Home > LIVE: Werknemers op werkvloer bang voor corona

LIVE: Werknemers op werkvloer bang voor corona

feb 5, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 5 februari:

Coronaregels zitten de komst van natuurijsbanen in Nederland dwars. Met het verwachte winterweer van komend weekend en volgende week hopen verschillende ijsclubs een natuurijsbaan in gebruik te kunnen nemen. Andere verenigingen zoals in Veenoord en in Dronten kiezen er door de hindernissen vanwege de coronamaatregelen juist voor om helemaal niet open te gaan.

IJsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord gaat komende week niet proberen een ijsvloer neer te leggen. De Drentse ijsvereniging strijdt traditiegetrouw mee om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren, maar kan vanwege de avondklok in de nachten met vrieskou niet aan de slag om de baan te prepareren. “We hebben van de gemeenten geen toestemming gekregen om na de avondklok te werken. Na overleg hebben we toen besloten het niet te doen”, zegt Jan Baarslag.

De GGD Limburg-Noord neemt maatregelen om de vaccinatie- en testlocaties voor het coronavirus open te houden tijdens het barre weer dat dit weekend en de komende week wordt verwacht.

Samen met de betrokken gemeenten wordt er gestrooid en worden de locaties en de toegangswegen sneeuwvrij gehouden.

Ruim 90.000 bedrijven en zelfstandigen hebben een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming in hun vaste lasten voor het laatste kwartaal van 2020, bijna twee keer zoveel als in de voorgaande periode. Dat komt doordat niet alleen ondernemers in aanmerking kwamen die rechtstreeks door coronamaatregelen zijn getroffen, maar ook bijvoorbeeld toeleveranciers en transportbedrijven.

Ondernemers hadden tot 29 januari de tijd om zich te melden voor de zogenoemde TVL-regeling. Voor het laatste kwartaal van vorig jaar is tot dusver 1,1 miljard euro aan steun uitgekeerd via de TVL. Van de aanvragers had 85 procent het voorschot binnen drie weken op de rekening staan.

De kappers in België mogen op 13 februari, pal voor Valentijnsdag, na meer dan drie maanden weer aan de slag. Andere niet-medische contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten mogen vanaf 1 maart weer hun klanten ontvangen. De campings mogen open op 8 februari en de dierenparken op 13 februari, heeft het Overlegcomité van de zes regeringen besloten. Dat hebben ingewijden aan persbureau Belga bevestigd.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 4365 positieve coronatests geregistreerd. Dat is meer dan op woensdag en donderdag, en ook meer dan gemiddeld. In de afgelopen weken lag het aantal gevallen op vrijdagen juist wat lager dan op donderdagen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 27.331 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 3904 gevallen per etmaal. Dat gemiddelde daalt al een paar weken, maar ten opzichte van donderdag blijft het vrijwel gelijk. Bovendien is het aantal meldingen vrijwel gelijk aan dat van vorige week vrijdag.

Amsterdam telde de meeste nieuwe meldingen. In de hoofdstad kwamen 245 besmettingen aan het licht. In Rotterdam testten 185 inwoners positief en in Den Haag 99 mensen. Verder werden 64 gevallen geregistreerd in Eindhoven, 59 in Den Bosch en 56 in Utrecht.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 60, vergelijkbaar met de dagen ervoor. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Er is nog jaren onderzoek nodig om de oorsprong van het coronavirus vast te stellen. Dat stelt een lid van het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat in de Chinese stad Wuhan de bron van de Covid-19-pandemie probeert te ontdekken.

Teamlid Dominic Dwyer, een Australische microbioloog en deskundige op het gebied van infectieziekten, zei verrast te zijn door de moeilijkheden bij het achterhalen van de oorsprong van de wereldwijde virusuitbraak. De experts proberen de begindagen van de uitbraak van het coronavirus, dat in Wuhan voor het eerst werd vastgesteld, te begrijpen. Het is bekend dat het virus vanuit een markt in Wuhan is ‘geëxplodeerd’, maar de sleutel tot het antwoord is wat er rond die tijd en daarvoor gebeurde, zei Dwyer.

Dwyer erkent dat het naïef is te denken dat het zal lukken de allereerste infectie vast te stellen. De vroege gevallen werden in november geïdentificeerd, “maar het is net het stukje vooraf dat het zeer interessante, het lastige en het moeilijke deel is”. Maar dat speelt ook bij bijvoorbeeld Ebola, SARS of aids, benadrukt hij. Ook daar tasten wetenschappers nog in het duister over de exacte omstandigheden.

Het team, met daarin ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, heeft nog zo’n week in China voordat de visa verlopen.

Coronateststraten en vaccinatielocaties blijven de komende dagen zo veel mogelijk open. Medewerkers zetten alles op alles om de locaties bereikbaar te houden tijdens het verwachte winterweer. Mensen hoeven niet buiten te wachten, ze mogen in hun auto blijven of de locaties maken gebruik van een aangrenzende ruimte om wachtenden op te vangen. En als mensen zich echt niet veilig voelen, mogen ze het afsprakennummer bellen om hun afspraak te verzetten, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederlandweten.

Op sommige plekken worden extra medewerkers ingezet om mensen van hun auto naar de locatie en terug te begeleiden. Buiten wordt sneeuw geruimd en zout gestrooid en er staan extra heaters. Sommige locaties bieden mensen chocolademelk, op een andere plek wordt misschien muziek geregeld en in Utrecht staan extra rolstoelen klaar voor mensen die slecht ter been zijn. Sommige straten gaan iets later open, of ze zijn juist iets langer open zodat ze afspraken meer kunnen spreiden.

De plannen kunnen wel veranderen, benadrukt de GGD-koepel. “Mocht er code rood komen, wordt het misschien een ander verhaal. Maar het uitgangspunt is dat de locaties zo veel mogelijk openblijven.”

Burgemeester Jos Hessels maakt zich zorgen over de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in zijn gemeente. Echt-Susteren kent, na Nederweert, relatief gezien de grootste toename in het aantal besmettingen van Nederland.

Basisscholen in Weert en Nederweert openen vanaf 8 februari stapsgewijs de deuren voor het onderwijs. Stapsgewijs betekent dat halve schoolklassen hele dagen naar school gaan. Deze tijdelijke werkwijze geldt voor alle 22 basisscholen die vallen onder de onderwijskoepels van Eduquaat en Meerderweert. De basisscholen keren met het beleid van halve klassen op hele dagen terug naar het beleid van de maanden mei en juni in 2020. De overkoepelende schoolstichtingen vinden volle klassen namelijk nog niet veilig.

Eén op de vijf Belgen heeft antistoffen tegen het coronavirus. Dat zei viroloog Steven Van Gucht op een persconferentie van de Belgische gezondheidsautoriteiten. Hij baseerde zich op onderzoek bij bloeddonoren. “Dit blijft ruim onvoldoende voor groepsimmuniteit, wat we binnenkort hopelijk wel kunnen bereiken dankzij de vaccinaties.” Voor groepsimmuniteit heeft minstens 70 procent van de bevolking antistoffen nodig.

De viroloog noemt het “indrukwekkend” dat België erin is geslaagd de coronacijfers de afgelopen maanden stabiel te houden, terwijl die in andere landen de hoogte in schoten. “Dit vroeg een enorme inspanning en solidariteit waar we terecht trots op mogen zijn.”

Vrijdagmiddag komt het Overlegcomité van de zes regeringen opnieuw bijeen. Mogelijk besluit het dat de kapperszaken vanaf 13 februari weer open mogen. Ook over de eventuele heropening van vakantieparken en dierentuinen wordt gesproken.

De nieuwe varianten van het coronavirus hebben in Duitsland nog niet de overhand gekregen. Wel gaan ze waarschijnlijk verder om zich heen grijpen. Het hoofd van het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, waarschuwde dat de pandemie gevaarlijker is geworden door de gemuteerde versies van het virus.

RKI-topman Lothar Wieler zei dat tot dusver ‘drie zorgelijke varianten van het virus’ zijn aangetroffen in zijn land. De Britse variant lijkt het meest wijdverspreid te zijn. Die is aangetroffen in dertien van de zestien deelstaten. Het gaat nu om ongeveer 6 procent van de coronagevallen, maar dat worden er steeds meer. “Het virus is nog niet moe. Integendeel. Het heeft net een nieuwe boost gekregen”, concludeerde Wieler.

De Britse coronavariant grijpt ook in Nederland om zich heen. Het veroorzaakt hier zo’n twee derde van alle coronabesmettingen, vermoedt het RIVM. In België is in de laatste twee weken van januari ongeveer 16 procent van de besmettingen veroorzaakt door de Britse variant.

De coronapandemie laat ook op de lange termijn sporen na op de leefstijl van kinderen, en vergroot de kloof tussen kinderen met een gezonde en een ongezonde leefstijl. Die vrees heeft de Maastrichtse kinderarts en onderzoeker Anita Vreugdenhil.

Al na de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 bleek dat kinderen ongezonder waren gaan leven doordat ze niet naar school gingen en meer thuis zaten: ze bewogen minder, snoepten meer en waren zwaarder geworden ten opzichte van de tijd vóór de coronapandemie. Dat zwaarder worden gold vooral de kinderen die toch al problemen hadden met een gezond gewicht.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is licht gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, rapporteerde in de afgelopen 24 uur 12.908 nieuwe gevallen. Donderdag waren dat er ruim 14.000.

Het totale aantal besmettingen in Duitsland komt daarmee op 2.264.909. Het aantal nieuwe besmettingen liep sinds het begin van de week steeds verder op, maar is nu dus weer gedaald. Maandag ging het bijvoorbeeld nog om ruim 5600. In het afgelopen etmaal zijn daarnaast 855 coronadoden bij het RKI gemeld. Het longvirus heeft in totaal al zeker 60.597 levens in Duitsland geëist.

Het Rode Kruis wil helpen om ervoor te zorgen dat 500 miljoen mensen een coronavaccin krijgen. Het is de bedoeling dat hulpverleners onder meer vaccins naar de meest afgelegen gebieden brengen.

De internationale organisatie zet in op deze grootschalige hulpverlening omdat tot nu toe 70 procent van alle vaccins geleverd is aan de vijftig rijkste landen in de wereld. De vijftig armste landen ter wereld ontvingen nog geen 0,1 procent van alle vaccins, aldus de hulporganisatie. “Het is ons plan om te zorgen dat de vaccins niet alleen de hoofdsteden van landen bereiken, maar dat ook kwetsbare mensen, die in risicogebieden of afgelegen gebieden wonen, dezelfde bescherming krijgen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

Een groot deel van de mensen op de werkvloer voelt zich onveilig vanwege het coronavirus, blijkt uit een rondgang van de vakbond CNV onder 1200 werkenden met een fysiek beroep die niet thuis kunnen werken. 71 procent van de ondervraagden zegt zich onveilig te voelen tegen een mogelijke coronabesmetting. 63 procent van de werkenden ziet de aandacht voor de coronamaatregelen op de werkvloer de laatste tijd verslappen. 70 procent van de ondervraagden zegt daardoor een verhoogd risico te hebben om een coronabesmetting op te lopen op het werk.

Bijna de helft van de werkenden geeft bovendien aan dat het ziekteverzuim op hun werk toeneemt. Een kwart van de ondervraagden zou liever thuis werken vanwege het risico op een coronabesmetting.

“Dit zijn zorgelijke uitkomsten”, aldus Piet Fortuin, voorzitter van CNV. “Het is onbestaanbaar dat we al tien maanden in deze crisis zitten, maar miljoenen Nederlanders zich nog steeds onveilig voelen op het werk. De buschauffeurs, productiemedewerkers, zorgpersoneel, supermarktmedewerkers, pakketbezorgers, beveiligers. Dag in dag uit staan ze klaar om Nederland door de crisis te helpen. Zij kunnen niet veilig thuiswerken maar lopen door hun werk een verhoogd risico op besmetting.”

CNV ziet graag dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vaker onaangekondigd gaat controleren op veiligheid op de werkplaats. “Als de veiligheid niet op orde is, volgt er een boete”, pleit Fortuin. CNV roept bovendien werknemers die zich onveilig voelen op de werkvloer zo veel mogelijk op om zich te melden bij de Inspectie SZW.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft donderdag aan Curaçao laten weten dat er één besmetting met de Britse variant van het coronavirus op het eiland is geregistreerd. Curaçao had verschillende testen opgestuurd. Naar nu blijkt zit er tussen de verschillende testen die zijn gedaan tussen 17 en 26 januari één Britse variant. Voor Curaçao is dit het eerste geval.

Het blijkt te gaan om een inwoner van Curaçao die niet heeft gereisd in de afgelopen periode. Maar hij is wel in contact geweest met iemand die onlangs uit Nederland is gekomen en positief op Covid-19 heeft getest.

Curaçao kent momenteel maar weinig nieuwe coronabesmettingen. De geldende maatregelen, waaronder een avondklok tussen 23.00 uur en 04.30 uur, zijn deze week echter wel verlengd. Dat was een direct gevolg van de ontdekking van de Britse variant op Aruba. Er zijn ook direct strengere maatregelen ingesteld voor het reisverkeer tussen Aruba en Curaçao.

Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt vrijdag op verzoek van het kabinet het hele pakket maatregelen dat er nu ligt om de Britse variant van het coronavirus te bestrijden. Belangrijke vraag is wat er met de avondklok moet gebeuren. Die omstreden maatregel loopt woensdagochtend af.

RIVM-directeur Jaap van Dissel gaf donderdag in de Tweede Kamer aan dat er weinig of geen ruimte is voor versoepelingen. En ook voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei deze week al dat het heel verstandig zou zijn om de avondklok te verlengen.

Het kabinet bespreekt het OMT-advies zondag in het Catshuis. Daarna neemt de ministerraad volgende week een besluit.

Het overschot aan testen is enorm, maar voor leraren kan het maanden duren voordat er een landelijke aanbod van sneltesten is. Als basisscholen volgende week weer opengaan duurt dat te lang, aldus deskundigen en onderwijsbonden. In Trouw pleiten ze voor meer doortastendheid om de beschikbare testen in te zetten.

Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zeggen dat in de eerste vijf weken van de tweede coronagolf 2482 mensen zeker of vermoedelijk zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat is ruim 70 procent meer dan het aantal door corona veroorzaakte sterfgevallen dat het RIVM heeft vastgesteld over die periode. In totaal zijn tussen maart en november bijna 13.000 mensen overleden aan Covid-19.

Het is nog te vroeg om te gaan werken met een vaccinatiebewijs. Dat zegt Marc Kaptein, medisch directeur Nederland van vaccinfabrikant Pfizer, in het televisieprogramma Op1. “Als je gevaccineerd bent tegen corona, word je in principe niet ziek, maar je kunt nog niet zeggen dat je geen drager bent van het virus. Daar is het laatste woord absoluut nog niet over gesproken. Het is daarom veel te vroeg voor een vaccinatiebewijs. Je kunt daar pas in april/mei mee gaan experimenteren.”

De Gezondheidsraad schreef donderdag in een advies aan de minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat instellingen en bedrijven volgens de wet in principe de vrijheid hebben om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen. Het gaat om bijvoorbeeld zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en organisatoren van evenementen.

Volgens Kaptein zal de impact van het vaccineren in het tweede kwartaal zichtbaar worden. “We gaan de hoeveelheid vaccins enorm opschalen. In het tweede kwartaal gaan we acht miljoen dosis leveren. In het derde kwartaal komt daar nog een zelfde hoeveelheid bovenop. Het virus haalt rare streken uit. Maar met een derde prik kunnen ook tegen mutaties anti-lichamen worden aangemaakt.”

Een aantal burgemeesters heeft grote twijfels over de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Ze zijn bang dat de verkiezingsdag, 17 maart, zou kunnen fungeren als besmettingshaard van het coronavirus. “We moeten heel simpel zeggen: we gaan dit nu niet doen”, zegt burgemeester Luc Winants (CDA) van Venray. De burgemeesters van Echt-Susteren, Medemblik, Zevenaar en Ede sluiten zich daarbij aan. “Ik zit in een spagaat: ik moet het organiseren, maar ik voel me er niet goed bij”, zegt burgemeester Jos Hessels (CDA) van Echt-Susteren.

Bron: 1Limburg Nieuws