Home > Stevig winterweer verwacht: wat merkt Limburg ervan?

Stevig winterweer verwacht: wat merkt Limburg ervan?

feb 5, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Van een strenge winter is tot dit moment nog geen sprake geweest. De laatste dagen is het zelfs bijna lente-achtig zacht. Maar dit weekend gaat het roer dan toch om.

Vrijdag is het nog zacht en bijna voorjaarsachtig, met een maximumtemperatuur van 12 graden en brede opklaringen. Zaterdag wordt gezien als een overgangsdag. Meteo Limburg voorspelt dat het eerst nog droog is, bij maximumtemperaturen van 8 graden in Zuid-Limburg tot 5 graden in de kop van Noord-Limburg. Vanuit het zuiden verspreidt zich perioden met regen of motregen over de provincie, bij een stevige wind uit het oosten.

In de loop van zaterdagavond gaat de regen in het uiterste noorden van de provincie dan over in natte sneeuw. In de nacht van zaterdag op zondag kunnen er regen, ijsregen of natte sneeuw vallen, en de vorstgrens kruipt geleidelijk vanuit het noorden van de provincie richting het zuiden, om zondagmiddag ergens boven Zuid-Limburg tot stilstand te komen, aldus Meteo Limburg. Daar waar de wegdektemperaturen dalen tot onder het vriespunt kan het tijdelijk glad worden door ijzel.

In de kop van Noord-Limburg wordt het overdag zo’n -3 graden. Bij een forse en ijskoude oostenwind zijn daar ook sneeuwverstuivingen te verwachten. Er kan zich een sneeuwdek vormen van 5 tot 10 centimeter. In Zuid-Limburg valt ‘gewoon’ regen. Van sneeuw valt in het zuiden en midden van de provincie weinig te merken, in het zuiden nog het minst.

Na maandag breidt de vorst zich uit in de hele provincie, dus ook in het zuiden. Boven sneeuw, waarvan het meeste wordt verwacht in de kop van Noord-Limburg, is er dan sprake van matige tot strenge vorst. Er wordt niet heel veel neerslag verwacht, maar het kan af en toe gaan sneeuwen. Bij een wind uit het noordoosten tot oosten blijven de maximumtemperaturen ook rond de middag nog iets onder het vriespunt.

In de rest van het land valt in de loop van zondag vrij veel sneeuw, in het midden en oosten volgens het KNMI wel zo’n 10 tot 20 centimeter. Daarbij is er vanwege de wind kans op sneeuwverstuivingen of sneeuwduinen. De kans is dan groot op een code rood-weeralarm. Voor zaterdagavond heeft het KNMI al een code geel afgegeven, die ook geldt voor Limburg in verband met de val van natte sneeuw en kans op ijzel.

In de loop van de week worden in de nacht minimumtemperaturen tussen -5 en -9 graden verwacht, lokaal kan de temperatuur zelfs onder -10 graden zakken.

Bron: 1Limburg Nieuws