Home > Troosteloze carnaval voor Limburgse cafés: ‘Gemis is groot’

Troosteloze carnaval voor Limburgse cafés: ‘Gemis is groot’

feb 12, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit jaar is alles anders vanwege het coronavirus. De straten in de provincie blijven leeg. De geluidsboxen pompen geen carnavalskrakers en pronken met schitterende pekskes zit er niet in.

Een triest aanblik voor Limburgse kasteleins. Het carnavalshart van caféhouders komt momenteel tot stilstand. “Ik ga het dit jaar echt missen. De mensen, de gezelligheid en het samenzijn”, zegt eigenaar Rick Eussen van cafés de Pancraat (sinds 2017) en Bolero (sinds 2006) in Heerlen. Beide ondernemingen zijn gevestigd aan het Pancratiusplein. En daar barst het carnavalsvrijdag altijd al los volgens Eussen. Normaliter staan zijn kroegen in de avond al bomvol, maar daar is dit jaar geen sprake van.

Vooral in de Pancraat komen alle leeftijden dan samen: van 8-jarigen tot 88-jarigen. In Bolero wordt door jeugdigen bovenal het glas geheven. “Als je kijkt naar vorig jaar dan hebben we geluk gehad dat we nog carnaval hebben mogen vieren. Dan bouw je een leuke buffer op. Nu is dat helaas helemaal niet”, aldus Eussen. Toch geeft hij toe meer omzet in de zomer te draaien, omdat die langer duur. “Maar dat kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Op één carnavalsdag zet je om wat je in één zomerse week doet.”

Ook Leo Simons, uitbater van Leo’s Proeflokaal aan de Parade in Venlo, voelt zich enorm leeg nu er geen carnaval wordt gevierd. Scrollend door zijn telefoon komt hij oude foto’s van carnaval tegen. “Het doet echt pijn dat het er dit jaar niet is. Hier leef je gewoon naar toe”, vertelt Simons die al bijna negen jaar eigenaar is van het pand in de Venlose binnenstad. “Normaal ben ik nu al aan het buffelen en vandaag zit ik een beetje voor de tv. Diep triest, die leegte.”

Vrijdag is het topdrukte voor Simons. Dat komt voornamelijk door de finale van de Vastelaoves Top 555 van Omroep Venlo. Dan draait de lokale omroep tijdens een live-uitzending op radio en tv de hoogst genoteerde liedjes uit die lijst. De Parade wordt dan overspoeld door duizenden carnavalsbezoekers.

Ook de Venlose uitbater loopt een hoop omzet mis. “Met de vastelaovend moeten veel kasteleins de gaten dichten van het vorig jaar. Ik denk dat men een derde jaaromzet misloopt. En dat haal je nooit meer in. Het is allemaal niet makkelijk, maar we moeten volhouden.”

Een onnatuurlijk gevoel noemt caféhouder Max Luijten van ’t Hoekje in Valkenburg het. Hij is sinds 2019 samen met Roy Keulen eigenaar van de onderneming aan de Grotestraat Centrum. Volgens Luijten barst het feest op donderdag al los. “Dan is het hier Auw Wieverbal. Dat is onze beste dag. Vrijdag is hier niks te doen, dan zijn we dicht.”

De caféhouder kijkt altijd uit naar carnaval. “Hier breken we de winter mee door. Januari en februari zijn druilerige maanden en carnaval ertussen maakt het leuk.” Net zoals Eussen en Simons loopt Luijten ook veel omzet mis. Maar hij moet het toch van de zomermaanden hebben. “Valkenburg is hartstikke toeristisch. Mensen uit onder andere België, Duitsland en eigen land bezoeken de stad. Dan loopt het storm.”

Volgen Peter Nelissen, voorzitter van de Koninklijke Horeca (afdeling Weert), voelen vooral dorpscafés en kroegen zonder terras de pijn. “Zij hebben de zomer niet om te compenseren. Ik kan dat gelukkig wel met drie cafés in de Weertse binnenstad, maar ik denk dat ik door het missen van carnaval tien procent van mijn jaaromzet misloop.”

Eigenaar Remy Reemers van café de Prins in Ospel vindt het vooral een emotioneel gemis. “Normaal zou vandaag de kinderoptocht trekken en dan zou het vanavond al gezellig zijn in mijn kroeg. Dat niet samen kunnen vieren vind ik het ergste.” Hij heeft ook verhalen gehoord van jongeren die elkaar opzoeken en dan in een keet toch met teveel mensen carnaval vieren. “Ik begrijp dat aan de ene kant wel. Ze zijn jong en willen er in deze tijd dat ze niks mogen er toch iets van maken. Ik keur het niet goed, maar ja… Wat kun je er tegen doen?”

Bron: 1Limburg Nieuws