Home > INKOM: Na de sneltest is het feesten en sporten

INKOM: Na de sneltest is het feesten en sporten

aug 18, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De sneltestlocatie naast het MECC kan zo’n tweeduizend testen per dag afnemen. Dinsdag zaten ze aan de maximale capaciteit en was de wachttijd twee uur. Woensdag was er een constante stroom van voornamelijk studenten die deelnemen aan de INKOM. Op de locatie stapten studenten binnen 6 minuten na aanmelding getest en wel weer op de fiets.

Studenten die deelnemen aan de INKOM kunnen zich elke dag laten testen op corona. De INKOM is de introductieweek van Maastricht voor alle nieuwe studenten van Maastricht University en Zuyd Hogeschool. Zonder negatief testbewijs kom je het festivalterrein op het Griendpark niet op of mag je niet deelnemen aan activiteiten die door de universiteit zijn georganiseerd. “Je kunt wel ‘meelopen’ of naar huisfeesten van studentenvereniging zonder testbewijs, vertelt Isabelle.

Jet, mentor bij de INKOM en lid van een voetbalvereniging, vindt het veel gedoe. Zij heeft de eerste vaccinatie gehad, de volgende krijgt ze eind augustus. “Twee dagen geleden was ik na het testen thuis en kreeg ik een email dat de test ongeldig was. Toen was het testcentrum al gesloten en kon ik niet naar het evenement.”

Van de drieduizend studenten die deelnemen komt de helft niet uit Nederland. Studenten van buiten de Europese Unie die volledig gevaccineerd zijn, moeten zich toch dagelijks laten testen. Een certificaat uit een land als Moldavië is hier niet geldig, laat een student uit dat land weten. Sommige kersverse studenten ontdekten dat pas aan de ingang van het evenement en mochten niet naar binnen.

Een enkele student twijfelt aan de zekerheid van de antigene sneltesten. Een student Data Science verwacht dat er over een paar weken wel een stijging in coronagevallen zal zijn. De eigenaar van de testlocatie bij het MECC meldt dat er zo’n 0,2 procent positieve testuitslagen zijn per dag. Dat zou betekenen dat dinsdag veertig positieve testen zijn.

Op het festivalterrein wordt geen anderhalve meter afstand gehouden. Hoewel alle grote feesten zijn afgelast, zijn er veel andere evenementen waar studenten naartoe kunnen. Dinsdag was er een festival voor 750 personen. Woensdag een sportdag op het Griendpark. De hele dag organiseerden studentensportverenigingen activiteiten zoals een cheerleader presentatie, zumbaworkshop. Je kon er roeien, schermen, klimmen en rugby of korfbal spelen.

Het controleren van uitslagen wordt bij sommige evenementen door studentenverenigingen zelf gedaan. Zo gaat tennisvereniging Stennis zelf aan de deur testen. Een bestuurslid van de badmintonvereniging Heep vertelt dat haar club zelf het contactonderzoek doet als een lid positief getest zou worden.

Bron: 1Limburg Nieuws