Home > LIVE: Middelbare scholen dicht tot tenminste 1 maart

LIVE: Middelbare scholen dicht tot tenminste 1 maart

feb 2, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 2 februari:

Middelbare scholen gaan niet voor maandag 1 maart open. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Wanneer het voortgezet onderwijs weer opengaat, dan moet men daar 1,5 meter afstand houden. Een aantal scholen onderzoekt nu hoe sneltesten en afstand houden werkt in de praktijk. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen eindexamenleerlingen nog wel naar school.

De regionale aanpak van het coronavirus keert met de nieuwe routekaart weer terug. Eerder stapte het kabinet juist van deze aanpak af omdat het niet goed werkte. Het kabinet presenteerde de routekaart voor coronamaatregelen dinsdagavond tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De nieuwe kaart kent vier niveaus, van laag naar hoog: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. De maatregelen worden steeds verder aangescherpt. Wel geldt in alle fases een alcoholverbod in het openbaar van middernacht tot 6.00 uur. Als er twee of minder regio’s het niveau ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ bereiken kunnen er regionaal maatregelen worden genomen. Die worden dan wel landelijk vastgesteld.

De nationale aanpak gaat gelden als de situatie in drie of meer regio’s als ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ gekwalificeerd kan worden. Dat moet voorkomen dat de besmettingsaantallen verder oplopen en ziekenhuizen het te druk krijgen. Het onderwijs en de kinderopvang worden zoveel mogelijk gespaard. Op alle niveaus wil het kabinet het leren door laten gaan. Alleen als de hoogste schaal is bereikt wil het kabinet verzwaringen toepassen zoals het verminderen van fysiek onderwijs.

De horeca krijgt direct vanaf het niveau waakzaam met maatregelen te maken. Restaurants en cafés moeten dan om middernacht de deuren sluiten. Nachtclubs en disco’s moeten in alle vier fases dicht blijven. De omstreden avondklok staat ook in de routekaart. Die zal alleen in de laatste fase mogelijk als verzwaring worden ingezet. Er staat ook voor elke fase in beschreven wanneer op- of afgeschaald moet worden.

Mark Rutte heeft tijdens de persconferentie op dinsdagavond gewaarschuwd voor de komt van een derde coronagolf. Hoewel de cijfers dalen wat betreft nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames, zorgt de Britse coronavariant een streep door een zonniger toekomst op korte termijn.

De huidige lockdown wordt daarom door het demissionaire kabinet verlengd tot zeker 2 maart.

De Britse oorlogsveteraan Tom Moore (100), wereldberoemd door zijn corona-inzamelingsactie, is gestorven aan corona. Hij was onlangs opgenomen in het ziekenhuis. Moore had volgens familie de afgelopen weken een longontsteking. Daarom was hij nog niet gevaccineerd tegen Covid-19.

Captain Tom baarde vorig jaar opzien door rondjes in zijn tuin te lopen en zo geld in te zamelen voor de bestrijding van het coronavirus. Zijn oorspronkelijke doel was om voor zijn honderdste verjaardag op 30 april duizend pond op te halen, maar het was op zijn verjaardag al 30 miljoen pond (33 miljoen euro). De Britse koningin Elizabeth heeft hem voor zijn inzamelingsactie tot ridder geslagen. Vliegtuigen van de Britse luchtmacht vlogen als eerbetoon over zijn huis en hij kreeg de eretitel van kolonel.

Voor de derde week op rij heeft Limburg relatief de meeste nieuwe coronabesmettingen van heel Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD’en en het RIVM. De afgelopen zeven dagen zijn er in Limburg 2521 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is lager dan vorige week. Toen werden 3115 nieuwe besmettingen gemeld.

Het kabinet moet ervoor zorgen dat de huur omlaag gaat van ondernemers die dicht moeten wegens de coronaregels. Het kabinet heeft hier twee voorstellen toe aangenomen. De VVD en GroenLinks vragen het kabinet ervoor te zorgen de ‘juridische posities van huurders te versterken’ om tot een huurverlaging te komen. Ook moet er een akkoord komen met banken, huurders en verhuurders.

Het kabinet verlengt de harde lockdown in ieder geval tot 2 maart, bevestigen ingewijden na berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Dat betekent dat onder meer winkels, horeca, musea en bioscopen tot die tijd dicht blijven. Ook contactberoepen zoals kappers mogen tot 2 maart nog niet aan de slag. De lockdown was oorspronkelijk tot 9 februari afgekondigd.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen de verlenging dinsdagavond officieel bekendmaken. Of de avondklok na 10 februari ook van kracht blijft heeft het kabinet dinsdag nog niet besloten. Mogelijk volgt dat pas in het weekend. Voor verlenging van de avondklok is wel instemming van de Tweede Kamer nodig.

Volgens ingewijden is er dan meer tijd om te kijken wat het effect is van de avondklok, die op zaterdag 23 januari in ging. Ook is dan meer bekend over de Britse variant, die aan een gestage opmars bezig is in Nederland. Het RIVM meldt dinsdag dat mogelijk al twee derde van alle nieuwe coronabesmettingen door deze besmettelijker variant is veroorzaakt.

Vanaf volgende week mogen niet-essentiële winkels open voor klanten die spullen komen afhalen, maar dat noemt Monique Princen een ‘doekje voor het bloeden’.

De voorzitter van het MKB Limburg is teleurgesteld over de verlenging van de lockdown met nog eens drie weken, tot 2 maart. Princen had liever gezien dat de winkels weer helemaal open mochten. “Het is een klein lichtpuntje, maar we zien het als een heel klein kiertje,” meent de voorzitter van MKB Limburg.

De gemeente Sittard-Geleen heeft de drukbezochte Sint Joepmarkt in Sittard en de Paasmarkt in Born afgeblazen. Volgens het stadsbestuur is de kans dat de markten door kunnen gaan nihil. Vorig jaar konden de markten ook al niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.

Veel bewoners van verpleeghuizen en andere instellingen ervaren hun vaccinatie tegen het coronavirus als ‘een feestje’, zegt voorzitter Jacqueline de Groot van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde. Ze kijkt tevreden terug op het begin van de vaccinaties. “Het vaccineren werd gezien als het begin van het einde van deze vervelende tijd. In veel huizen werd dit ingeluid met koffie en gebak”, omschrijft De Groot de stemming.

Het aantal doden in Engeland en Wales dat gerelateerd is aan alcoholgebruik is in de eerste negen maanden van vorig jaar tot recordhoogte gestegen. Volgens gezondheidsexperts grijpen veel Britten naar de fles als gevolg van de stress en isolatie die gepaard gaan met de lockdowns die het coronavirus terug moeten dringen.

Tussen januari en september stierven 5460 mensen door alcoholmisbruik, een stijging van 16 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het nationale statistiekbureau.

De gegevens die Rusland eerder bekendmaakte over het coronavaccin Spoetnik-V kloppen, meldt het medische tijdschrift The Lancet dinsdag. Het middel is voor 91,6 procent effectief tegen het coronavirus en is niet gevaarlijk voor mensen die het krijgen.

Het vaccin wordt in Rusland al langere tijd massaal gebruikt en ook andere landen vaccineren al met Spoetnik-V, terwijl de resultaten van de laatste testperiode pas nu worden gepubliceerd. Volgens The Lancet kan het middel wedijveren met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna en is het een goede optie om te gebruiken.

Winkels kunnen alleen open om bestellingen op te laten halen met goede afspraken vooraf, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. “Als je het doet, dan moet het op zo’n manier dat het niet weer leidt tot drukke winkelstraten waar mensen elkaar ontmoeten”, zegt zij.

Op eventuele versoepelingen van de strenge coronamaatregelen die het kabinet volgens ingewijden dinsdagavond aankondigt, wil Keijzer niet te veel vooruitlopen. Maar: “het is belangrijk dat we perspectief bieden, dat er mogelijkheden zijn om te ondernemen”, zegt de CDA-bewindsvrouw.

Volgens Haagse bronnen wil het kabinet niet-essentiële winkels, die sinds medio december dicht zijn, de mogelijkheid bieden om hun klanten vooraf bestelde spullen te laten afhalen. Bijvoorbeeld bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels mogen dat al.

Hotel-restaurant La Casa in Valkenburg moet voor de duur van twee weken de deuren sluiten vanwege het overtreden van de coronamaatregelen.

Dat heeft de voorzieningenrechter dinsdag besloten.

Het terras zou volgens de gemeente Valkenburg aan de Geul illegaal zijn gebruikt op 5 december vorig jaar. Buitengewone opsporingsambtenaren constateerden dat twaalf mensen destijds drankjes aan het nuttigen waren op het terras. Volgens burgemeester Jan Schrijen werden de drankjes verkocht door het hotel-restaurant. .

De coronapandemie heeft zeker driekwart van de Nederlandse bedrijven in meer of mindere mate geraakt. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van een enquête onder bijna 2800 bedrijven. Werkzaamheden vielen stil, thuiswerken werd de norm en ondernemers moesten aanpassingen doorvoeren voor de anderhalvemeterregel.

Van alle bedrijven die vorig jaar zijn geraakt door de coronacrisis, geeft de helft aan dat het werk gedeeltelijk of helemaal wegviel. Vooral in de horeca en de sector voor cultuur, sport en recreatie was dit het geval, met het wegvallen van werk bij respectievelijk 80 procent en 85 procent van de bedrijven.

Vervoers- en opslagbedrijven, de industrie en groothandelaren hadden volgens het UWV relatief vaak last van een verminderde vraag naar hun producten of diensten. Negen van de tien onderwijsinstellingen die last hadden van corona, geven aan dat dit kwam doordat leraren hun lessen ineens online moesten geven. Ook veel financiële instellingen meldden een grote impact door het thuiswerken.

Als het kabinet besluit om afhalen van bestellingen toe te staan voor winkelbedrijven dan kunnen ze bij IKEA door de drive-thru, vergelijkbaar met die van fastfoodrestaurants. Het bestellen en afhalen van producten zal volledig veilig en contactloos gebeuren, verzekert de van huis uit Zweedse woonwinkel.

“We hebben vanaf de eerste golf laten zien dat we op een veilige en contactloze manier onze service ‘Bestellen & Ophalen’ kunnen faciliteren. De voorzichtig positieve geluiden hierover, stemmen ons hoopvol”, aldus een woordvoerder. Als het voor winkelklanten wordt toegestaan eerder gedane bestellingen op te halen neemt de druk op de bezorgers ook af, zo klinkt het. Ook kunnen door ‘click and collect’ meer klanten worden geholpen. IKEA heeft één vestiging in Limburg, namelijk in Heerlen.

Basisscholen gaan maandag weer open, maar de vraag is nog hoe ze dat precies moeten gaan aanpakken. Daarover wordt dinsdag nog volop overleg gevoerd, zowel in Den Haag als elders. “Wij willen bijvoorbeeld graag weten welke maatregelen verplicht zijn en welke een advies”, zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de vereniging van schoolbesturen in het basisonderwijs. “Iedereen overlegt momenteel met iedereen, het is een grote bijenkorf.”

De PO-Raad heeft zelf onder meer overleg gevoerd met zo’n 600 schoolbesturen uit de achterban. De sectororganisatie hoopt woensdag antwoord te kunnen geven op de prangende ‘hoe-vraag’, aldus de zegsman. “Hoe snel het gaat, hangt wel echt van het kabinet en het ministerie van Onderwijs af. Zij moeten beslissen. Wij willen graag meedenken over wat haalbaar en uitvoerbaar is.”

Duidelijk is wel dat het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de openstelling van de scholen zwaar weegt. Het OMT raadt onder meer aan om als een leerling besmet raakt de hele klas te laten testen en een paar dagen naar huis te sturen. Verder suggereert het OMT om het aantal contacten van leerlingen te beperken, bijvoorbeeld door ze in vaste kleine groepjes te laten samenwerken. Voor groep 7 en 8 denkt het OMT aan een systeem met koppels, zogeheten ‘buddy’s’. Die hoeven geen afstand van elkaar te houden, maar wel van de andere leerlingen.

Dinsdagavond maakt het kabinet hoogstwaarschijnlijk bekend dat de niet-essentiële winkels hun deuren mogen openen voor het afhalen van bestellingen. Voor veel winkeliers betekent dat, dat er werk aan de winkel is. Toch hebben veel ondernemers in de tussentijd niet stilgezeten en zijn begonnen met private shopping.

Één van die ondernemers is de Maastrichtse kinderschoenenverkoopster Conny Heinemans. “Het is een service die wij aanbieden, omdat we merkten dat er enorme vraag naar was”, vertelt Heinemans.

“Kindervoetjes blijven doorgroeien”, aldus Heinemans. “Waar wij als volwassenen wel bekend zijn met welke maat we hebben en welk merk ons goed past, geldt dat voor kinderschoenen vaak niet.” Daarnaast kunnen kinderen in een groeispurt terechtkomen en kan hun schoenmaat in een paar weken tijd meerdere maten stijgen. .

De Britse variant van het coronavirus rukt harder op dan eerder gedacht. Dat zegt viroloog Chantal Reusken van het RIVM in het AD. “Op basis van wat we nu zien, denken we dat de Britse variant binnen nu en een week de overhand krijgt. Het gaat sneller dan we dachten. Eerst was het idee nog dat het omslagpunt in de derde week van februari zou plaatsvinden. Het wordt steeds duidelijker dat het reproductiegetal van de nieuwe variant 40 à 45 procent hoger ligt.”

Het aantal gemelde besmettingen is al een tijdje aan het dalen, maar dat geeft een vertekend beeld, aldus Reusken. “Voor mij lijdt het geen twijfel dat de Engelse variant ervoor gaat zorgen dat er een nieuwe besmettingsgolf komt.”

Het kabinet komt dinsdagavond met enige versoepelingen van de coronamaatregelen. Zo gaan volgende week de basisscholen en de kinderopvang weer open. Het kabinet komt dinsdagavond met enige versoepelingen van de coronamaatregelen. Zo gaan volgende week de basisscholen en de kinderopvang weer open. Virusexperts staan hierbij niet te juichen. Drie van hen zeggen bij de NOS dat uitstel beter zou zijn. Zo zou epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc de voorgenomen versoepelingen liefst nog een week of twee uitstellen. “Dan til je het over de krokusvakantie heen en kun je kijken hoe het er dan voor staat.”

Het aantal besmettingen met de Britse virusvariant in Limburg is overigens nog heel beperkt.

De regering van Curaçao heeft besloten de geldende coronamaatregelen met nog drie weken te verlengen. Daarbij gaat het onder meer om een avondklok van 11 uur ‘s avonds tot half vijf ‘s ochtends, beperkende maatregelen voor restaurants en casino’s en een verplichting van mondkapjes in de openbare ruimte. Op het eiland zijn nog maar weinig coronabesmettingen: 62 op 1 februari tegenover ruim 1800 halverwege december 2020.

Maar de regering is bang voor de komst van nieuwe coronavarianten, zoals de Britse of Braziliaanse. Er zijn tests gestuurd naar Nederland om te kijken of de nieuwe varianten Curaçao al hebben bereikt, maar er is nog geen reactie van het RIVM gekomen, meldde de regering maandag. Op Aruba zijn al mensen besmet met de Britse variant en in de Caribische regio waart de Braziliaanse variant rond.

Dat een advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet is gelekt naar de media, ondermijnt de werkwijze van deze organisatie. “Dit is niet goed voor het gezag van het OMT. Het is belangrijk dat het advies via de officiële weg beschikbaar komt”, zegt Cees Hertogh van het Amsterdam UMC in Trouw. Het lekken van adviezen tast volgens de specialist ouderengeneeskunde en OMT-lid het draagvlak voor de maatregelen aan.

De experts die het kabinet adviseren over de coronacrisis vergaderden afgelopen vrijdag. Een dag later verscheen hun advies al in de media, terwijl het kabinet er pas zondag over sprak. De Rijksrecherche onderzoekt hoe dat kon gebeuren en wie er gelekt heeft.

“Dat informatie een dag later op straat ligt, ondermijnt het vertrouwen”, zegt ook OMT-lid Marc Bonten. Hij is hoogleraar medische microbiologie in het Utrecht UMC. Maar ook bij het tempo waarin de politiek met de adviezen aan de haal gaat, zet hij vraagtekens.

Dinsdagavond houden premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie. Om 19:00 uur spreken de politici het land toe maar de verwachting is dat ze de teugels niet echt zullen loslaten. Dat de basisscholen weer opengaan, maakte het kabinet zondag al bekend. De meeste lockdownmaatregelen blijven nog wel even in stand.

Dat betekent dat winkels nog even dicht blijven. Volgens ingewijden ziet het er wel naar uit dat winkeliers klanten bestellingen mogen laten afhalen bij hun winkel. Kroegen en restaurants blijven voorlopig ook dicht. Naar verluidt blijven veel bestaande maatregelen de rest van de maand nog gelden, mogelijk zelfs tot begin maart.

De avondklok wordt vermoedelijk geschrapt na 10 februari, afhankelijk van de besmettingscijfers. Als het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen, zal het kabinet de avondklok niet verlengen, melden ingewijden. Naar verwachting wordt hier pas later een officieel besluit over genomen.

Wel zullen Rutte en De Jonge meer duidelijkheid geven over de manier waarop de maatregelen zullen worden afgebouwd en de volgorde waarop dit zal gebeuren.

Ondanks de opmars van de Britse variant blijft het aantal coronagevallen nog dalen. In de afgelopen week zijn ongeveer 29.000 positieve tests geregistreerd, het laagste aantal sinds begin oktober. Het exacte aantal komt dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut meldde vorige week dat het 35.635 meldingen van positieve tests had gekregen in de zeven dagen ervoor. Dat komt neer op gemiddeld zo’n 5090 gevallen per etmaal. In de zes dagen daarna zijn 25.061 besmettingen vastgesteld, gemiddeld 4177 per etmaal. Op maandag kwamen er 3280 nieuwe gevallen bij, en op dinsdagen ligt dat aantal doorgaans nog iets lager dan op maandagen.

Het wordt de zesde week op rij waarin het aantal positieve tests afneemt.

Een op de zeven werkende Nederlanders draait soms of regelmatig nachtdiensten. Dat meldt het statistiekbureau CBS. Het merendeel moet daarvoor ’s nachts ook de deur uit. Deze nachtwerkers moeten op dit moment dus ook verklaringen bij zich hebben om te bewijzen dat het noodzakelijk is dat ze tijdens de avondklok op pad gaan.

In 2020 werkten 1,2 miljoen mensen vaak of af en toe tussen middernacht en 6:00 uur. Dat zijn er 117.000 minder dan een jaar eerder. Onder meer bij kelners en barpersoneel was een daling te zien, omdat zij vanwege de coronamaatregelen een groot deel van het jaar niet konden werken. Ruim de helft van de mensen die in de nachtelijke uren werkt, doet dat regelmatig, de rest slechts af en toe.

Nachtwerk komt vooral veel voor bij mensen in de zorg. Zo zijn ongeveer 70.000 artsen wel eens ’s nachts op de been voor hun werk. Ruim de helft van hen doet dit regelmatig.

De ziekenhuizen hebben bij 26.500 medewerkers in de acute zorg de tweede vaccinatie gezet. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag. In de eerste ronde ontvingen ruim 40.000 acutezorgmedewerkers een prik. Het gaat om medewerkers van de IC, SEH, ambulance en Covid-afdeling.

Daarnaast hebben de ziekenhuizen inmiddels 7000 huisartsen en medewerkers van huisartsenposten een eerste prik gegeven. Deze week komen er voor deze groep meer vaccins beschikbaar en krijgen nog zo’n 8000 huisartsen een eerste vaccinatie.

Het succesvolle team van Roda JC uit het seizoen 1994-1995 heeft het afgelopen weekend een reünie gehouden, online wel te verstaan.

Door de coronacrisis kon de selectie die in 1995 tweede werd in de Eredivisie achter het oppermachtige Ajax niet fysiek bij elkaar komen, maar dat zorgde niet voor minder anekdotes. .

Leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten vanaf volgende week minstens één keer per week naar school kunnen. Daarvoor is ook ruimte in het recente advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, stelt de VO-raad, een vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs.

“Grote groepen leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan al vanaf half december niet meer naar school. Het is onwenselijk en onverantwoord om dit nog veel langer te laten voortduren”, aldus de raad, die daarom wil dat de middelbare scholieren in ieder geval één keer per week fysiek onderwijs krijgen. Volgens de VO-raad is minstens één schooldag per week “cruciaal voor het welzijn van de leerlingen”.

Onderwijsminister Arie Slob en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken maakten zondag bekend na advies van het OMT dat de basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open gaan. De deskundigen van het OMT raden onder meer aan om de oudere kinderen in koppels te laten samenwerken. “Waar mogelijk” moeten zij 1,5 meter afstand van de anderen houden. Voor eventuele opening van de middelbare scholen wil het kabinet nog aanvullende informatie bekijken over verspreiding van het coronavirus onder oudere leerlingen.

Twee medewerkers van de zwaarbeveiligde EBI (Extra Beveiligde Inrichting) in Vught zijn positief getest op het coronavirus. Een deel van de gedetineerden is daarom preventief in quarantaine geplaatst en zij mogen tijdelijk hun cel niet uit. Dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na berichtgeving van het AD.

Hoeveel gedetineerden er in quarantaine zijn geplaatst, kan de woordvoerder niet zeggen. Zij worden woensdag getest. “In ieder geval tot de uitslag van de coronatest moeten zij in hun cel blijven”, aldus de woordvoerder. De gedetineerden kunnen tot die tijd niet naar de sportruimte, met andere gedetineerden luchten of contact hebben met hun advocaten.

De EBI is de meest beveiligde gevangenis van Nederland en momenteel zitten er bekende verdachten als Ridouan Taghi en Willem Holleeder.

De nieuwe rekenmethode waar het ministerie van Volksgezondheid zondag mee kwam, zorgde ervoor dat duizenden prikken dubbel zijn geteld. Bij de update van het coronadashboard is de fout hersteld, en komt het totaalcijfer op 343.881 prikken.

Op zondag ging het aantal gezette prikken zoals op het dashboard was te zien ineens van 226.000 naar 346.000, door een nieuwe rekenmethode van het ministerie. De meldingen van ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg kwamen pas later binnen, en de nieuwe methode hield rekening met die vertraging. Hier kwam echter kritiek op van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), waarop het ministerie de cijfers nog eens tegen het licht hield. Samen met het RIVM kwam het erachter dat “sprake is van een dubbeltelling van 17.550 prikken”.

Bron: 1Limburg Nieuws