Home > Mensen van andere provincies verhuizen vaker naar Limburg

Mensen van andere provincies verhuizen vaker naar Limburg

feb 7, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). In 2015 ging tussen 2 en 2,4 procent van de verkochte huizen naar mensen vanuit buiten de provincie.

In 2020 steeg dit percentage naar 2,8 procent in Noord-Limburg en 3,6 procent in Zuid-Limburg. Gemiddeld genomen betekent het dat in 2020 één op de dertig huizen wordt verkocht aan iemand van buiten onze provincie.

“Randstedelingen zien eindelijk hoe mooi Limburg eigenlijk is. Maar het is niet zo dat de woningen daardoor duurder worden. Er is ook vanuit de eigen regio steeds meer vraag. Er moeten veel meer huizen gebouwd worden om die prijs op een redelijk niveau terug te krijgen”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes.

Kees en Hetty van der Teems is zo’n stel dat uit de Randstad naar Limburg is verhuisd. “Verhuizen naar Limburg is altijd onze droom geweest.”

Vier jaar geleden streken ze neer in Herkenbosch. Kees (69) en Hetty (74) wonen in voormalig vakantiepark Reewoude. “Kees wilde altijd een huis waar hij omheen kon lopen. Nou, dat hebben we hier”, vertelt Hetty.

De geboren en getogen Amsterdamse Hetty leerde haar man Kees kennen in Utrecht. Beiden werkten als chauffeur op de stadsbus. “Eenmaal met pensioen vertrekken naar Limburg. Dat was al jaren ons plan. En als je iets wil dan moet je het ook doen.”

Kees is trots op zijn Utrechtse afkomst. Aan de wand hangt een afbeelding van de Domtoren. Het zal bij een herinnering blijven, want hij wil nooit meer terug. “We zijn hier gekomen voor de rust. En dat Limburgs kwartiertje, daar zijn we inmiddels aan gewend.”

Hetty: “Mijn broer, een ras-Amsterdammer, zou hier dood gaan in Herkenbosch. Ik bedoel maar. Het is niet voor iedereen, verhuizen van de Randstad naar Limburg.”

Volgens Hetty is het een kwestie van aanpassen en integreren. “Je moet contacten willen maken. Daarom zijn we ook actief in het verenigingsleven. Zo zit Kees onder andere bij een biljartclub en ga ik altijd met een vast groepje wandelen.”

Hetty spreekt een paar woorden dialect en wil het Roermonds graag machtig zijn. “Tegen vriendinnen zeg ik dat ze gewoon Limburgs tegen me moeten praten. Anders leer ik het nooit. Dat lukt even, maar ze schakelen toch snel over naar het Standaardnederlands. Toen we hier net woonden, ben ik meteen op zoek gegaan naar een dialectcursus Roermonds. Maar tot nu toe heb ik er nog geen kunnen vinden.”

Bron: 1Limburg Nieuws