Home > Puinruimen in België: ‘Lijkt wel een oorlogsgebied’

Puinruimen in België: ‘Lijkt wel een oorlogsgebied’

aug 15, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Miranda Westerhof uit Heerlen werkt bij de Belastingdienst, maar is al weken in touw in de regio’s Chaudfontaine en Verviers om daar als vrijwilliger hulp te bieden, vertelt ze zondag in Limburg Centraal.

“Men begint langzaam aan de wederopbouw, maar dat gaat nog jaren duren”, vertelt Westerhof over de situatie nu. “Het lijkt wel een oorlogsgebied. Straten en hele wijken zijn onbegaanbaar. Er zijn meerdere rivieren overstroomd en die hebben zoveel rotzooi achtergelaten. Auto’s, benzine, chemische tanks. Het stinkt heel erg in die dorpen. En het kan gewoon niet drogen. Westerhof verwacht dat het richting de winter problematisch zal zijn. “Je krijgt straks zwarte schimmel in die huizen en daar kun je gewoon niet in leven.”

Volgens Westerhof kwam de hulp in België maar langzaam op gang. “Tot nu toe hebben we met een groep vrijwilligers hulp verleend. Het was eigenlijk al twee weken aan de gang daar toen het Rode Kruis pas het gebied inging. Ze hadden geen opdracht gekregen, ze waren niet opgeroepen. Ja, en dan kunnen ze niks. Officieel mogen ze dan ook niks. Menig hulpverlener heeft zijn Rode Kruisjasje uitgedaan en is als vrijwilliger gaan helpen.”

Westerhof ziet het als een soort morele plicht om de getroffenen te helpen. “Toen ik hoorde dat Wallonië zo zwaar getroffen was, was mijn eerste gedachte: die mensen hadden al niks en nu hebben ze helemaal niks meer.”

Behalve materiele hulp komt de hulpverlening in de praktijk ook vaak neer op het luisteren naar de verhalen van de gedupeerden. Westerhof: “Ik spreek eigenlijk helemaal geen Frans, maar mensen willen hun verhaal kwijt. Je luistert, menigeen begint ook te huilen. Dan is het een kleine moeite om zo iemand vast te pakken, te knuffelen, die taal is universeel.”

Bekijk het hele gesprek met Miranda Westerhof.

Bron: 1Limburg Nieuws