Home > Zorgpersoneel op wachtlijst kan voor coronavaccin terecht

Zorgpersoneel op wachtlijst kan voor coronavaccin terecht

feb 12, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat laat de GGD vrijdag weten.

In januari zijn zo’n 200.000 medewerkers van verpleeg- en verzorgingstehuizen in het hele land geprikt. Uiteindelijk bleken er onvoldoende vaccins beschikbaar te zijn en werden zorgmedewerkers na contact met de landelijke afsprakenlijn op de wachtlijst gezet. Nu het vaccin van het Zweeds/Britse concern beschikbaar is, kan dat worden voortgezet.

Eind deze week ontvangt de groep zorgmedewerkers op de wachtlijst een sms vanuit de landelijke afsprakenlijn om een prikafspraak in te plannen.

Landelijk werd besloten het vaccin BioNTech/Pfizer in te zetten voor ouderen. De prioriteit bij het vaccineren ligt, mede op advies van de Gezondheidsraad, bij mensen die het meest kwetsbaar zijn en de zorgmedewerkers die voor hen zorgen. De Gezondheidsraad adviseerde het AstraZeneca vaccin te gebruiken bij mensen jonger dan 65 jaar. Daarom wordt dus overgestapt op het vaccin dat in samenwerking met de Oxford University is ontwikkeld.

Over de bescherming van het vaccin is het een en ander te doen. Zo wordt beweerd dat het AstraZeneca een lager beschermingspercentage biedt. Een hoge dosis levert 62 procent bescherming op. Een lage dosis, gevolgd door een hoge, biedt 90 procent bescherming. Daarmee komt het vaccin evengoed in de buurt van de 94 procent die Pfizer en Moderna claimen.

Bron: 1Limburg Nieuws