Home > Carnavalsverenigingen: ‘Geen vaccinatieplicht, wel advies’

Carnavalsverenigingen: ‘Geen vaccinatieplicht, wel advies’

aug 11, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat bleek woensdag na afloop van een vergadering van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL), de koepelorganisatie die 170 verenigingen vertegenwoordigt.

Over drie maanden is het de 11devande11de, de jaarlijkse aftrap van het carnavalsseizoen. Hoe dat seizoen er precies uit gaat zien in Limburg is nog onduidelijk. Bij onze oosterburen worden er hier en daar wel al strenge maatregelen aangekondigd. In Düsseldorf bijvoorbeeld worden alleen mensen toegelaten die gevaccineerd zijn of kunnen bewijzen dat ze recent hersteld zijn van corona en ook in Keulen overwegen ze dergelijke maatregelen. In Limburg komt het voorlopig niet zo ver, besloot de BCL woensdag.

“Als carnavalsbonden gaan we niet over verplichtingen, daar gaat de overheid over”, zegt voorzitter Jos Hessels van BCL. “We kunnen mensen alleen aanraden om zich te laten vaccineren. “We kunnen het niet verplichten. We willen samen carnaval vieren en we voelen ons veilig als iedereen zich laat vaccineren.” De vastelaovesverenigingen lanceren daarom een Facebookactie waarmee ze mensen hopen te kunnen overtuigen om zich te laten vaccineren. Via de Facebookpagina van BCL kunnen mensen hun profielfoto aanpassen om te laten zien dat ze gevaccineerd zijn en carnaval vieren.

Vinden de carnavalsbonden het dan goed als niet-gevaccineerde mensen mee vieren? “We dwingen niemand”, stelt Jos Hessels. “Je kunt je ook laten testen. De niet-gevaccineerden hebben een besluit genomen om het niet te doen en een besluit heeft consequenties”, aldus de voorzitter. “Daardoor kan het iets moeilijker zijn om carnaval te vieren.”

“We willen weer samen carnaval vieren”, aldus de bonden. “Als we er nu allemaal voor zorgen dat we beschermd zijn, kunnen we er een fantastische vastelaovend van maken.”

Bron: 1Limburg Nieuws