Home > Penalty-echec: Oranjeleeuwinnen uitgeschakeld op Spelen

Penalty-echec: Oranjeleeuwinnen uitgeschakeld op Spelen

jul 30, 2021 | 1Limburg, Sport

Lieke Martens uit Nieuw-Bergen had daarvóór, in de slotfase van de reguliere speeltijd, een strafschop voor Nederland gemist. Daarna ontglipte Nederland, waar ook Dominique Janssen uit Horst en Lynn Wilms uit Tegelen als basisspeler op het veld stonden, een plek in de halve finale.

Aan de hand van Vivianne Miedema greep Nederland het initiatief, want de spits schoot na een kwartier voetbal de 1-0 binnen. Van onderschatting van de tegenstander mocht echter geen sprake zijn, ook omdat de Oranjeleeuwinnen verdedigend kwetsbaar zijn. Dat leverde in een tijdsbestek van drie minuten twee tegengoals op: Kristie Mewis kopte vogelvrij de gelijkmaker binnen, Lynn Williams maakte er, na verdedigend geknoei, zelfs 1-2 van.

Nederland liep zich stuk op de VS en een gelijkmaker leek ver weg. Totdat Miedema in de 54ste minuut weer opstond: de topscorer kapte, schoot met scherp en had zo haar tiende (!) treffer van het olympisch toernooi te pakken. Beide ploegen gingen vervolgens op zoek naar de winnende goal, maar de VS beteugelde het Nederlands gevaar en een treffer van de Amerikaanse vrouwen werd wegens buitenspel afgekeurd.

Tien minuten voor tijd kreeg Nederland een buitenkansje met een strafschop, en Martens pakte de verantwoordelijkheid door de penalty op te eisen. Haar matige inzet werd echter gepareerd door keepster Alyssa Naeher. De voetbalgrootmachten hielden elkaar in het restant in balans en dwongen elkaar zo tot een verlenging.

In die verlenging leek Martens alsnog haar goal te scoren, ware het niet dat ze in buitenspelpositie de bal inkopte. Daarna keerde de Amerikaanse keepster een uitstekende kopbal van Miedema en schoot Beerensteyn van afstand over het doel, in een fase waarin Nederland in staat was de VS met de rug tegen de muur te zetten.

De Amerikaanse vrouwen richtten zich toch nog op en dachten twee keer de 2-3 binnen te schieten, eerst via Christen Press en daarna via Alex Morgen. In beide gevallen ging er ook door die treffers een streep wegens buitenspel. Bij de Oranjeleeuwinnen vloeiden de krachten weg, maar het team van bondscoach Sarina Wiegman hield stand en worstelde zich naar een penaltyserie.

Die serie begon dramatisch voor Nederland, want nota bene Miedema miste de eerste pingel. Janssen zorgde voor het herstel door de tweede Nederlandse penalty wel raak te schieten, maar toen Aniek Nouwen de vierde Nederlandse penalty miste, werd het een lastig verhaal voor de Oranjeleeuwinnen. De VS toonde zich foutloos en Megan Rapinoe velde bij de vierde penalty het vonnis: zij schoot de medailledroom van de Oranjeleeuwinnen aan diggelen.

Bron: 1Limburg Sportnieuws