Home > Onrust in Brunssum na uitbraak Britse coronavariant

Onrust in Brunssum na uitbraak Britse coronavariant

feb 12, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

In het verzorgingscentrum Emmastaete raakten in korte tijd 21 bewoners besmet met het coronavirus en 17 medewerkers. Vier bewoners overleden aan de infectie. Na onderzoek van de GGD werd bij vijf mensen de Britse coronavariant, die besmettelijker is dan het type dat vorig jaar rondging in Limburg.

Het personeel van verzorgingshuis Emmastaete krijgt veel vragen over mogelijke relaties met de vaccinatie, vooral ingegeven door suggesties op social media. “Onmogelijk dat de besmettingen samenhangen met de vaccinatie”, aldus Koster. De bewoners van Emmastaete werden vanaf 26 januari in een periode van drie dagen ingeënt met het Pfizer-vaccin. “In dat vaccin zitten geen virusdeeltjes. Daardoor kun je ook niet besmet raken door de vaccinatie.”

Na de vaccinatieweek was het personeel wel extra attent op de fysieke status van de bewoners. In de eerste week van februari zouden eventuele klachten na de vaccinatie verholpen moeten zijn, maar een aantal bewoners bleef ziek. “Wij denken dat mensen al besmet waren op het moment van vaccinatie, hoewel ze totaal geen klachten hadden. Als we dat hadden geweten, hadden we ook niet gevaccineerd. Daarom heb ik ook aan de GGD gevraagd of we in de toekomst eerst moeten testen voordat we gaan vaccineren. Volgens de GGD hoefde dat niet, maar het blijft mogelijk dat iemand in de incubatietijd zit op het moment van vaccineren.”

Emmastaete had al een beperking in de bezoekersregeling, maar doet de deuren van het verzorgingshuis niet volledig op slot, zoals dat tijdens de eerste golf wel gebeurde in verzorgingshuizen. “Het is een hele moeilijke afweging om daar centraal iets over af te spreken. Bij ons wonen mensen, daar ligt het primaat. Hoe gaat het met die persoon, wat heeft hij of zij nodig om zich prettig te voelen? Daarin moet je een goede balans vinden tussen het indammen van het virus, de veiligheid van onze bewoners, en het menswaardige. Dat mensen op de plek waar ze wonen bezoek moeten kunnen ontvangen van hun dierbaren.”

Bron: 1Limburg Nieuws