Home > Babbeltruc: ‘Ik heb staan roepen, dreigen en schelden’

Babbeltruc: ‘Ik heb staan roepen, dreigen en schelden’

aug 21, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De hoogbejaarde is nog altijd beduusd. “Ik had net tijdens het afwassen op de radio gehoord dat er weer iemand gewond was geraakt bij een steekpartij en dacht nog: waar gaat het heen op deze wereld”, vertelt ze. Uit het niets kreeg ze bezoek van een man, vrouw en kind die vriendelijk lachend via een zijdeur haar woning betraden. “Het kind vroeg of het naar de wc mocht. Dat vond ik al vreemd, maar ik stond het toe”.

De vrouw van het drietal werd vervolgens minder vriendelijk. Ze duwde de bejaarde vrouw langzaam de woonkamer in. “Ik loop altijd met een wandelstok en die stond in de kamer. Ik heb hem als een soort wapen uitgestoken en kon zo die vrouw op afstand houden”. Achteraf blijkt de mannelijke crimineel achter de rug van Truus naar boven te zijn geslopen. “Toen ik met mijn stok de vrouw weer richting deur kreeg, zag ik de man gebukt door de gang lopen. Toen werd ik nog bozer. Ik heb staan roepen, dreigen en schelden – en toen waren ze opeens weg”.

Nadat de vrouw weer iets tot rust was gekomen, ging ze boven kijken en werden haar angstige vermoedens bevestigd. Alle doosjes, het sieradenkistje en alle laden in haar slaapkamer waren doorzocht. Vooral gouden sieraden waren verdwenen: een horloge, kruisjes, een gouden tientje, een armband en broches. “Er waren sieraden bij die familieleden graag droegen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, dat vind ik heel jammer. Er lag nog een aantal sieraden in de woonkamer onder een breiwerkje, dat hebben ze gelukkig niet gezien”.

De nuchtere senior denkt dat de hele overval hooguit tien minuten heeft geduurd. Ze kan de drie criminelen redelijk beschrijven. Het gaat volgens haar om slecht Nederlands sprekende, getinte mensen. “De man had onnatuurlijk pikzwart haar, de vrouw een onbestemde kleur. Ik weet bijna zeker dat ze een pruik droegen”. Ze heeft de gestolen spullen aan de verzekering gemeld en gaat de zijdeur voortaan ook overdag afsluiten.

De Schinnense was niet de enige die ongewenste gasten aan de deur kreeg. Begin augustus was in Zuid-Limburg een groep mensen actief die met babbeltrucs bij mensen probeerde binnen te komen. Vooral ouderen in het Heuvelland, de Westelijke Mijnstreek en Parkstad zijn slachtoffer. De daders hadden volgens de politie steeds een geloofwaardig verhaal om bij mensen binnen te komen.

Hoewel exacte cijfers over babbeltrucs in onze provincie niet door de politie worden bijgehouden, staan de incidenten niet op zichzelf. Babbeltrucs komen geregeld voor in Limburg, stelt Coenen. “Ze vinden soms meermaals in een bepaalde wijk of plaats plaats”, zo legt de woordvoerder uit. “Daarna verplaatsen deze criminelen zich naar een ander deel van het land, of naar het buitenland”.

Om babbeltrucs te voorkomen, heeft de politie enkele opgesteld. Er wordt aangeraden nooit de deur open te doen zonder door het spionnetje te kijken. Ga verder niet in op verzoeken van onbekenden, zoals een glaasje water. Komt er iemand collecteren? Sluit dan de deur terwijl u geld gaat pakken. Volgens de politie komen babbeltrucs ook vaak voor bij pinautomaten. De politie raadt aan om nooit hulp te accepteren bij het pinnen, en om je niet te laten afleiden door omstanders.

Bron: 1Limburg Nieuws