Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
 
Op de Hungaroring is het altijd hommeles voor Verstappen
zondag 01 augustus 00:00

Hamilton won al acht keer in Hongarije, Verstappen nog nooit. Daarnaast heeft Verstappen door de jaren heen al met de nodige rampspoed te maken gekregen op de Hungaroring. Ieder jaar was hij wel betrokken bij een, meestal voor hem nadelig, spraakmakend moment. Een overzicht:

In zijn debuutjaar in de Formule 1 noteert Toro Rosso-coureur Verstappen in Hongarije zijn op dat moment beste prestatie in de Formule 1: een vierde finishplaats. Die komt echter, letterlijk, niet zonder slag of stoot tot stand.

Verstappen toucheert Valtteri Bottas en helpt daarmee de race van de Fin om zeep, en de Limburger rijdt later zelf té hard achter de safety car. Dat laatste levert hem een drive-through-penalty op. , een dijk van een prestatie in de toch beperkte Toro Rosso-bolide.

Een jaar later zit Verstappen in een Red Bull, maar een betere prestatie dan een jaar eerder zit er niet in. Verstappen , een tegenvaller nadat hij in de twee races ervoor beslag legde op een podiumplaats.

Het opmerkelijke moment zit ditmaal in de kwalificatie. Verstappens snelste rondetijd is - net als bij enkele andere coureurs - niet binnen 107 procent van de snelste tijd in Q1. Daardoor kan hij uitgesloten worden van racedeelname, maar de stewards tonen echter clementie en dus mag Verstappen 'gewoon' van start.

In 2017 zijn Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo zó aan elkaar gewaagd, dat ze op de baan regelmatig in elkaars buurt rijden. Dat kan geen kwaad, zolang de Red Bull-coureurs elkaar niet toucheren; dat is immers een doodzonde in de autosport. En dat is precies wat níét lukt op de Hungaroring: in de tweede bocht van de race blokkeren de wielen van Verstappen en .

Het betekent voor de Australiër het eind van zijn race, want met een kapotte radiator is doorrijden. Verstappen wordt bestraft voor zijn onbesuisde actie, met de inmiddels welbekende tijdstraf van tien seconden. Desondanks finisht hij nog op een vijfde plaats.

Regen is geen zeldzaamheid in Hongarije. Dat merkt Verstappen ook in de kwalificatie voor de grand prix in 2018. Op een natte baan komt hij tekort voor de beste startposities en moet hij genoegen nemen met een zevende kwalificatietijd. Maar dat blijkt niet het grootste probleem voor Verstappen in dit weekend.

De race is voor de Limburger immers van héél korte duur. Verstappen wordt slachtoffer van zijn eigen materiaal, want al . Verstappen moet zijn Red Bull aan de kant parkeren en scoort voor het tweede jaar op rij nul punten in Hongarije.

De malheur voor Verstappen op de Hungaroring lijkt in 2019 eindelijk tot een einde te komen. In de kwalificatie breekt hij een jarenlange ban door voor het eerst poleposition bij een Formule 1-GP te claimen. Een ideale uitgangspositie dus voor de race, die ook prima lijkt te verlopen voor de Red Bull-coureur.

Deze keer wordt Verstappen niet de klos van de weersomstandigheden, zijn materiaal of zijn rijgedrag, maar van een uitgekiende strategie van de concurrentie: Hamilton maakt een pitstop meer dan de Limburger, loopt iedere ronde in op Verstappen en : geen overwinning dus voor de kansloze Red Bull-coureur.

Een patroon in de problemen die hiervoor beschreven werden, is dat ze tijdens de kwalificatie en race plaatsvonden. Maar het kan ook vóór een sessie misgaan. Vraag dat maar aan Max Verstappen, want de aanrijronde - dat is dus het rondje van de pitsstraat naar de startopstelling - voor de GP van Hongarije in 2020 zal hem lang bijblijven.

De baan is nat en Verstappen schuift op weg naar de startopstelling van de baan, in de bandenstapels. Er is een hoop stuk aan de bolide en Verstappen lijkt de race op zijn buik te kunnen schrijven. , repareren de schade, waar normaal anderhalf uur voor staat, in twintig minuten, en .

De GP van Hongarije is de eerste race sinds de GP van Groot-Brittannië. In die race op Silverstone won Hamilton nadat hij Verstappen van de baan reed en een tijdstraf van tien seconden onschadelijk had gemaakt. De woede in het Verstappen- en Red Bull-kamp is groot, temeer omdat Hamilton fors inloopt op de Limburger in de strijd om het WK én de Brit (te) uitbundig juichte na de race.

In de kwalificatie op de Hungaroring zijn Hamilton (en Bottas) te snel voor Verstappen en : een slimme en tegelijkertijd provocatieve actie, die Verstappen uiteindelijk geen ronde kost maar wel een extra tik op de kin vormt. De messen zijn dan ook geslepen voor de race.

Het weer in Limburg
dinsdag 19 oktober 13:04 Zwaar bewolkt Maastricht 16.2 °C ZZW 3 Min: 11 Max: 18
Evenementen