Home > DSM ziet af van subsidies voor verhuizing naar Maastricht

DSM ziet af van subsidies voor verhuizing naar Maastricht

aug 6, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat laat het bedrijf vrijdagavond weten.

De gemeente en de provincie hebben samen 3,5 miljoen euro toegezegd om de multinational in Limburg te houden. Maar volgens DSM was dat bedrag geen ‘verhuisvergoeding’ maar geld uit bestaande subsidiepotjes dat is bedoeld om gebouwen duurzaam te maken. DSM wil in Maastricht haar intrek nemen in de voormalige Euroscoop en de voormalige Ambachtsschool, maar die moeten nog flink onder handen genomen worden om er een duurzaam kantoor van te maken.

Daarmee zou deze vestigingsplaats een stuk duurder worden dan andere mogelijke hoofdkantoren, in Amsterdam of Zwitserland. De projectontwikkelaar waarmee DSM in zee ging wees erop dat er subsidies beschikbaar waren waarmee deze kosten gedeeltelijk opgevangen zouden worden, maar daarover ontstond dus opheft. Het bedrijf gaat dat nu, in overleg met de projectontwikkelaar om de verbouwing zelf te bekostigen.

Het fijnchemie- en voedingssuplementenbedrijf vertrekt uit bakermat Heerlen waar het 120 jaar gelden werd opgericht, omdat het hoofdkantoor te groot is geworden.

Over die subsidies ontstond veel ophef, zeker omdat deze week bekend werd dat DSM het afgelopen half jaar ongeveer een miljard euro winst heeft geboekt. Ook ontstond het beeld dat DSM zou dreigen Limburg te verlaten, als het geen overheidssteun zou krijgen voor de verhuizing.

Van die subsidies ziet het bedrijf nu dus af. “Er is veel commotie ontstaan rondom deze berichtgeving wat ik begrijp en betreur. Ook omdat ik me samen met mijn co-CEO Geraldine Matchett persoonlijk sterk heb ingezet om DSM in Limburg te houden. Ik werk nu 30 jaar bij DSM en ben trots op DSM met haar wortels in Limburg. Daarom was ik zo ook verheugd dat we konden aankondigen dat we het hoofdkantoor in Maastricht gaan bouwen en zo in de regio Zuid-Limburg blijven. We blijven bij dat besluit, maar hebben besloten om af te zien van de aangeboden subsidies”, laat een van de twee directeuren, Dimitri de Vreeze, weten in de verklaring.

Bron: 1Limburg Nieuws