Home > Live: UWV opent loket voor vierde periode loonsteun

Live: UWV opent loket voor vierde periode loonsteun

feb 15, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van maandag 15 februari:

Stichting Halt heeft vorig jaar minder zaken afgehandeld dan in 2019. Omdat jongeren vanwege de coronamaatregelen meer thuis waren, daalde het aantal zaken voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling, meldt de organisatie maandag in een rapport.

Een Halt-straf heeft als doel grensoverschrijdend gedrag van minderjarigen zo vroeg mogelijk te stoppen. Ook excuses aanbieden aan het slachtoffer en een schadevergoeding betalen kunnen deel uitmaken van de alternatieve straf. Die bestaat meestal ook uit werk- en leeropdrachten en gesprekken met de ouders of verzorgers.

In 2020 legde Halt 13.421 straffen op, een jaar eerder waren dat er 16.088. Een op de tien straffen had vorig jaar te maken met het coronavirus. Ruim 1300 jongeren kwamen bij Halt terecht omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden.

Voor de vierde dag op rij is het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland gedaald. Het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft het afgelopen etmaal 4426 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Zondag meldde het RIVM ruim 6100 gevallen. Een dag eerder waren dat er 8354 en op vrijdag 9860. In totaal zijn nu ruim 2,3 miljoen Duitsers positief getest op het coronavirus.

Sinds zondag overleden nog eens 116 mensen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental in het land komt daarmee boven de 65.000.

Vorige week maakte de Duitse regering bekend dat er zeker nog tot 7 maart een lockdown van kracht blijft.

Op maandag komen in het Beatrixtheater in Utrecht vijfhonderd mensen bijeen tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab. Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als publieksevenementensector en de overheid, houdt een reeks van dit soort proeven met honderden bezoekers. Daar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, opent het zakelijke congres. Voor het congres zijn mensen uit de evenementensector uitgenodigd om te praten over de toekomst van hun branche.

Vanaf volgende week begint een studie naar de werking van coronavaccins bij kankerpatiënten. Hoogleraar medische oncologie en onderzoeksleidster Liesbeth de Vries van het UMC Groningen kondigt het onderzoek onder ruim 600 patiënten aan in De Telegraaf.

“De kennis die dit oplevert kan ons helpen in de toekomst”, zegt De Vries in de krant. “De 627 patiënten worden in het AVL (Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis), het Erasmus MC en het UMCG de eerste en tweede keer gevaccineerd, evenals een groep mensen zonder kanker – ter vergelijking. Ook komen ze na vier weken en zes maanden weer terug.”

Ondernemers hebben vanaf maandag weer de mogelijkheid om opnieuw steun aan te vragen bij het UWV. De uitkeringsinstantie opent om 9:00 uur voor de vierde keer een loket voor de aanvraag van een tegemoetkoming in de loonkosten.

Om in aanmerking te komen moeten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies kunnen aantonen over een periode van drie maanden. Zijn kunnen maximaal 85 procent van de betaalde lonen vergoed krijgen door de overheid. Dat is meer dan voorheen, toen maximaal 80 procent werd vergoed.

De zogeheten NOW-regeling voor loonsteun werd in het voorjaar van 2020 opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen. Dat daar veel behoefte aan was, bleek al op de eerste dag van NOW 1.0, toen er 27.000 verzoeken binnenkwamen.

Door gebrekkig toezicht van de inspectie en het RIVM zijn vaccins ingespoten bij personeelsleden van sommige zorginstellingen, die nog niet aan de beurt waren. Ook heeft een zelfstandige arts tientallen Pfizer/BioNTech-vaccins besteld en deze thuis in de koelkast bewaard, meldt het AD.

Uit onderzoek blijkt volgens de krant dat de Twentse zorginstelling CarintReggeland 129 vaccins ‘over’ had in januari. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt dat aantal te veel. Dat tientallen Pfizer/BioNTech-vaccins bij een zelfstandige arts tussen de kaas en de melk in de koelkast waren beland, was volgens het RIVM ook “absoluut niet de bedoeling”. Dit druist in tegen de werkinstructie die moet voorkomen dat Pfizer/BioNTech-vaccins, waarvan het zeer belangrijk is dat die goed gekoeld blijven, verloren gaan.

De GGD’en sluiten maandagochtend de vaccinatie- en testlocaties tot 12:00 uur vanwege een weeralarm dat is afgegeven door het KNMI.

Het KNMI gaf zondag code rood wegens verwachte gladheid door ijzel.

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio willen maandag met justitieminister Ferd Grapperhaus praten over groepen mensen die in deze coronatijd extra kwetsbaar zijn. Grapperhaus vertegenwoordigt het kabinet bij de bijeenkomst in Utrecht. In het bijzonder de positie van jongeren komt aan de orde. Het Veiligheidsberaad bespreekt wat de burgemeesters samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen doen.

Bron: 1Limburg Nieuws