Home > LIVE: Strengere controles Belgische politie aan de grens

LIVE: Strengere controles Belgische politie aan de grens

feb 11, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van donderdag 11 februari:

De Belgische politie waarschuwt dat zij de komende voorjaarsvakantie streng optreedt tegen mensen die onnodig naar België reizen en vice versa. Agenten zullen “controleren aan de grenzen via enkele gestructureerde acties en gerichte patrouilles”, zegt Nicholas Paelinck namens de lokale politiekorpsen.

Niet-noodzakelijke reizen naar België of in omgekeerde richting zijn sinds eind januari verboden. Dat verbod moet voorkomen dat nog besmettelijker varianten van het coronavirus zich over landsgrenzen kunnen verspreiden. De maatregel geldt voorlopig tot 1 april en dus ook in de krokusvakantie, die in België en het zuiden van Nederland volgende week begint.

Nederlanders die toch komen winkelen in Antwerpen of een paar dagen in de Ardennen willen doorbrengen, kunnen een bekeuring verwachten. Overtreders krijgen “per persoon een boete en worden teruggestuurd”, aldus Paelinck. Zo’n boete bedraagt al gauw 250 euro.

Wie onder een van de uitzonderingen op het reisverbod valt, hoeft niet te vrezen, benadrukt Paelinck. Dat geldt bijvoorbeeld voor wie in de grensstreek woont en aan de andere kant moet zijn.

Het aantal coronagevallen daalt in Europa, maar toch blijft het continent kwetsbaar. Dit zei de chef van de afdeling Europa van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, Hans Kluge, donderdag. Hij waarschuwde voor “een vals gevoel van veiligheid omdat er nog maar weinig mensen zijn ingeënt”. Dat maakt een grote meerderheid van de Europese landen kwetsbaar, vindt hij. In de Europese Unie bijvoorbeeld is nog geen 3 procent ingeënt.

Volgens Kluge moet de verspreiding van het virus verder omlaag, want anders zou het effect van de vaccinaties kunnen wegvallen. Het aantal vaccinaties staat in de grote regio op 41 miljoen en het aantal geconstateerde besmettingen sinds de uitbraak van de pandemie een jaar geleden staat op 36 miljoen. En er komen met de vele testen nog steeds wekelijks een miljoen nieuwe besmettingen bij.

De afdeling Europa van de WHO gaat over 53 landen, inclusief enkele Centraal-Aziatische. In 38 landen is de nieuwe Britse variant van het virus vastgesteld en in 19 landen ook de Zuid-Afrikaanse versie.

ID&T heeft ondanks de huidige situatie rond het coronavirus goede hoop dat Mysteryland dit jaar kan doorgaan. De organisatie van het dancefestival kondigt daarom donderdag een nieuwe editie aan, die van 27 tot 29 augustus plaats moet hebben op het voormalige Floriadeterrein in de Haarlemmermeer.

“We leven heel erg toe naar het moment dat we weer samen met onze bezoekers het leven kunnen vieren. We beseffen dat het nog geen gelopen race is, maar met alle hulpmiddelen die de samenleving tot zijn beschikking heeft, staan we er in ieder geval een stuk beter voor dan afgelopen jaar”, zegt festivalbaas Milan Raven.

Het overgrote deel van de kaarten is al verkocht. Ruim 95 procent van de bezoekers die vorig jaar zou komen, heeft zijn kaartje behouden. De resterende tickets gaan binnenkort in de verkoop. Fans kunnen zich vanaf donderdag inschrijven voor de voorverkoop.

Of het affiche voor 2021 hetzelfde is, is nog niet bekend. Op de geannuleerde editie van vorig jaar zouden onder anderen Armin van Buuren, Carl Cox en Sam Feldt optreden.

Achttien kappers uit Weert en één lege stoel in het midden. Met dit statement vragen de vakmensen de overheid om een snelle heropening van hun kapperssalons in deze coronatijd.

Kappers in België mogen vanaf 13 februari weer open. Ook coiffeurs in Duitsland mogen hun deuren begin maart weer opengooien na een coronasluiting van bijna elf weken.

Eigenaresse Christel van Hoofwijk van De Kapper Weert hunkert naar versoepelingen. Hoofwijk hoopt dat ze rond die periode ook weer de schaar er in mag zetten. “Graag zie ik dat we diezelfde koers aanhouden anders loop je het risico dat mensen wellicht de grens oversteken.” Met dit statement wil de kappersbranche gehoord worden, vertelt de eigenaresse. “We staan hier namens alle kappers. Je voelt de onderlinge onmacht”, benadrukt Hoofwijk. .

De organisatie heeft besloten het volledige Volta Limburg Classic weekend te verplaatsen naar zaterdag 17 en zondag 18 juli 2021.

Oorspronkelijk stond op zaterdag 3 april de Volta Limburg Classic voor zowel heren als dames op de planning. Vorig jaar werd de Volta Limburg Classic ook al geannuleerd door de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de genomen maatregelen van de overheid. In tegenstelling tot 2020 gaat de organisatie in 2021 wel voor een nieuwe datum. .

De volleybalsters van Peelpush hebben woensdagavond de training weer opgepakt. Eerder besloot de club uit Meijel nog vanwege de harde lockdown voorlopig niet te trainen.

Andere clubs in de eredivisie staakten niet de trainingen. Voorzitter Wil van Oosteren zei destijds het niet verantwoord te vinden om te spelen. Door dat besluit doet Peelpush niet meer mee aan de reguliere competitie. .

Volgens de Partij voor de Dieren (PvdD) moeten niet alleen 70-plussers de kans krijgen per post te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar ook andere kwetsbaren.

“Dit is een vorm van discriminatie nu. Je maakt een verschil tussen 70-plussers en andere kwetsbare mensen.” Die uitspraak deed Pascale Plusquin, fractievoorzitter van de Limburgse PvdD donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow. De partij is van mening dat meer mensen de kans moeten krijgen om per post te kunnen stemmen. Om dat voor elkaar te krijgen diende woensdag een kort geding in de rechtbank van Den Haag, aangespannen door de PvdD. .

Rabobank gaat de komende vijf jaar circa 5000 banen schrappen. Niet alleen de coronacrisis zit het financiële concern dwars. Ook heeft Rabobank te maken met ongunstig lage rentes, aangescherpte wetgeving en digitalisering.

Een woordvoerster benadrukt dat er niet alleen banen verdwijnen. Er zullen komende jaren ook nieuwe arbeidsplaatsen bijkomen. Rabobank wil het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk beperken door bijvoorbeeld reguliere uitstroom en herplaatsing in andere functies binnen de bank.

Een profcompetitie organiseren in coronatijd is geen gemakkelijke opgave. De Dutch Basketball League en deelnemer Basketball Academie Limburg (BAL) zijn desondanks alweer zes speelrondes onderweg.

Een meevaller is het geringe aantal coronabesmettingen bij BAL. Volgens de opgestelde protocollen moeten de basketballers in een bubbel verblijven én stelselmatig getest worden, en dat systeem lijkt goed te werken.

De keerzijde van het ingelaste, bomvolle competitieprogramma is dat er fysiek veel van de spelers gevraagd wordt. En dat leidt tot blessures. Bij BAL weten ze er alles van. Belangrijke spelers als Marijan Obad, Ivan Simic, Jef de Vries en de voorlopig gestopte Elay Wirjo vullen de lappenmand. .

De Open Universiteit (OU) in Heerlen heeft tijdens de coronaperiode vorig jaar het aantal nieuwe studenten flink zien groeien. Een stijging van bijna 25 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Normaal gesproken is de instroom vrij stabiel, circa 5.500 nieuwe studenten. De OU verzorgt afstandsonderwijs op universitair niveau.

Vorig jaar zijn zo’n 6.500 nieuwe studenten gestart, dat is een stijging van ruim 18 procent ten opzichte van 2019. Als je alleen kijkt naar de instroom vanaf 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 is de stijging 24,7 procent. .

Utrecht wil als proef drie horecabedrijven heropenen. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een met ook een bar en een fastfoodrestaurant. Hiermee wil de stad testen onder welke voorwaarden de horeca coronaveilig weer open kan.

De test is een initiatief van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD. Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt het experiment van harte. Dit is een van de “lichtpuntjes” die het stadsbestuur de inwoners in het vooruitzicht wil stellen.

“We zien dat er voor de korte termijn, nu de crisis langer en dieper is, iets extra’s nodig is. Utrechters worden geraakt in hun vertrouwen over de toekomst en de rol van de overheid. Daarom willen we de komende periode extra werk maken van perspectief bieden en veerkracht voeden”, aldus burgemeester Sharon Dijksma donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Utrecht zorgt ervoor dat de kennis die tijdens de pilot wordt opgedaan, snel landelijk kan worden gedeeld, zodat elders van de lessen kan worden geleerd. De gemeente heeft het voorstel ter goedkeuring voorgelegd in Den Haag. Als de rijksoverheid akkoord gaat, kan de proef binnen twee weken beginnen.

Op zijn minst enkele tienduizenden Nederlanders kampen maanden na hun coronabesmetting nog met zware klachten. Uit onderzoek van het AD blijkt dat fysiotherapeuten minstens 28.000 coronagevallen onder behandeling hebben. Huisartsenvereniging NHG schat het aantal revaliderende coronapatiënten tot nu toe op 40.000, en dan moeten de mensen uit de tweede golf grotendeels nog komen.

Het gaat om mensen tussen de 20 en 60 jaar, die de ziekte veelal thuis doormaakten. Een onderbelicht en grotendeels onbegrepen probleem, stellen artsen die zich bezighouden met de nazorg van deze groeiende groep. Vooral voor jonge mensen is de kans dat corona ze op deze manier treft veel groter dan dat ze door het virus in het ziekenhuis belanden.

Zorgverzekeraars Nederland vergoedde tot en met november aan ruim 1100 mensen herstelzorg vanuit het basispakket, en zegt dat het aantal mensen dat daar gebruik van maakt blijft groeien. Hevige moeheid en concentratieproblemen zien artsen vooral bij veel mensen terug.

Bijna negen op de tien scholen lukt het niet of alleen enigszins om in vaste, kleinere groepjes te werken. Schoolleiders vinden dat dit dringende advies van het ministerie van Onderwijs echter lastig uitvoerbaar, zo blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS), ingezien door het AD.

Ook kiezen niet alle scholen ervoor om leerlingen van groep 7 en 8 een mondkapje te laten dragen. Op amper de helft van de scholen is dit het geval, meestal alleen in de gangen. Op 66 procent van de scholen dragen leerkrachten een mondkapje, op 33 procent van de scholen gebeurt dat niet.

Gemiddeld ontbreekt op de scholen 2 procent van de leerlingen vanwege klachten die op corona kunnen duiden; kinderen met een snottebel moeten thuisblijven. Twee derde van de scholen zegt ‘goed of voldoende’ zicht te hebben op de voortgang van de leerlingen. Ruim de helft bleef op niveau, 20 procent van de scholieren liep vertraging op en 16 procent had al een achterstand. Ook bleek 11 procent van de kinderen juist sneller vooruit te zijn gegaan.

Het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers is sinds 2002 niet zo hoog geweest als in de laatste drie maanden van vorig jaar. De meeste ziekmeldingen kwamen van zorgmedewerkers in verpleeghuizen, die al langer zeggen te kampen met coronagevallen onder personeel. In de horeca steeg het ziekteverzuim ook hard, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het ziekteverzuim in het vierde kwartaal van 2020 was 4,9 procent, wat betekent dat per duizend werkdagen 49 dagen verloren gingen aan ziekmeldingen. In het slotkwartaal 2019 was het ziekteverzuim nog 4,4 procent.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS heeft het coronavirus hoogstwaarschijnlijk voor een forse toename gezorgd. “Trendmatig liep het ziekteverzuim al wel langer op, vermoedelijk door vergrijzing, want oudere werknemers zijn gemiddeld langer ziek. Maar dit is zo veel meer, dan kan het bijna niet anders te verklaren zijn dan door corona.” Met 6,8 procent was de zorg de sector waar het ziekteverzuim het hoogst was, met een uitschieter van 8,2 procent in de verpleeg- en verzorgingstehuizen. “Dit zijn de typische coronabrandhaarden. Het zijn plekken waar mensen elkaar snel aansteken”, aldus Van Mulligen.

Online-onderwijs zorgt voor een opeenstapeling van problemen onder studenten. Zo hebben ze last van het sociale isolement, concentratie- en motivatieproblemen. Naarmate studenten meer online-onderwijs hebben, worden deze problemen groter. Dat blijkt uit een onderzoek van ResearchNed in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), waaraan 11.500 studenten meededen.

Volgens ISO is het de eerste keer dat er een landelijk grootschalig onderzoek is gedaan naar de ervaringen met online-onderwijs en de relatie tussen deze vorm van onderwijs en het welzijn van studenten.

Vertaald naar de studentenpopulatie blijkt volgens ISO uit de studie dat in Nederland ruim 100.000 studenten veel problemen ervaren, van wie 35.000 zeer ernstig op alle terreinen. “Het is glashelder. Veel studenten ervaren grote problemen en psychische klachten door het online-onderwijs”, zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban. “Dat moet een grote zorg zijn voor onze samenleving, want achter deze schokkende cijfers zitten echte mensen.”

Bron: 1Limburg Nieuws