Home > Doel bereikt: ruim 5.000 euro voor Maastrichtse coronaboetes

Doel bereikt: ruim 5.000 euro voor Maastrichtse coronaboetes

feb 2, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De Maastrichtenaren werden door de politie op de bon geslingerd wegens het niet naleven van de huidige coronamaatregelen. De bekeurde mensen moeten per persoon 95 euro ophoesten.

Een simpel rekensommetje: 95 keer 56 maakt 5320 euro. Met de 6.430 euro die intussen zijn opgehaald, is dat bedrag inmiddels binnen.

De doneeractie werd door de Maastrichtse edelsmid Katya Raeven in het leven geroepen. Raeven heeft haar crowdfundingsactie Boetes Angel-Side genoemd, maar ze weet niet zeker of de personen die bekeurd zijn allemaal tot deze supportersschare van MVV behoren. Angel-Side laat in een Facebookbericht weten dat er zondag geruchten waren over rellen waarop de fans besloten zich te verzamelen zodat de stad niet vernield zou worden door relschoppers.

In ieder geval vond Raeven het onterecht dat deze groep een boete kreeg, omdat ze zondagavond door de provinciehoofstad liepen en dat terwijl ze een week eerder nog de stad behoed hebben voor rellen.

Het doel van 5000 euro zou eigenlijk dinsdagochtend al behaald zijn, maar een donateur maakte per ongeluk 1000 euro over in plaats van 10 euro. “Grote paniek natuurlijk, maar dat bedrag gaat teruggestort worden”, zegt Raeven in de L1 Nieuwsshow.

Aan de ene kant begrijpt de Maastrichtse onderneemster dat deze mensen op de bon zijn geslingerd. “Er zijn regels waar je je aan moet houden, maar op het moment dat het dinsdag gedoogd wordt en dat er complimenten komen, vind ik het heel lastig dat het op zondag precies andersom is.”

En die complimenten kwamen onder meer van burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht. “Het is fantastisch als inwoners van onze stad laten horen en zien dat ze het niet accepteren dat onze stad wordt bedreigd door relschoppers.”

Naar eigen zeggen zou de politie dinsdag de groep hebben gewaarschuwd, omdat ze de coronamaatregelen zouden overtreden. Rond 18:00 uur verzamelde zich een groep mensen op het Herdenkingsplein. Van daaruit liepen ze richting het centrum van de provinciale hoofdstad. Tegen de klok van 18:30 uur moest de politie ingrijpen. Een groot aantal agenten sloot de groep in op de Smedenstraat om mensen vervolgens te fouilleren en bekeuren.

Volgens Raeven moet de politie de regels handhaven. “Maar er gaan ook andere verhalen rond. Ik was er zelf niet bij.” Desondanks is ze wel blij dat de groep er was voor het geval dat het mis zou gaan. “Waar de schoen precies wringt, kan ik niet over oordelen. Maar ik vind het niet nodig dat die jongens gestraft worden terwijl ze willen helpen.”

Het is niet bekend of de boetes worden aangevochten. Wel maakt de edelsmid het bedrag naar één rekening over zodat de bekeuringen betaald kunnen worden. “En het resterende bedrag wordt gebruikt voor een goed doel”, vertelt Raeven.

Bron: 1Limburg Nieuws