Home > Producent Cultura Nova failliet: festival niet in gevaar

Producent Cultura Nova failliet: festival niet in gevaar

feb 2, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het faillissement is door het bedrijf zelf aangevraagd, laat mede-eigenaar Fiedel van der Hijden weten. Abraxas is door de coronapandemie op de fles gegaan.

Festival Cultura Nova is niet in gevaar, stelt Van der Hijden. “Dat is een zelfstandige stichting. Die huurde ons in als uitvoerend producent, maar kan daar ook een ander voor in de arm nemen.”

“Voor de uitbraak van het virus hadden we nog 28 mensen voor ons werken”, zegt een aangeslagen Van der Hijden. “Sinds de coronacrisis is het omzetverlies 70 procent.” De financiële steunpakketten van de overheid zijn voor Abraxas onvoldoende om de coronaperiode te overbruggen.

Abraxas is behalve producent van evenementen, zoals Cultura Nova, ook een uitzendbureau dat theatertechnici aan schouwburgen en gezelschappen levert, zoals Opera Zuid en Toneelgroep Maastricht. “De technische medewerkers in vaste dienst bij Parkstad Limburg Theaters hebben een verleden bij Abraxas”, legt Van der Hijden uit.

Vanwege de coronapandemie zijn theaters gesloten en voeren theatergezelschappen geen producties meer uit. En dat voelt Abraxas. “In de afgelopen 23 jaar hebben meer dan 200 mensen via ons gewerkt”, zegt Van der Hijden. Vlak voor het faillissement stonden er nog zes mensen in vaste dienst op de loonlijst van Abraxas.

Over een doorstart wil Van der Hijden nog niet nadenken. “Sowieso heb ik eerst gesprekken met de curator.” Van der Hijden gaat de tijd nemen om zich te bezinnen op zijn toekomst. “Ooit is deze pandemie voorbij, ja. Maar een uitzendbureau voor theatertechnici en een cultureel productiebedrijf? Ik weet het nog niet. Daar kleven toch ook risico’s aan en de vraag is wie welk risico wil lopen.”

Bron: 1Limburg Nieuws