Home > Hoogwaterschade vooral te lijf gaan met hard werken

Hoogwaterschade vooral te lijf gaan met hard werken

aug 9, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Francie Fonteijn wijst naar een korte blauwe streep die op de wand is geschilderd. “Tot daar stond het. Dat zagen we niet aankomen.”

Samen met haar man Huub runt ze op een andere plek in Merum al dertig jaar een café. Ze zijn allesbehalve onbekend met de grillen van de Maas. “Het valt nog mee. Andere horecaondernemers zijn veel harder getroffen.” Niettemin schat Huub Fonteijn de geleden schade tussen 40.000 en 50.000 euro.

Huub Fonteijn: “De verzekering keert in ons geval niets uit. Ik heb goede hoop op compensatie vanuit de overheid, maar je weet het natuurlijk nooit.” Het ondernemersstel vertrouwt vooral op zichzelf en hun medewerkers. Het eerste geld moet nog verdiend worden want Beachclub Frends is pas net open.

“De schouders eronder zetten en gewoon doorgaan, wat moet je anders?”, zegt Francie Fonteijn. Hun horecazaak aan het water van de Maasplassen is demontabel omdat het café in de winterbedding ligt. Na het seizoen, vanaf oktober, is de kans op hoogwater op deze locatie groot als de Maas uitdijt. “De overstroming op 16 juli kwam zo onverwachts dat we er totaal niet op berekend waren. We waren druk met het inrichten voor de opening.” De volgende keer laten we ons niet meer zo verrassen.”

In Meerssen moet horecaondernemer Igor Stel aan de bak. Het is enorm druk bij de magneetvisvijver en de speeltuin. “Van het ene uiterste naar het andere, inderdaad. Een paar weken geleden stond ik hier tot mijn middel in het water.” Net als Francie en Huub Fonteijn uit Merum, zag ook Igor Stel zijn bedrijfsopening verstoord door moeder natuur. “We zouden een paar dagen later open gaan. Dat was het plan. Maar goed, het belangrijkste is dat we nu weer kunnen. Laten we niet vergeten dat de situatie in België en Duitsland veel erger was.”

De schade voor zijn bedrijf is groot en ingewikkeld. “Een gedeelte wordt gehuurd en een gedeelte is eigendom. Het is nog niet duidelijk wat wel en wat niet verzekerd is. Als ik wat uitgekeerd krijg, is dat fijn maar daar laat ik het niet van afhangen.” Igor Stel vestigt zijn hoop liever ergens anders op. ” Je ziet als de zon hier eventjes schijnt dat het vol loopt met gasten. Mooi toch.”

Bron: 1Limburg Nieuws