Home > LIVE: Leerlingen dreigen te zakken voor eindexamen

LIVE: Leerlingen dreigen te zakken voor eindexamen

feb 3, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van woensdag 3 februari:

Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca werkt beter wanneer mensen twaalf weken na de eerste vaccinatie een herhaalprik krijgen. Dat is de maximale tussenperiode voor dat vaccin. De bescherming is dan 82 procent. “Het verlengen van de tussenperiode versterkt niet alleen de werking van het vaccin, maar maakt het ook mogelijk om meer mensen te vaccineren”, concludeert AstraZeneca.

Het vaccin moet twee keer worden toegediend, met vier tot twaalf weken tussen de eerste en tweede inenting. Hoe langer de tussenperiode is, hoe meer mensen met de bestaande voorraad kunnen worden gevaccineerd.

Scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen door de lockdown een leerachterstand oplopen waar ze mogelijk de rest van hun leven last van hebben, zegt Mark Levels.

De hoogleraar Gezondheid, Onderwijs en Werk aan de Universiteit Maastricht is daarom blij dat vanaf 8 februari het onderwijs en de kinderopvang weer mondjesmaat opengaan.

Het is van de weinige versoepelingen tijdens de lockdown. Met het schrikbeeld van een oprukkende Britse coronavariant blijven de teugels nog even strak gespannen. De avondklok wordt mogelijk verlengd en de lockdown duurt nog zeker tot begin maart.

Levels: “We merken dat de sluiting van basisscholen enorme gevolgen voor kinderen heeft gehad. Voor zowel de leerprestaties als het sociaal, emotioneel welzijn. En dat gaat wel sporen achterlaten.” .

Ruim 6,3 miljoen mensen keken dinsdagavond naar de coronapersconferentie van premier Mark Rutte. Dat is een stuk meer dan bij de vorige persconferenties, toen er ruim 3 miljoen en 5,5 miljoen mensen keken. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek.

Bijna 4,28 miljoen mensen zagen de persconferentie om 19.00 uur bij de NPO. Daarnaast keken 1,54 miljoen mensen naar RTL Nieuws en 482.000 mensen via SBS6. Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kondigden aan dat winkels met afhalen mogen werken en dat de basisscholen weer opengaan.

Het is in Nederland sinds 1 december verplicht om een mondkapje te dragen in alle openbare en overdekte ruimtes, in het onderwijs, openbaar vervoer en bij contactberoepen. Maar hoe zit dat in Duitsland en België?

De Rijksoverheid adviseert mensen wegwerpmondkapjes of stoffen mondkapjes te dragen in plaats van medische mondmaskers. In Duitsland en België verschillen de maatregelen, zo blijkt. .

Een onderzoek onder 200 Limburgers naar een coronavaccin gaat niet door. Het bedrijf PT&R in Beek zou het onderzoek gaan uitvoeren, maar de producent ziet er vanaf omdat het vaccin niet efficiënt genoeg is.

Directeur Vivienne van de Walle reageert teleurgesteld op het besluit. Het gaat om twee vaccins, die het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck zou gaan produceren. De ontwikkeling is al voor de start van het onderzoek gestaakt, omdat het vaccin onvoldoende werkt. .

De drukte op de wegen is sinds de avondklok en tijdens de uren dat die geldt met 70 procent afgenomen. In het openbaar vervoer is het ruim drie keer zo rustig. Dat meldt BNR op basis van bij locatiedatabedrijf Resono en ov-chipkaartbedrijf Translink opgevraagde data.

De gegevens hebben betrekking op november, de periode van de aangescherpte lockdown en de laatste weken, waarin we na negen uur ’s avonds thuis moeten blijven. Op straat in de steden is het ‘slechts’ de helft minder druk sinds de invoering van de avondklok. Wel valt op dat de meeste mensen al ruim voor negen uur van straat zijn. Overigens is het ’s avonds vlak voor het ingaan van de avondklok korte tijd iets drukker dan voorheen. Dat is waarschijnlijk het gevolg van extra verkeer van mensen die nog voor negen uur thuis willen zijn.

Translink, het bedrijf dat de ov-chipkaart uitgeeft, zag het aantal check-ins sinds de invoering van de avondklok kelderen van ruim 500.000 naar amper 160.000 per week in de ‘avondklok-uren’, na een forse stijging tussen half maart 2020 en half januari dit jaar.

Vorig jaar werd bij 115.000 patiënten kanker vastgesteld. Dat zijn er vierduizend minder dan het jaar ervoor, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De daling komt volgens het IKNL door uitstel van artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en het afschalen van de zorg vanwege de coronacrisis.

Volgens het IKNL is het de eerste daling in dertig jaar, toen werd begonnen met de kankerregistratie. De daling kwam voor bij de meeste soorten kanker, maar was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker.

De coronacrisis leidt tot flinke leerachterstanden in het voortgezet onderwijs. Sommige scholen verwachten dat 30 tot 40 procent van de leerlingen daardoor het eindexamen niet zal halen. In 2019 was het landelijk gemiddelde nog 8 procent. Of de examens onder de huidige omstandigheden kunnen doorgaan, is onzeker. Onder schoolbesturen gaan stemmen op om het schooljaar te verlengen of de slagingsdrempel te verlagen.

De nood om een oplossing te bedenken is hoog, zo blijkt uit een rondgang van het FD. Al in mei starten bijna 200.000 leerlingen met de examens. “We zijn het leerlingen verplicht om snel duidelijkheid te geven”, zegt bestuurder Karin van Oort van onderwijsstichting Carmelcollege, een dag voordat de vereniging van middelbare scholen VO-raad zich over de kwestie buigt. “Leerlingen laten doubleren, motiveert niemand.”

Verantwoordelijk onderwijsminister Arie Slob houdt tot nu toe vast aan de examens, maar sluit aanpassingen niet uit. Uiterlijk 15 februari hakt hij hierover de knoop door.

Polen, Zweden en België kiezen ervoor om geen ouderen in te enten met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford. In andere Europese landen is dat ook geadviseerd omdat er te weinig bekend is over de werkzaamheid bij senioren.

België en Zweden dienen het middel voorlopig niet toe bij 65-plussers. Polen vaccineert er alleen volwassenen tot zestig jaar mee. De landen volgen daarmee aanbevelingen van medische experts. In onder meer Zweden wordt uitgekeken naar een groot Amerikaans onderzoek dat later wellicht duidelijkheid geeft over de effectiviteit bij ouderen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het middel vrijdag goed voor iedereen boven de achttien jaar, maar gaf wel aan dat er niet genoeg gegevens zijn om te beoordelen hoe goed het werkt bij 55-plussers. De waakhond verwacht evenwel dat het ook ouderen bescherming biedt.

Een team van onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag in het Chinese Wuhan het vooraanstaande virologisch laboratorium in die stad bezocht. Het bezoek is onderdeel van het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus, dat eind 2019 in Wuhan voor het eerst de kop op stak.

Het team onder leiding van viroloog Ben Embarek kwam om 09.30 uur plaatselijke tijd aan bij het zwaarbewaakte onderzoeksinstituut. “Ik kijk uit naar een productieve dag, het ontmoeten van de mensen hier, en het stellen van alle belangrijke vragen die gesteld moeten worden”, zei een ander teamlid vanuit zijn auto toen die door de poort heen reed.

Het virologisch instituut in Wuhan staat centraal in een aantal complottheorieën waarin wordt gesteld dat het coronavirus uit het laboratorium is ontsnapt of zelfs opzettelijk verspreid. De meeste wetenschappers verwerpen die stelling, maar sommigen stellen dat een monster van het virus dat in het wild is genomen, bij een proef in het laboratorium mogelijk een medewerker heeft geïnfecteerd en zo is ontsnapt.

Een half miljoen Nederlandse toeristen met een ‘coronavoucher’ uit 2020 willen hun geld terug. De huidige onzekerheden maken omboeken voor hen onaantrekkelijk of ze hebben het geld nu nodig. Dat blijkt uit een inventarisatie van garantiefonds SGR, waarover De Telegraaf bericht.

De gemiddelde waarde van de vouchers is ongeveer 800 euro. Omdat de reisindustrie nog altijd zonder inkomsten zit, kunnen consumenten hun geld alleen terugkrijgen als er een ‘voucherfonds’ van 400 miljoen euro ter beschikking komt, bestaande uit overheidsleningen. Dat stelt SGR, dat het voucherfonds moet gaan beheren. Twee derde van de aangesloten reisondernemingen wil gebruikmaken van het voucherfonds, laat het garantiefonds weten.

Vanaf vorig jaar maart werden steeds meer (vlieg)vakanties door de reisbeperkingen geschrapt. Wettelijk hebben reizigers dan recht op gelijk geld terug, want hun vakantie kan niet uitgevoerd worden.

De Tweede Kamer buigt zich woensdag over de privacyproblemen bij de GGD en de gevolgen die dat blijkt te hebben voor gevoelige data van vele tienduizenden Nederlanders. RTL Nieuws onthulde vorige week dat duizenden GGD-medewerkers toegang hebben tot allerlei data, en dat dat ook al heeft geleid tot de diefstal en verkoop van allerlei persoonsgegevens.

Medische gegevens over coronatesten, adressen, telefoonnummers en zelfs burgerservicenummers belandden op straat en zijn doorverkocht. De kwestie leidde tot felle kritiek op coronaminister Hugo de Jonge. In eerste instantie steunden VVD en CDA een voorstel voor een apart debat niet, maar later in de week gingen ze toch overstag.

De coronacrisis is goed voelbaar bij de bergingsbedrijven in Nederland. In 2020 werden de hulpverleners 18.370 keer opgeroepen om assistentie te verlenen bij een ongeval op de snel- en provinciale wegen. Dat was 32 procent minder dan het jaar ervoor, toen nog 27.141 keer moest worden uitgerukt.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Incident Management Nederland (SIMN) waarover De Telegraaf beschikt.

“Het aantal optredens bij een ongeval was het laagst sinds onze oprichting in 1999”, zegt Ivo Wildenberg van SIMN, de organisatie die de inzet van bergers op hoofdwegen coördineert. Ondanks het vele thuiswerken vanwege corona werden afgelopen jaar toch nog 77.498 pechverplaatsingen uitgevoerd en dat was slechts 5 procent minder dan in 2019.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is voorstander van het verlengen van de avondklok na 10 februari. Volgens hem is dat “heel verstandig” vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen met de Britse variant.

“Het is een heel complexe situatie”, legt Kuipers uit in het programma Op1. “Mensen zien dat ook: besmettingen gaan naar beneden, het aantal patiënten met Covid in de ziekenhuizen neemt heel langzaam iets af. Maar tegelijkertijd zien we dat de Britse variant heel snel de overhand neemt.”

Dat toont volgens Kuipers aan dat “met de huidige set aan maatregelen” het eigenlijk niet lukt om de opmars van de Britse variant te stoppen. Hij pleit ervoor om zo snel mogelijk te vaccineren en om “zo lang mogelijk het aantal besmettingen op een laag niveau te houden”.

Bron: 1Limburg Nieuws