Home > Nog geen nieuwe gorillaleider GaiaZoo na dood Makula

Nog geen nieuwe gorillaleider GaiaZoo na dood Makula

aug 6, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De 31-jarige Makula overleed in juni. Hij was al jaren de onbetwiste leider van de groep. De coördinator van het internationale fokprogramma voor westelijke laaglandgorilla’s is bezig met een zoektocht naar een geschikt dier. Volgens Emile Prins van GaiaZoo is dat een heel moeilijk traject. “Ze kijken eerst of het dier genetisch geschikt is om met deze vrouwelijke gorilla’s gecombineerd te worden”, zegt Prins. “Daarnaast kijken ze ook naar de leeftijd.”

Als er een geschikte zilverrug is gevonden, breekt een spannend moment aan. Het is de vraag hoe hij de groep zal benaderen. “Als leider moet hij laten zien dat hij sterk genoeg is om de groep te beschermen”, zegt Prins. “Hij zal bijvoorbeeld hard tegen de muren slaan en wellicht ook dieren bijten, maar dat doet hij om zich te bewijzen als nieuwe leider.”

De gorilla’s leven nu al ruim een maand zonder leider. Toch is de situatie gemoedelijk, merken de verzorgers. “In het begin zag je dat ze echt moesten wennen dat de zilverrug er niet meer was”, zegt Prins. “Er zijn toen wel wat discussies in de groep geweest, maar voorlopig is het nog rustig in de groep.”

Intussen lijkt ook de volwassen zoon van Makula de leiderspositie in te willen nemen, maar ook een aantal volwassen vrouwen lijkt zich te profileren. De gorillaverzorgers houden de situatie nauwlettend in de gaten, maar zien vooralsnog geen problemen.

ZilverrugMakula overleed op 21 juni nadat hij onwel werd in het apenverblijf. Uit onderzoek bleek dat hij aan hartfalen is gestoren. Hoewel zijn broze gezondheid bekend was, kwam het overlijden toch nog onverwacht. De zilverrug was één van de eerste bewoners van de GaiaZoo.

Bron: 1Limburg Nieuws