Home > Terug naar normaal: zo voelt dat voor mensen met autisme

Terug naar normaal: zo voelt dat voor mensen met autisme

jul 30, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Van een prikkelarme lockdown, terug naar een vloedgolf van indrukken. Hoe is dit voor mensen met autisme?

Autisme ziet er bij iedereen anders uit. Ronald den Otter uit Hulsberg vond de lockdownperiode maar moeilijk te plaatsen. Het lijken in eerste instantie namelijk best duidelijke regels: je draagt een mondkapje, je blijft zo veel mogelijk thuis en je houdt anderhalve meter afstand van elkaar. Maar zodra de praktijk eraan te pas komt, slaat bij iemand met autisme de verwarring toe. “In de supermarkt krijg je namelijk ook te maken met mensen die zich hier niet aan houden. Daar krijg ik kortsluiting van”, vertelt Den Otter. Hij neemt de anderhalvemeterregel als voorbeeld. “Als er geen duidelijke looproute is, wordt die regel in de supermarkt soms overtreden. Dan weet ik niet meer wat ik moet doen.”

Een lockdown hoeft daarentegen niet per se veel stress te veroorzaken. Autismecoach Marline Pijler ervoer namelijk juist het tegendeel. Als ervaringsdeskundige helpt ze haar cliënten vanuit haar autismepraktijk in Voerendaal. “Ik vind het eigenlijk heel jammer dat de maatregelen langzaamaan verdwijnen”, lacht ze. “Afstand houden en mondkapjes dragen: ik vind het juist wel fijn. Ik heb het nooit fijn gevonden als mensen te dichtbij komen.” Ook de avondklok gaf Pijler veel rust. “Ik snap dat je het andere Nederlanders niet aan kunt doen, maar ik vond het heel fijn dat het zo rustig was buiten.” Voor Pijler waren de maatregelen dus juist een prikkelarm cadeautje.

Vanuit haar praktijk krijgt Pijler daarentegen wel te maken met cliënten die worstelen met de coronamaatregelen. Het is namelijk nogal veel informatie, die snel weer verandert. Daarbij zegt iedereen ook nog eens wat anders. “Je hebt de overheid die regels oplegt, het Outbreak Management Team (OMT) dat adviezen uitbrengt en Viruswaanzin die constant van alles roept”, legt Pijler uit. Dat levert voor mensen met autisme veel onrust op. “Daarom ben ik samen met mijn lotgenoten de feiten op een rijtje gaan zetten. Tot in detail. Met sommige cliënten heb ik er zelfs een meetlat bij gepakt, om precies te weten hoe een anderhalve meter eruit ziet.”

Inmiddels mag er in Nederland weer een stuk meer. Winkels en horeca zijn geopend. Kinderen mogen weer naar school en er mag weer gesport worden. De vaccinatiecampagne is in volle gang, maar ondertussen zorgt de delta-variant er weer voor dat er nieuwe maatregelen nodig zijn. Hoe de situatie over een maand is, blijft dus onzeker. “Voor iemand met autisme is dat echt verschrikkelijk”, licht hulpverlener Kim Renckens toe. Dagelijks begeleidt ze mensen met autisme en ervaart ze hoe uiteenlopend de vormen en uitingen van de spectrumstoornis zijn. Maar in sommige opzichten is iedereen juist hetzelfde. “Het liefst wil iemand met autisme precies weten wat de volgende stap is. Duidelijkheid. Als het kan zelfs zo visueel mogelijk. Maar met een pandemie gaat dat bijna niet.”

Het is voor hulpverleners dus roeien met de riemen die ze hebben. Ze moeten proberen om zoveel mogelijk structuur aan te brengen voor hun cliënten. “Vaak maken we samen een lijstje om de cliënt te helpen met plannen”, legt hulpverlener Renckens uit. “Wat kunnen we vandaag doen om ervoor te zorgen dat de dag morgen rustiger verloopt? Zo nemen we kleine stapjes en breiden we langzaam uit.” Op die manier proberen hulpverleners wat orde te scheppen in de brei aan informatie in het hoofd van mensen met autisme. Daar hebben ze baat bij. “Toch ben ik vooral blij als ik mijn oude patroon weer terug heb”, rondt Ronald den Otter het gesprek af. “Het kan me niet snel genoeg gaan. Hier ga ik nooit aan wennen, namelijk.”

Bron: 1Limburg Nieuws