Home > VieCuri kan oorzaak pijn op de borst vaststellen

VieCuri kan oorzaak pijn op de borst vaststellen

aug 20, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Bij die symptomen wordt vaak gedacht aan hartproblemen, maar in meer dan de helft van de gevallen werd geen oorzaak gevonden. VieCuri kan nu als vijfde ziekenhuis in Nederland hartvaten disfunctie vaststellen. Dat is een relatief onbekende ziekte, waarbij er iets mis met het functioneren van de grote of kleine slagaders rond het hart.

Met een vaatfunctietest kan VieCuri in tachtig procent van de gevallen de juiste diagnose stellen, zo zegt het ziekenhuis. “Met specifieke technieken gaan we bekijken of er een abnormale verkramping is of dan wel te veel weerstand is in de haarvaten. Daarnaast kijken we wat het effect is van stress en medicatie”, legt cardioloog Joan Meeder uit.

Zo’n 60.000 patiënten in Nederland hebben te maken met het ziektebeeld. In twee derde van de gevallen gaat het om vrouwen die vaak in de overgang zijn, meldt het ziekenhuis. Dat heeft volgens Meeder te maken met de bescherming die het hormoon oestrogeen biedt.

“Mannen hebben eerder te maken met dichtgeslibde vaten omdat ze de bescherming van oestrogenen missen die vrouwen wel lang hebben. Als het oestrogeengehalte daalt bij vrouwen rond de overgang, valt die bescherming bij hen weg. Er zijn dus zeker belangrijke geslachtverschillen bij dit ziektebeeld”, aldus Meeder.

Er heerst onder patiënten een enorme opluchting nu er eindelijk erkenning is van hun klachten, merkt Meeder. Het stellen van de diagnose geeft volgens de cardioloog rust bij de mensen. “Het is een enorme vooruitgang dat we deze onbegrepen klachten nu eindelijk wél begrijpen.”

Het ziekenhuis kijkt ook hoe men moet omgaan met deze stoornis. “Door stress verergeren de klachten en tegelijkertijd krijgen mensen stress als ze iets voelen. Deze vicieuze cirkel kunnen we doorbreken met leefstijladviezen en medicijnen”, stelt Meeder. Daarnaast kunnen patiënten dit najaar in aanmerking komen voor een stresshorloge. Op het moment dat de horloge afgaat, biedt een telefoonapp hulp om die stress te verlagen. “De bedoeling is dat de patiënt steeds meer handvatten krijgt om de klachten onder controle te krijgen en te houden”, concludeert Meeder.

Bron: 1Limburg Nieuws