Home > LIVE: Gratis zelftests in brievenbus bij alle huishoudens

LIVE: Gratis zelftests in brievenbus bij alle huishoudens

aug 9, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijke coronanieuws van maandag 9 augustus:

Op een vaccinatielocatie in Middelburg heeft een 61-jarige man maandagochtend een tent vernield met een mes. Ook probeerde hij de tent in brand te steken. Hij is opgepakt. Een beveiliger zag de man, die zelf in Middelburg woont, na de vernielingen wegrijden op een fiets. Agenten wisten hem even verderop te arresteren. Hij kwam volgens de politie verward over en zit vast.

De NS heeft in 2020 op werkdagen ruim 55 procent minder mensen in zijn treinen kunnen verwelkomen dan in het jaar daarvoor. De impact van de coronacrisis op de reizigersaantallen was enorm, stelt de NS. Op een gemiddelde werkdag waren er in 2020 ongeveer 591.000 reizen. Een jaar eerder ging het om 1,35 miljoen reizen per werkdag. De grootste afnames ziet de NS in de spits. Begin juli was meer dan de helft van de reizigers terug in de trein. De teller stond op 53 procent.

Een aantal ministers praat maandag weer over de coronacrisis en de maatregelen die gelden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Grote aankondigingen of wijzigingen worden nog niet verwacht. Vrijdag staat er namelijk een persconferentie gepland waarin wel veel bekend zal worden gemaakt.

Maandag wordt er wel weer een tussentijdse update gegeven, zoals gebruikelijk. Zo moet onder meer duidelijk worden wat er na de zomer gebeurt met de maatregelen in het voortgezet onderwijs. Maar ook de nog geldende beperkingen in de horeca, voor evenementen en nachtclubs en winkels zijn onderwerp van gesprek.

Alle Nederlandse huishoudens krijgen vanaf dinsdag een brief in hun brievenbus waarmee ze twee gratis coronazelftesten kunnen bestellen, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving van De Telegraaf. Het moet het testen laagdrempeliger maken en voorkomen dat er wederom na de zomervakantie een coronagolf over Nederland heen spoelt.

In Frankrijk is het nu ook verplicht bij een bezoek aan cafés en restaurants en bij lange trein- of busreizen aan te tonen dat men is gevaccineerd, negatief getest of van het coronavirus is hersteld. Ook zijn zorgmedewerkers nu verplicht zich te laten vaccineren. De omstreden ‘coronapasplicht’ en vaccinatieverplichting die maandag zijn ingegaan vormen een uitbreiding van de coronamaatregelen die al van kracht waren.

Bron: 1Limburg Nieuws