Home > Rutte: ‘Hopelijk 20 september afscheid van coronaregels’

Rutte: ‘Hopelijk 20 september afscheid van coronaregels’

aug 13, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Demissionair premier Mark Rutte hoopt dat 20 september de datum wordt waarop we terug gaan naar het normaal, maar hij houdt een slag om de arm. De cijfers moeten goed zijn en er wordt nog een advies gevraagd aan het OM. “We schrijven 20 september met potlood”, zegt Rutte. “Het is nog geen zekerheid”. Als de cijfers goed zijn verdwijnen op 20 september onder meer het mondkapje, de anderhalve meter en het advies om thuis te werken. Het besluit hierover wordt op 17 september genomen.

Zoals verwacht komt er een uitzondering voor het hoger onderwijs. Vanaf het begin van het nieuwe studiejaar, op maandag 30 augustus, hoeven studenten geen anderhalve meter afstand meer te houden. Er komt wel een aantal andere maatregelen. Zo mogen er maximaal 75 mensen in een ruimte zijn, moeten studenten een mondkapje dragen in de gang en moet er goed geventileerd worden. Ook moeten ze zich twee keer peer week zelf testen op corona.

Volgens het kabinet is het echt nodig dat hogescholen en universiteiten weer normaal kunnen werken. Er is veel extra uitval en er zijn veel mentale problemen bij studenten.

Restaurants en cafés moeten in elk geval tot 19 september om middernacht dicht, ze mogen geen schermen plaatsen en bezoekers krijgen een vaste zitplaats. Nachtclubs en discotheken blijven in elk geval tot 1 november dicht. Voor deze ondernemers komt er ook na oktober financiële steun.

Vanaf 20 september zullen mensen moeten kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, een test hebben gedaan of net hersteld zijn van corona als ze naar theaters, evenementen of een restaurant gaan waar meer dan 75 mensen aanwezig zijn.

Het kabinet hoopt in het najaar alle regels te kunnen loslaten en noemt voorzichtig 1 november als streefdatum.

Bron: 1Limburg Nieuws