Home > Geen overname Meerssen Papier: doek valt definitief

Geen overname Meerssen Papier: doek valt definitief

aug 19, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat laat curator Helen Houben van Boels Zanders Advocaten weten.

“Er komt geen doorstart, er is geen overnemer voor Meerssen Papier”, zegt Houben. “Niemand wilde op die locatie verder en er zal nu een afwikkeling van het faillissement komen. Dat betekent onder meer dat de machines van de papierfabriek worden verkocht of geveild.” De 43 medewerkers van Meerssen Papier zijn ontslagen.

Meerssen Papier werd op 3 augustus failliet verklaard door de rechtbank in Maastricht. Dat gebeurde op verzoek van het bedrijf zelf. Volgens de directie was de wateroverlast van vorige maand de oorzaak van de faillissementsaanvraag. Daardoor zouden de machines en de installaties zo zwaar beschadigd zijn geraakt dat ze als verloren moeten worden beschouwd. Het zou gaan om een schadepost van 2,5 miljoen euro. En die kon de papierfabriek naar eigen zeggen niet meer dragen.

Vakbond CNV Vakmensen zette grote vraagtekens bij de faillissementsaanvraag. Volgens de bond zou er een volle orderportefeuille zijn, werd er winst gemaakt en zou de schade na het hoogwater hooguit enkele tienduizenden euro’s bedragen. De curatoren zijn inmiddels gaan kijken in de fabriek in Meerssen om een inventarisatie te maken van onder meer de machines en de voorraden.

CNV Vakmensen vindt het jammer dat het verhaal van Meerssen Papier nu afgelopen is. “Het personeel blijft achter met een vreemd gevoel”, zegt Ed Leunissen. “Veel mensen dachten dat de fabriek te redden was als er op tijd was geïnvesteerd door de eigenaren.”

Het lijkt erop dat een aantal medewerkers snel opnieuw aan de slag kan bij andere bedrijven. “Bedrijven staan in de rij voor de mensen”, zegt Leunissen. “Een aantal heeft al een baan gevonden, onder meer bij andere papierfabrieken, maar ook in andere sectoren. De vraag naar bijvoorbeeld procesoperators is groot door de krapte op de arbeidsmarkt.” Toch is het niet voor alle medewerkers van Meerssen Papier makkelijk om een nieuwe baan te vinden, zegt CNV Vakmensen. “Vooral voor de oudere mensen is het lastiger. Sommigen werkten dertig tot veertig jaar bij Meerssen Papier. Voor hen voelt het einde van de papierfabriek als een soort rouw.”

In september 2018 nam Meerssen Papier (Marsna) zijn complex over van eigenaar Provincie Limburg voor het symbolische bedrag van één euro. Daarbij werd afgesproken dat de provincie nog maximaal 4,3 miljoen euro zou bijdragen aan de noodzakelijke investeringen in achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid. De kosten daarvan bedragen in totaal ruim 10 miljoen euro.

Bron: 1Limburg Nieuws