werden teruggestuurd, de met veel verwachtingen gehaalde Jelle Duin mocht eveneens terug naar zijn broodheer en de gepasseerde keeper Bill Lathouwers, die het seizoen nog als eerste keus begon, was na een half jaar weer weg.

Maar er werd een verrassend omvangrijk rood-wit blik nieuwelingen opengetrokken. MVV haalde ze uit binnen- en buitenland, uit de netwerken van Ron Elsen én Darije Kalezic, en deed zaken met de buren uit Sittard. Alle denkbare linies werden versterkt met de zeven nieuwelingen die gepresenteerd werden. Djibril Dianessy, Kai Bösing en Sven Blummel zijn op voorhand de grootste blikvangers.

Blummel heeft het nummer 11 al overgenomen van Joeri Schroijen, die naar het Griekse Xanthi FC zou verkassen. Een transfer die al dagen in de lucht hing, maar bij het verstrijken van de deadline nog niet wereldkundig was gemaakt. MVV liet maandagavond laat weten dat dinsdag duidelijkheid wordt verschaft over Schroijen. Afwachten dus, al lijkt het zo goed als zeker dat de aanvaller definitief uit Maastricht vertrokken is.

In totaal rondden de vier Limburgse clubs in deze transferperiode 35 in- en uitgaande transfers af. Dat zijn er fors meer dan in de januari-transferwindow van 2020, toen het profvoetbal nota bene niet met de financiële gevolgen van de coronacrisis te kampen had: toen werden er 21 transfers voltooid.

Het aantal uitgaande transfers verschilde niet veel ten opzichte van een jaar geleden, maar alle vier de clubs haalden nu juist meer spelers: in januari 2020 waren het er acht, nu kwamen er negentien versterkingen naar Limburg.

De transferteller kan nog verder oplopen. De transferdeadline is weliswaar verstreken, maar regelmatig maken clubs op de dag ná de deadline nog melding van afgeronde transfers. Daarnaast is in een heel beperkt aantal landen, waaronder Rusland, de transfermarkt nog wél geopend. Russische clubs zouden dus nog spelers uit Nederland kunnen wegkapen.

Bron: 1Limburg Sportnieuws