Home > Gaysoos Roermond brengt oudere LHBTI’ers samen

Gaysoos Roermond brengt oudere LHBTI’ers samen

aug 3, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“Niet alleen in het begin, maar ook tijdens soosbijeenkomsten bleek heel duidelijk dat veel LHBTI-senioren zich eenzaam voelden” vertelt bestuurslid Jan Moors. En dat terwijl er volgens hem in Roermond heel veel LHBTI-senioren zijn. Dat leidde ertoe dat een aantal van hen zich samenpakte en besloot om een gaysoos op te richten, speciaal voor senioren.

Het burgerinitiatief ontstond in 2015 vanuit een informeel gesprek tussen Roermondse ouderen op een terras. De kartrekker was Gonnie Perrée, die zelf op latere leeftijd uit de kast kwam. Na enkele jaren pionieren werd de gaysoos in 2018 een stichting om de maatschappelijke positie van het initiatief te verstevigen.

De soos kreeg van meet af aan veel steun van de Roermondse wethouder Marianne Smitsmans (onder meer Sociale Zaken), vertelt Perrée. Na vier jaar nam het huidige gaysoosbestuur het stokje over. Elke maand worden er in of vanuit de soos activiteiten georganiseerd, zoals bezoek aan theater, de film, en regelmatig een gezamenlijke wandeling.

Vorig jaar vierde de soos zijn lustrum. Volgens Perrée is dat een behoorlijke prestatie omdat het in Limburg best wel lastig is om zo’n soos op te richten en activiteiten te handhaven. Roermond is van oudsher een sterk katholieke gemeente. Maar nodig was het volgens haar zeker. “Je wordt toch als anders ervaren binnen de ouderengemeenschap en voelt je niet altijd op je gemak bij mensen die hetero zijn.”

“Dan is het fijn met mensen die dezelfde ervaring hebben en tegen dezelfde dingen aanlopen dat te kunnen delen”, vervolgt ze. “Vooral de vervelende dingen die er voor kunnen komen. Als je deelt, kun je ook het vervelende gevoel verminderen of er samen iets aan doen.”

Roermond is volgens de nu 73-jarige Perrée altijd een strikte katholieke gemeente geweest. Zelf komt ze ook uit een traditioneel katholieke familie. “Daar was het niet aan de orde dat je überhaupt over seks sprak en al helemaal niet over homoseksualiteit. Ik had een neef die duidelijk een nicht was, maar daaraan onderdoor is gegaan en een heel triest einde heeft gehad. Dat was voor mij de reden het hier open te breken in het Roermondse”, vertelde ze vorig jaar tegen de lokale omroep ML5.

Wethouder Smitsmans woonde het lustrum vorig jaar ook bij en is blij met dit initiatief. “Zij helpen om Roermond ook als regenboogstad op de kaart te zetten. We willen hier dat iedereen zich welkom voelt en kan zijn wie hij is.”

Dat is gelukt. “Ik heb lang gezocht naar mensen met wie ik samen iets leuks kon doen en dezelfde interesses kan delen. Maar ook een plek waar ik me veilig voel en kan zijn wie ik ben. Hier voel ik me thuis, het is net een grote familie”, vertelt soosbezoeker Gaby Emig (61) uit Roermond. Bij andere senioren vindt ze die aansluiting minder. “Dan zijn er ook wel plekken waar je naartoe kan, maar dan kun je toch niet helemaal zijn wie je bent. Als je als LHBTI’er dan met je man of je vriendin komt, wordt er toch wel naar je gekeken.”

“Ik denk dat het wel een verschil is wanneer je pas op latere leeftijd uit de kast komt. Als je jong bent, ben je flexibel en kun je makkelijker met teleurstellingen omgaan. Als je ouder wordt ben je toch wat kwetsbaarder en misschien ook wel een beetje onzeker. Dan heb je de veiligheid van zo’n club als de gaysoos misschien ook meer nodig.”

Behalve ontmoetingsplek heeft de gaysoos zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot bron van kennis en ervaring. Zo participeert de stichting in gemeentelijke werk- en projectgroepen rondom thema’s als burgerparticipatie en veiligheid en levert hij gastsprekers voor bijeenkomsten rondom LHBTI- en ouderenthema’s.

De gaysoos richt zich op LHBTI-senioren, maar inmiddels komen er ook mensen op af die het gewoon gezellig vinden aan te sluiten en niet behoren tot de LHBTI-gemeenschap. Ze zijn van harte welkom, zegt Moors. “Maar de grote groep blijven wel de LHBTI-senioren.”

Bron: 1Limburg Nieuws