Home > Scholen en winkels open ondanks dreiging derde golf

Scholen en winkels open ondanks dreiging derde golf

feb 2, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het besluit over een eventuele verlenging van de avondklok wordt later gemaakt. De andere lockdownregels blijven van kracht. Dat hebben premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie verteld.

“We zitten in een spannende en onzekere fase van de coronacrisis”, zei Rutte. “De spagaat waarin we zitten, is dat de cijfers zich best goed ontwikkelen en dat er zonder de Britse variant best versoepelingen plaats kunnen vinden.” Volgens Rutte tonen doorrekeningen dat er een derde golf op komst is, ondanks het feit dat de coronabesmettingen langzaam dalen. “Maar dat komt door de besmettelijke Britse variant. Het R-getal van Britse variant staat op 1,3.”

Desondanks is toch besloten om de scholen en kinderopvangcentra maandag weer te openen. “Uit onderzoek van het OMT blijkt dat kinderen minder bijdragen aan verspreiding van het virus. Dat geldt ook voor de Britse variant”, zei Rutte. Om de risico’s zo klein mogelijk te houden is er wel een aantal voorwaarden aan de opening verbonden. “Bij één positieve test gaat de hele klas in quarantaine. Dat slot op de deur is noodzakelijk. Daarnaast gaan we vaker testen en passen we een aangescherpt bron- en contactonderzoek toe.”

De buitenschoolse opvang en middelbare scholen blijven voorlopig dicht. Daarover wordt 23 februari een besluit genomen. Het voortgezet onderwijs blijft volgens Rutte in ieder geval tot 1 maart gesloten.

Verder zei Rutte dat niet-essentiële winkels vanaf 10 februari open mogen voor afhalen. “We hebben het OMT gevraagd hoe groot de risico’s zijn. De risico’s zijn klein, maar de winkelstraten moeten niet druk worden. Winkels blijven dicht”, zei Rutte. “Klanten kunnen online of telefonisch bestellen en afhalen middels een tijdslot. Winkels die toch klanten binnenlaten, worden gesloten.”

Het besluit of de avondklok wordt verlengd, is nog niet genomen. “Toen we het besluit van de avondklok namen wisten we de effecten nu nog niet zichtbaar zouden zijn. We zien wel dat het ’s avonds stil op de straten is. Dus goed dat mensen zich hieraan houden”, zei Rutte. “We wachten het advies van het OMT eind deze week af. Dan nemen we een besluit of de avondklok wordt verlengd.”

Over het versoepelen van de maatregelen is de afgelopen dagen veel discussie geweest. Zo vinden veel epidemiologen de versoepelingen te snel komen, zeker nu de besmettelijkere Britse coronavariant aan een opmars bezig is. Tegellijktijd klinkt er de oproep om maatschappijbreed naar de effecten van de coronamaatregelen te kijken.

Bron: 1Limburg Nieuws