Home > Weinig schade aan wegen door vorst in Limburg

Weinig schade aan wegen door vorst in Limburg

feb 13, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Wegen in de provincie hebben vooralsnog weinig te lijden gehad van de extreme kou van de afgelopen dagen, blijkt uit een rondgang langs de provincie en diverse gemeenten.

Volgens provincie Limburg zijn er wel kleine schadeposten ontstaan op diverse N-wegen door natheid en vorst. Zo verwacht de provincie op de N590 bij Berg en Terblijt en de N273 bij Ittervoort substantiëlere schade. Op die plekken ligt namelijk geluidreducerend afval. “Dat is poreus en neemt veel water op dat dan weer aanvriest. Nu het nog zo hard vriest, is dat nog niet zo erg, maar op het moment dat het gaat dooien levert dat wat problemen op”, zegt een woordvoerder.

Op dit moment voert de provincie noodreparaties uit. “We staan klaar om bij dooi en schade aan de weg reparaties uit te voeren waar nodig”, aldus de woordvoerder.

Gemeente Weert zegt de schade nog niet in kaart te kunnen brengen, omdat er nog te veel sneeuw en ijs ligt. Alleen in de gemeente Maastricht heeft de vorst voor de nodige schade gezorgd. Zo zijn er op de Tongerseweg vijftien gaten in het asfalt ontstaan, vooral op het stuk tussen de Belgische grens en de Javastraat. Daar heeft de gemeente waarschuwingsborden geplaatst. “Woensdag na carnaval wordt het gerepareerd”, vertelt een woordvoerder. Daarnaast is op de Akersteenweg, de Kennedybrug en Avenue Ceramique op sommige plekken het wegdek gerepareerd.

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) ziet geen enkele schade in de waterleidingen. “Die liggen diep onder de grond en zijn continue in beweging, waardoor ze niet bevriezen”, aldus een woordvoerder. Mocht de vorst langer aanhouden, dan kan het zijn dat watermeters bevriezen. “Dat maken we vaker mee.” Een paar jaar geleden nog. Toen vroor het zo hard dat 400 watermeters beschadigd raakten. Nu ligt dat aantal op 41 terwijl 535.000 klanten bij WML zijn aangesloten.

De telefoon bij Waterschap Limburg staat niet roodgloeiend. Meldingen van kapotte dijken wordt van het lijstje gestreept. Alleen bij kanaal Noordervaart is de wateraanvoer teruggeschroefd. “IJsschotsen kunnen namelijk voor problemen zorgen. Maar overlast door vorst hebben we niet”, legt een woordvoerder uit.

Alleen heeft Rijkwaterstaat donderdagochtend een spoedreparatie op de A67 tussen de Duits grens en Venlo uitgevoerd. “Er zijn gaten gevallen als gevolg van vorstschade. De deklaag is verwijderd en het wegdek wordt op een later moment definitief hersteld. Maar dan moet het wel boven de 0 graden zijn”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Maar hoe ontstaan die gaten in wegen? “Vocht trekt in het asfalt en doordat dat gaat bevriezen zet dat vocht uit en laten de steentjes los. Daardoor komen er gaten in het asfalt.”

Bron: 1Limburg Nieuws