Home > Man veroordeeld voor oproep tot massale mondkapjes-boycot

Man veroordeeld voor oproep tot massale mondkapjes-boycot

feb 11, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Volgens de rechter is er voldoende bewijs voor opruiing.

De veertiger stond donderdag voor de rechter en bleek daar een fel tegenstander van het mondkapjesbeleid in ons land. “Jullie zijn ons aan het veroordelen voor iets dat niet kan. Laat mij maar eens zien dat ik dit moet dragen. Dat dit veilig is, dat dit goed is voor de gezondheid. Als corona bestond, vloog het wel om de mondkap heen. Wij worden gewoon gebruikt als experiment.”

Youri voelt zich gesteund door uitspraken van vicepremier Hugo de Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel. “Zij hebben al gezegd dat helemaal niet is aangetoond dat het helpt, die mondkap. Is dat dan ook opruiing? Hugo moet hier voor de rechter zitten, niet ik. Dit beleid snapt geen mens. Wij moeten maar meedoen met deze onzin.”

Dit alles maakte dat Youri in november in de digitale pen klom. Op Facebook plaatste hij een bericht en maakte hij een winkelen-zonder-mondkapje-evenement aan. “Wie heeft zin? Deel dit bericht, dan kunnen we het onszelf leuk maken. Sluit je aan”, schreef Youri. Donderdag zei hij nog steeds achter die woorden te staan. De veertiger wil blijven strijden tot deze ‘kutregel’ is verdwenen.

De aanklager zei donderdag de frustratie van Youri wel te begrijpen. “En vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar er zijn grenzen. En de wet is zo’n grens. U mag natuurlijk zonder mondkapje rondlopen en die boetes allemaal aanvechten. Dat is uw goed recht. Maar anderen oproepen dat ook te doen, dat raakt de openbare orde. Dan gaat het niet meer over de inhoud.”

Eerder schreef Youri op Facebook dat hij de basisschool in Schinveld ‘in de fik’ zou steken als zijn kinderen weer met ‘vieze boekjes’ thuis zouden komen. “Dat ging over vingeren en aftrekken, dat is toch niet normaal. Dus ik heb dat voor de grap geschreven, ja.” Volgens Youri is inmiddels ook weer alles koek en ei tussen hem en de schooldirectie. “Ik heb mijn excuses aangeboden.”

Justitie eiste donderdag tachtig uur taakstraf voor beide zaken, de rechter maakte daar zestig uur van. “Fijn, bedankt!”, zei een opvallend vrolijke Youri na die veroordeling. “Nu kan ik in ieder geval verder strijden. Als ik was vrijgesproken, werd ik over twee weken weer opgepakt en moesten we dit allemaal opnieuw doen.”

Bron: 1Limburg Nieuws