Home > Alternatieve Machseuverdrach valt niet in goede aarde

Alternatieve Machseuverdrach valt niet in goede aarde

feb 15, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Ook carnavalsvereniging De Tempeleers was niet enthousiast over het op Facebook geplaatste filmpje.

In Maastricht draagt de burgemeester traditioneel op carnavalszaterdag de sleutel van het stadhuis en de bijbehorende scepter symbolisch over aan de dienstdoende stadsprins. Voorafgaand spreken de burgemeester en de ‘otoriteitentoeker’ van de Tempeleers elkaar op gepaste wijze toe, waarbij de fouten van het stadsbestuur op cabareteske wijze over het voetlicht worden gebracht.

Omdat er dit jaar vanwege de coronacrisis geen stadsprins is, besloot burgemeester Penn de sleutel over te dragen aan een Maastrichtenaar die veel voor de stad heeft betekend. Ze koos daarbij voor Sarah Veenhof die tijdens de eerste lockdown bekend werd door haar ‘Haw Pin’-actie. Op Facebook droeg de burgemeester de sleutel en de scepter aan Sarah over en dat viel bij veel Maastrichtenaren niet in goede aarde.

“Het probleem is vooral dat het niet volgens de regels van het spel is gegaan”, zegt Odin Wijnhoven, woordvoerder van de carnavalsvereniging. “Het volk van Maastricht draagt kandidaat-prinsen aan en wij kiezen dan uiteindelijk de stadsprins. Op deze manier kiest het volk wie de macht krijgt tijdens deze drie dagen. Veel Maastrichtenaren zijn gevallen over het feit dat nu de autoriteiten bepalen wie de macht krijgt en daar gaat het mis”, vindt Wijnhoven .

Overigens heeft de otoriteitentoeker Remy Rousseau van de Tempeleers in een video op Facebook gereageerd op de actie van de burgemeester. “U heeft zich flink vergist”, zegt Rousseau in het filmpje. “Een prins wordt gekozen door het volk.” Verder zegt Rousseau dat de scepter al 74 jaar in goede handen is bij de Tempeleers. Volgens hem is het niet de bedoeling om dat symbool in andermans handen te leggen zonder dat aan het volk te vragen. Rousseau laat weten dat de burgemeester haar vergissing goed kan maken door de Tempeleers te trakteren op meerdere Aelskes.

De burgemeester heeft in ene reactie laten weten dat het als grap was bedoeld en ze traditie van Vastelaovend een warm hart toedraagt.

Bron: 1Limburg Nieuws