Home > Half jaar cel voor relschopper KOZP-demonstratie

Half jaar cel voor relschopper KOZP-demonstratie

feb 10, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Hij werd woensdag via snelrecht berecht. De rechter achtte poging tot mishandeling en openlijke geweldpleging bewezen.

De verdachte was op 15 november vorig jaar betrokken bij de rellen in Maastricht, die ontstonden tijdens een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De demonstranten wilden een tegengeluid laten horen, maar dat liep uit op een confrontatie met de ME. Volgens justitie gooide de verdachte op Mosae Forum een cobra- en nitraatbom naar agenten. Enkele agenten dienden later een aanklacht in tegen de verdachte. Die kon pas in januari, nadat beelden naar buiten waren gebracht, worden aangehouden.

Bij het incident liepen twee agenten gehoorschade op. “Ik was door het vuurwerk totaal gedesoriënteerd, ik was mijn gehoor kwijt en kreeg later forse hoofdpijn”, zei een van de agenten. Hij heeft daar nog dagelijks last van. “Ik heb een piep in mijn hoofd en het is de vraag of dat ooit nog weg zal gaan”, aldus het slachtoffer, dat wel weer aan het werk is. Een andere agent zegt eveneens gehoorschade te hebben opgelopen en is bij de KNO-arts in behandeling. “Maar ook ik weet niet hoelang dit gaat duren en of ik weer volledig herstel.”

Justitie verweet de verdachte dat hij bewust bij de aanwezige agenten lichamelijk letsel wilde veroorzaken. “Meneer ging bewust naar de rellen toe en gooide gericht vuurwerk naar agenten”, zei justitie. Tijdens de zitting werden ook de beelden van de rellen getoond als bewijs. De Officier van Justitie eiste twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De rechter vond dat te hoog, maar vond een taakstraf ook niet op zijn plaats. “U hebt doelbewust vuurwerk naar opsporingsambtenaren gegooid, die ons juist moeten beschermen. Die ambtenaren ondervinden daar nu nog de gevolgen van”, aldus de rechter, die zes maanden cel oplegde.

De verdachte bood tijdens de zitting zijn excuses aan de agenten aan en zei dat hij domme keuzes heeft gemaakt. “Het was niet de bedoeling iemand te verwonden, maar het was het gewoon legaal Nederlands vuurwerk, dat ik op het Vrijthof van iemand kreeg. Het waren geen bommen zoals nitraten of cobra’s. Ik heb me wel laten meeslepen door de grimmige sfeer”, zei de verdachte.

De advocaat van de verdachte vindt dat zijn cliënt door justitie aan de schandpaal wordt genageld. “Andere verdachten hebben voor dezelfde feiten een taakstraf gekregen, het gelijkheidsbeginsel is hier in het geding”, zei advocaat Vasco Chorus, die ook vraagtekens zette bij de aanklacht. “Er is inderdaad met vuurwerk gegooid, maar uit de beelden en verklaringen blijkt niet dat het om zware bommen gaat en dat die het letsel hebben veroorzaakt.”

Vier andere verdachten die bij de rellen betrokken waren kregen een taakstraf. Drie van hen gooiden blikjes of eieren naar agenten, een vierde verdachte spuugde naar een agent.

Bron: 1Limburg Nieuws