Home > Tweede Kamer: Rijk moet opdraaien voor extra kosten Maaslijn

Tweede Kamer: Rijk moet opdraaien voor extra kosten Maaslijn

feb 9, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Alleen VVD en D66 stemden tegen de motie van Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA).

Twee maanden geleden hield hij zijn motie nog aan. Maar nu heeft hij die een week voor het verkiezingsreces alsnog ingediend.

De Maaslijn is de treinverbinding tussen Roermond en Nijmegen en wordt verzorgd door Arriva. Begin december werd bekend dat de elektrificatie en gedeeltelijke verdubbeling van het spoor tientallen miljoenen euro’s duurder wordt dan eerder gedacht. Spoorbeheerder ProRail had die kosten te laag geraamd.

Momenteel loopt nog een onderzoek naar de precieze extra kosten. Tot voor kort werd uitgegaan van een prijskaartje van 212 miljoen euro. Bijna driekwart daarvan – 153 miljoen – wordt gedragen door de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. De Limburgse bijdrage bedraagt 99,9 miljoen.

In de aangenomen motie wordt dan ook gesproken van ‘maar liefst 75% van de dekking voor dit Rijksinfra-project dat de drie provincies op tafel hebben gelegd’. En het dus billijk is dat zij niet nog eens extra worden aangeslagen voor een project dat een ‘verbetering en versterking van het nationale spoorwegnetwerk is’.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) had de motie ontraden omdat ze geen ‘ongedekte cheque’ wilde afgeven omdat de precieze extra kosten nog niet bekend zijn. Maar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dacht daar dus anders over.

Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) zegt in een reactie de Tweede Kamer ‘uiterst dankbaar’ te zijn. “Het is fantastisch dat de Tweede Kamer met de motie onderstreept dat de Maaslijn bij het nationale spoor hoort en een mooie cheque heeft uitgeschreven voor het zuiden. Dit helpt zeer in onze gesprekken met de staatssecretaris”, aldus Mackus.

Hij spreekt ook van een fraai afscheidscadeautje van Kamerlid Moorlag. Want die keert na de verkiezingen van maart niet meer terug in de Tweede Kamer. “Een Kamerlid uit het noorden doet wat voor het zuiden. Blijkbaar verbindt het regio gevoel”, zegt de gedeputeerde. Moorlag was eerder zes jaar gedeputeerde van de provincie Groningen. Hij woont in het Groningse dorp Blauwestad.

In maart is er nieuw bestuurlijk overleg over de Maaslijn tussen het Rijk en de provincie. “We zijn nog steeds in goed gesprek en willen er samen uitkomen”, stelt Mackus.

Bron: 1Limburg Nieuws