Home > Live: Geen treinen, mondjesmaat bussen in het zuiden

Live: Geen treinen, mondjesmaat bussen in het zuiden

feb 7, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

NS en Arriva starten zondag geen treinverkeer meer op. In Noord-Limburg houdt Arriva de stads- en streekbussen ook aan de kant. In Maastricht rijden sinds het middaguur stadsbussen. In Heerlen, Margraten en Sittard start het busvervoer vanaf 15:00 uur weer op. .

Een sneeuwliefhebber uit Sittard heeft besloten om vandaag een grote plezierrit te maken door het winterse landschap. “Ik hou van dit weer, het liefst woonde ik Noorwegen. Zolang je je gezond verstand gebruikt, is er niks aan de hand.”

Maaltijdbezorgdienst Thuisbezorgd.nl schrapt alle middagbezorgdiensten in de grote steden door het winterweer. Tot in ieder geval 17.00 uur rijden de koeriers van de eigen bezorgdienst niet, laat een woordvoerder weten.

“Het is een lastige afweging want restaurants hebben bezorging nodig om aan omzet te komen, maar veiligheid staat voorop”, zegt de woordvoerder. Het stilleggen van de eigen bezorgdienst kan tot een beperkter aanbod in de app of op de site leiden in bepaalde steden.

Thuisbezorgd.nl bekijkt rond 17.00 uur opnieuw de situatie. “We kijken dan of het er voor vanavond beter uitziet of dat we ook maatregelen moeten nemen voor de avond.” De ongeveer 1500 koeriers die niet bezorgen zijn in loondienst en worden wel doorbetaald.

De Wegenwacht is sinds middernacht al enkele honderden keren te hulp geschoten. Het gaat volgens een woordvoerder van de ANWB vooral om kapotte accu’s, maar ook vastgevroren spiegels (die inklapbaar zijn maar niet meer uitklappen).

De verkeersdienst verwacht dat het zondagmiddag nog drukker wordt. Maar houdt maandag helemaal rekening met een topdrukte. “Dan zullen er veel mensen zijn die naar hun werk moeten en toch de weg opgaan.” De ANWB heeft voor maandag een kwart meer wegenwachters dan normaal ingezet.

De ANWB adviseert automobilisten: zet je auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling; smeer de rubbers in met talkpoeder; bewaar slotontdooier buiten de auto.

Voorlopig rijden er geen treinen over het spoor. NS en Arriva hebben tot nader order het hervatten van het treinverkeer stilgelegd. Arriva laat in Limburg ook de bussen voorlopig aan de kant staan. Alleen in Maastricht rijden vanaf het middaguur stadsbussen. .

Op de N271 in Milsbeek is een auto zondagochtend door de gladheid van de weg geraakt en in de berm beland. Hulp kwam van een andere automobilist, die het gestrande voertuig uit de berm heeft getrokken. Vanwege het ongeval was de N271 korte tijd afgesloten.

De strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben tot zondagochtend 9:30 uur 162.253 kilometer gereden. Ze hebben bijna 18 miljoen kilo zout gestrooid. Allebei de getalen lopen gedurende de zondag ongetwijfeld verder op.

Sneeuwschuivers en zoutwagens houden de snelwegen sneeuwvrij, zoals op de A73 ter hoogte van Horst. Op sommige plekken in het land kost het volgens Rijkswaterstaat de nodige moeite om de weg sneeuwvrij te maken.

Hoewel de treinen in elk geval niet rijden, worden de perrons bij de stations wel al schoongeveegd. Zoals op station Horst-Sevenum.

Vanwege de sneeuwjacht zijn de coronateststraten en vaccinatielocaties in heel Nederland gesproken. De afspraak is dat bij een code rood van het KNMI de test- en vaccinatielocaties worden gesloten. Code rood is sinds middernacht van kracht. .

Het Catshuisberaad gaat zondag niet door. Leden van het kabinet en onder meer Jaap van Dissel van het RIVM zouden zondag vergaderen over de effecten die de huidige avondklok heeft op het indammen van de verspreiding van het coronavirus. Het overleg is uitgesteld naar maandag of dinsdag. De avondklok duurt sowieso tot 9 februari. Over een eventuele verlenging moet de Tweede Kamer een knoop doorhakken.

In heel het land rijden tot 12:00 uur geen treinen. Aanvankelijk was de intentie om het openbaar vervoer per trein vanaf 10:00 uur op te starten. Ook de bussen van Arriva rijden tot nader order niet. .

In het noorden van de provincie ligt een sneeuwdeken van centimeters dik. Een contract met het zuiden van Limburg: daar is het enkele graden boven nul. .

Bron: 1Limburg Nieuws