Home > Patiëntenstop huisartsen Venlo: ‘Nergens plek’

Patiëntenstop huisartsen Venlo: ‘Nergens plek’

aug 12, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“Dan ga je naar de volgende huisarts en die vertelt je exact hetzelfde verhaal”, zegt Giezen. Hij heeft het inmiddels al meerdere malen heeft geprobeerd bij verschillende praktijken.

“Het is ook niet dat ik op een wachtlijst terecht kan, want ze zeggen een tekort te hebben aan huisartsen en door corona hebben ze het ook nog eens ontzettend druk”, legt Giezen uit.

Cohesie, een organisatie van huisartsen in de regio Noord-Limburg, erkent dat een groot aantal praktijken een terughoudend inschrijvingsbeleid heeft. Volgens Leo Kliphuis, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Cohesie is dit een gevolg van een tekort aan huisartsen die praktijkhouder willen worden, waardoor er steeds minder huisartspraktijken zijn. “Huisartsen willen zich niet graag vestigen als praktijkhouder omdat er veel werk aan vast zit”, zo stelt Kliphuis.

Wat dan ook de precieze oorzaak is, feit blijft dat Giezen geen eigen huisarts heeft en voorlopig nog niet krijgt. Dat wil niet zeggen dat hij zich niet bij een huisarts in de buurt kan melden in noodgevallen, zegt bestuursvoorzitter Kliphuis. “Vaak staan ze wel open voor gezinsuitbreiding of andere bijzondere omstandigheden. Maar veelal worden mensen op een wachtlijst geplaatst. En wordt er afgesproken dat ze voor spoed of andere dringende zaken wel welkom zijn bij de praktijk.”

Ook Cohesie krijgt veel hulpverzoeken van zoekende patiënten. “Wij worden hier ook met enige regelmaat over geraadpleegd door zoekende mensen en de zorgverzekeraar VGZ”, laat Kliphuis weten. Volgens VGZ speelt dit probleem niet alleen in Venlo, maar is het inmiddels een landelijk probleem. “Ook al zien we het in deze regio wel meer”, laat een woordvoerder weten. “Er zijn op veel plekken te weinig huisartsen. Dit is echter in mindere mate in de stedelijke gebieden omdat daar de huisartsen vaak blijven hangen na hun opleiding. Vooral in krimpgebieden zie je het tekort.”

Volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur van Cohesie spelen meer factoren een rol bij dit probleem en dat is niet zomaar op te lossen. “In Noord-Limburg is, zoals al eerder gezegd, het vinden van de ’traditionele’ praktijkhouder-huisarts steeds lastiger aan het worden. Dat betekent dat de coöperatie van huisartsen (Cohesie) in voorkomende gevallen optreedt als praktijkhouder. De komende jaren gaan diverse praktijkhoudende huisartsen met pensioen en wij voorzien dat de schaarste gaat toenemen. Dus het probleem lijkt niet kleiner te worden”, legt Kliphuis uit.

Ook Merijn van Oord, voorzitter van de Limburgse huisartsenvereniging ziet dat jonge huisartsen vaker kiezen om langer waarnemend huisarts te zijn, in plaats van zich te vestigen met een praktijk. “Daarnaast is er een toenemende zorgvraag omdat mensen ouder worden en langer thuis blijven wonen”, legt Van Oord uit.

Een oplossing is er niet meteen, volgens Kliphuis. “We proberen met de speciale huisartsenpraktijk voor arbeidsmigranten de praktijken in de regio te ontlasten voor dit deel van de zorg. Zodat zij meer ruimte krijgen. In het najaar evalueren we dit met de huisartsen. Als dat geen soelaas biedt, gaan we kijken wat er mogelijk is om de capaciteit te verruimen.”

Voor nieuwe Venlonaar Paul Giezen zit er voorlopig niets anders op dan wachten. Hij staat nog ingeschreven bij de huisarts in zijn vorige woonplaats, Den Bosch. “Voor spoed zou ik eenmalig terechtkunnen bij een huisarts hier, alleen dan moet je de rekening zelf indienen bij de zorgverzekering. Die ik nu ook heb ingeschakeld. Maar ook daar krijgen ze hetzelfde antwoord: Er is geen plek.”

Bron: 1Limburg Nieuws