Home > Krappe arbeidsmarkt: ‘Loon stijgt, pilsje wordt duurder’

Krappe arbeidsmarkt: ‘Loon stijgt, pilsje wordt duurder’

aug 17, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat zegt Gerald Ahn van het UWV in de Nieuwsshow op L1 Radio.

“Het zal de komende maanden en zelfs jaren moeilijk blijven om de vacatures in te vullen”, zegt Ahn. “Werkgevers gaan concurreren met de arbeidsvoorwaarden en met het loon. Als de salarissen stijgen, zal dat uiteindelijk in de producten die wij kopen tevoorschijn komen.

“Voor de werkzoekenden is de spanning op de arbeidsmarkt goed nieuws”, zegt het UWV. “De sector ict spant de kroon. Een werkzoekende kan hier meteen kiezen uit vijf vacatures. Ook in het openbaar bestuur, zoals politie en brandweer zijn er veel mensen nodig, onder meer door de vergrijzing.”

De spanning op de arbeidsmarkt is volgens het UWV ook terug te zien in het aantal uitkeringen. “Veel mensen vinden nu een baan”, zegt Ahn. “Het aantal ww-uitkeringen is daardoor op weg naar het laatste punt van de afgelopen tien jaar.”

Voor veel werkgevers blijft het voorlopig bijzonder moeilijk om alle vacatures ingevuld te krijgen. De horeca springt er volgens Gerald Ahn uit op het gebied van tekorten. “Alle werkgevers komen uit de startblokken en bieden hier tegelijkertijd hun vacatures aan. Er is nu heel duidelijk licht aan het einde van de tunnel na de coronacrisis en het aantal vacatures is nu op weg naar een recordhoogte.”

Het is volgens het UWV niet mogelijk om alle vacatures binnen een half jaar in te vullen. De krapte gaat nog een tijd duren en het UWV past de werkwijze aan om sectoren met grote tekorten toch aan personeel te helpen. “We moeten mensen voorlichten over specifieke sectoren”, zegt Ahn. “De logistiek, bijvoorbeeld, heeft een minder goed imago. Vooral jongeren denken dat ze daar de hele dag met dozen moeten sjouwen. We nemen de mensen dan mee naar die bedrijven en laten hen daar zien dat de arbeidsomstandigheden daar heel anders zijn dan twintig, dertig jaar geleden.”

Bron: 1Limburg Nieuws