Home > LIVE: Delta-variant mogelijk gevaarlijker voor zwangeren

LIVE: Delta-variant mogelijk gevaarlijker voor zwangeren

aug 6, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijke coronanieuws van vrijdag 6 augustus:

Het aantal vliegtuigen dat een met corona besmet iemand aan boord heeft, is mogelijk hoger dan tot nog toe wordt aangenomen. 36 procent van de vluchten vanuit Nederland naar Canada, zou een besmet persoon aan boord hebben, meldt BNR op basis van onderzoek van data-analist Bart Bolkestein. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum gaat uit van 9 procent van alle vluchten.

Bolkestein heeft onderzoek gedaan naar 1400 vluchten die in juli uit 19 landen naar Canada gingen. Bij ruim 24 procent van de vluchten is achteraf gemeld dat er iemand op zat met een coronabesmetting. Als je die cijfers omrekent naar vluchten uit Nederland, dan is het zelfs 36 procent.

Mensen met een coronabesmetting kunnen ongemerkt aan boord gaan wanneer bijvoorbeeld hun test niet goed is afgenomen of als ze Covid-19 ontwikkelen na een negatief testresultaat. Bolkestein vindt dat nu moet worden gekeken naar waar er mogelijk gaten zitten in het systeem. Het ministerie van Infrastructuur ziet echter geen aanleiding tot nader onderzoek, aldus BNR.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft twee nummers ingetrokken van doorschakeldiensten. Een daarvan verbond bellers onder meer door naar het gratis nummer van de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. De kosten daarvoor bedroegen 0,90 euro per minuut en liepen door nadat de beller was doorverbonden met de GGD.

Het nummer 0906-2121212 werd door Caramello BV gebruikt voor een doorschakeldienst. De ACM blokkeerde het nummer al eerder naar aanleiding van signalen van consumentenprogramma Radar, een brief van de GGD en klachten van consumenten. Ook betalingen gerelateerd aan het nummer zijn toen opgeschort, zodat de inkomsten niet werden uitbetaald.

Caramello had bezwaar aangetekend tegen de blokkering van het nummer en de betalingen. De rechter heeft de ACM gelijk gegeven, onder meer omdat de Google-advertentie van Caramello misleidend was. De rechter vond de intrekking van het nummer proportioneel omdat de GGD aan de ACM had aangegeven dat “de dienst van Caramello gevolgen kan hebben voor de bereidheid van mensen om zich te laten testen en daarmee voor de verspreiding van het coronavirus”, aldus de ACM.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) praat met medewerkers van verschillende GGD’en om hen te wijzen op de baanmogelijkheden in de horeca nu ze door de sluiting van test- en vaccinatielocaties mogelijk hun baan kwijtraken. Ook uitzendbureaus zijn druk bezig met het herplaatsen van het personeel dat ze bij die locaties hadden werken.

Restaurants en cafés kunnen de mensen die bij de GGD werken en straks hun baan kwijtraken “absoluut” gebruiken, zegt directeur Dirk Beljaarts van brancheorganisatie KHN. Veel horecapersoneel dat door de pandemie noodgedwongen uitstroomde naar andere sectoren komt al terug, zegt de brancheorganisatie, maar de aantallen compenseren het huidige personeelstekort in de sector niet.

Uitzendbureau Randstad, een van de grootste van het land, laat weten al een toename te zien van mensen die nu bij de GGD werken en straks een nieuwe baan nodig hebben. Het uitzendbureau kon nog geen exacte aantallen noemen. Uitzendbureau RGF Staffing, voorheen bekend als USG People, zegt “zeker druk te zijn” met uitstromende GGD’ers die nu een nieuwe baan zoeken, maar kon nog geen verdere details geven. Eind januari werkten er ruim 4000 mensen via het uitzendbureau bij de GGD.

Er zijn vrijdag in Tokio 29 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Donderdag waren er 31 besmettingen, woensdag waren het er 29. Het totaal staat nu op 382. Onder de 31 coronabesmettingen vrijdag bevond zich geen enkele atleet.

De Japanse premier Yoshihide Suga vertelde dat hij niet gelooft dat de Olympische Spelen voor een stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan zorgen. Donderdag kondigden de autoriteiten de noodtoestand af in acht van de 47 Japanse regio’s vanwege de toenemende druk op de zorg. De noodtoestand gold al in zes van de 47 Japanse regio’s en blijft daar zeker tot eind augustus van kracht.

Nederlanders gingen in coronajaar 2020 de helft minder vaak op vakantie in het buitenland dan een jaar eerder. In de zomer brachten juist meer Nederlanders een vakantie in eigen land door dan in het voorgaande jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

De regering vroeg Nederlanders vanwege de coronapandemie in grote delen van 2020 niet naar het buitenland te reizen als ze daar geen dringende reden voor hadden. Gelet op de cijfers lijken velen gehoor te hebben gegeven aan die oproep.

Het aantal zomervakanties in Nederland steeg vorig jaar ruim 6 procent ten opzichte van 2019, naar 10,5 miljoen. Het noorden van het land was vaker in trek, maar ook Zeeland en het zuiden van Limburg verwelkomden veel meer vakantiegangers. In Noord-Brabant en Flevoland was juist sprake van een daling van het binnenlands toerisme.

De discussie over het verplicht stellen van vaccinatiebewijzen door organisaties laait verder op. Na de Utrechtse dansleraar Peter Vlug eisen ook minimaal drie organisatoren van groepsreizen een volledige vaccinatie. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

De bedrijven zien zich ertoe gedwongen. Medewerkers en reizigers vragen volgens betrokkenen om de maatregel, omdat ze zich op die manier veiliger voelen. Bovendien maakt het de reizen makkelijker uitvoerbaar. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is er geen voorstander van dat bedrijven hun eigen coronabeleid hanteren. “Maar we gaan niet zeggen: dit mag niet”, aldus een woordvoerder.

De Delta-variant van het coronavirus lijkt gevaarlijker voor zwangere vrouwen. Afgelopen weken zijn meer zwangere vrouwen met corona in het ziekenhuis opgenomen. “Deze vrouwen zijn niet gevaccineerd en hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek’’, zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp (UMC Utrecht) tegenover het AD.

“In het ergste geval wordt hun baby zelfs eerder gehaald, terwijl de moeder aan de beademing op de ic ligt.” Afgelopen week lagen in het UMC Utrecht vier zwangere vrouwen met corona. Een actueel landelijk overzicht is er niet, maar ook in andere Nederlandse ziekenhuizen zijn volgens Bloemenkamp afgelopen weken meer zwangere vrouwen met corona opgenomen, van wie een aantal op de ic.

In Engeland, waar de Delta-variant van het coronavirus eerder dominant werd, is die trend al langer te zien. Dat zwangeren met corona meer risico lopen om ernstig ziek te worden, werd dit voorjaar ook in Nederland duidelijk. Uit nieuwe cijfers blijkt nu dat de Delta-variant van het virus zwangere vrouwen nog vaker ernstig ziek maakt.

Bron: 1Limburg Nieuws